Avveckling är utveckling
Svenskt Näringsliv och Företagarna är alerta när kommuner driver verksamheter som konkurrerar med privata företag. Politikerna får på skallen för campingplatser, stugbyar, gym och kaféer.
Enskilda företagarorganisationer är också på bettet. Sålunda protesterade Veterinärer i Sverige förra månaden mot att Tingsryds kommun går i borgen för den hästklinik ATG tänker bygga, det finns redan tre privatpraktiserande djurläkare i kommunen som behandlar hästar.
Men när det kommer till de riktigt stora pengarna är det oftast tyst. För då är det organisationernas egna medlemmar som drar nytta av att medborgarnas pengar används till sådant som kommuner inte bör syssla med.
Till Tingsryd igen. Där expanderar Jitech, ett företag som sysslar med tunnplåtsbearbetning. Man hoppas kunna öka från 160 med 90 ytterligare anställda, vilket är strålande. Om det inte vore för om. Det är kommunen som ska betala och bygga den nya industrifastigheten som går loss på 75 miljoner kronor.
Har det hörts ett pip från arbetsgivarorganisationerna? Inte då. Tingsryd är inte ensamt om att erbjuda industrilokaler. Linköping gör det i stor skala, även om man gått ner till 45 procents ägande i Mjärdevi science park som
huserar 220 företag med 5 000 anställda. Norrköping och Jönköping gör det, för att inte tala om Skellefteå (som via fastighetsbolaget också äger del i riskkapitalbolag) och många fler. Det handlar alls inte bara om stackars desperata utflyttningsorter i glesbygd där ingen vill satsa en krona.
Regeringen Reinfeldt har nu att ta ställning till utredningen ”Kommunal kompetens i utveckling”, som förstås inte föreslår inskränkningar för kommunalt fastighetsägande eftersom det är Skellefteås gamla s-kommunalråd Lorenz Andersson som för ordet. Men regeringen ska tänka fritt, och då bör den inse att avveckling också är utveckling.