Roger Akelius: ”Vi kommer inte att söka bidragen”

Annons

Roger Akelius: ”Alltför många begränsningar”. Akelius, som är Sveriges största privata ägare av bostadsfastigheter och större än alla allmännyttig bolag förutom två, sågar politikernas överenskommelse (läs mer här).

– Denna subvention av överföring till misskötta hyreshus har alltför många begränsningar. Akelius kommer inte ens att fundera på att söka bidragen, säger Roger Akelius till Fastighetsvärlden under tisdagskvällen.

Värdet på Akelius bestånd i Sverige var 30,7 miljarder vid halvårsskiftet och antalet lägenheter var 24.210.

– För mig känns det fel att boende i villor, bostadsrätter och hyresgäster i välskötta hyreshus via skattsedeln ska subventionera boende i allmännyttans misskötta hyreshus, kommenterar Roger Akelius.

Han uppger att bolaget renoverar för totalt tre miljarder per år på de marknader där bolaget verkar.

– Ingen hyresvärd i världen investerar mer än Akelius i att renovera äldre hus. Akelius vet vad hyresgäster vill ha.

Fastighetsägarna ger tummen ner. Fastighetsägarna Sveriges VD, Reinhold Lennebo:

– Regeringen tror sig kunna köpa sig till en fungerande bostadsmarknad för skattepengar. Det är svårt att tolka deras insatser mot symptomen på en ickefungerande bostadsmarknad på annat sätt, när intresset för bakomliggande strukturproblem i stort sett lyst med sin frånvaro sedan regeringen tillträdde.

Regeringens avsikt med upprustningsstödet är att det ska gå till fastighetsägare som annars inte skulle genomfört renoveringar.

– Vi har allvarliga invändningar mot regeringens förslag. I stället för att premiera ansvarsfulla bostadsföretag som löpande gjort betydande investeringar i underhåll och modernisering för sina hyresgäster väljer regeringen att missgynna dem. Det sänder helt fel signaler till marknaden och riskerar ytterst att minska de totala investeringarna i befintliga bostadsbestånd på sikt, säger Reinhold Lennebo.

Anders Lago, förbundsordförande HSB:

– Det är välkommet att regeringens tidigare aviserade bostadssatsningar ökar något i omfattning. Men det är inte tillräckligt. Bostadskrisen kräver betydligt bredare grepp. Sverige har en akut bostadskris som påminner om den situation vi hade för 100 år sedan. Trångboddheten ökar, urbaniseringen är kraftig och bostadsbyggandet för lågt, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

–Om Sverige ska ha en chans att lösa bostadskrisen behövs en storsatsning på en ny och långsiktig bostadspolitik. Ett första steg är att regeringen tillsätter en bred bostadskommission för att skapa en social bostadspolitik. I den bör representanter från partierna, byggbranschen, fastighetsägarna, bostadsrätterna och hyresgästerna ingå. Kommissionen bör ledas av bostadsminister Mehmet Kaplan, säger Anders Lago.

Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen:

-Det här är bra insatser och de är viktiga för att få fart på bostadsbyggandet, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

-Jag är särskilt nöjd med att investeringsstödet konkretiseras. En fungerande bostadsmarknad är nyckeln till fortsatt tillväxt och välfärd. Därför är investeringsstödet viktigt för att få fart på bostadsbyggandet.

-Jag är också väldigt glad över att stödet till energieffektivisering och upprustning även ska bidra till att hyrorna hålls nere efter renovering. Det är inte rimligt att människor ska behöva lämna sina hem efter en ombyggnation för att de inte längre har råd med hyran, säger Marie Linder.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-25

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan