Bild: Martina Huber/Regeringskansliet

Miljardsatsning på rustning av miljonprogrammet

Annons

Akut behov för halv miljon lägenheter. Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att satsa en miljard om året på upprustning av miljonprogramsområdena. Förslaget är en del av budgetpropositionen för 2016. Det är en dubbelt så stor satsning jämfört med den som fanns med i budgeten som föll i vintras.

Förhandlingarna om regeringens höstbudget är inne i ett slutskede. SVT Nyheter kan nu berätta att regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om att satsa en miljard om året till 2019 på att rusta upp och energieffektivisera framför allt miljonprogrammens bostäder.

– Det innebär att väldigt många lägenheter nu kommer att kunna rustas och få en bättre miljö för de boende och det kommer att skapa väldigt många nya arbetstillfällen, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till SVT Nyheter.

Men alla fastighetsägare uppskattade inte överenskommelsen. Läs Roger Akelius sågning av överenskommelsen här.

En upprustning av miljonprogrammen var ett vallöfte från samtliga rödgröna partier och fanns med i den budget som föll i höstas. Men då handlade det om 200 miljoner första året och en halv miljard åren efter. Satsningen nu är dubbelt så stor.

Stödet ska gå till fastighetsägare som genomför omfattande renoveringar som annars inte skulle bli av. Andra krav är att upprustningen leder till betydande energieffektivisering och att man försäkrar att hyreshöjningarna begränsas.

– Stödet ska kopplas till framtida hyresnivåer så att människor inte ska tvingas lämna sitt hem efter renoveringen, säger Ulla Andersson till SVT Nyheter.

SVT Nyheter: Hur många lägenheter kommer kunna rustas upp med den här satsningen?

– Det beror på intresset från fastighetsägarna men i och med att det är ett årligt återkommande stöd kan det bli omfattande och komma många hyresgäster till del.

I ett pressmeddelande skriver Vänsterpartiet:

– Vänsterpartiet har länge drivit frågan om att införa ett upprustningsstöd riktat till boende i flerbostadshus. Jag är därför glad över att Vänsterpartiet och regeringen är överens om att miljonprogrammets flerbostadshus ska moderniseras på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

På 60- och 70-talet byggdes det över en miljon bostäder i Sverige. Renoveringsbehovet bedöms idag vara akut i nästan en halv miljon av dessa bostäder, uppger Vänsterpartiet.

Bostadsminister Mehmet Kaplan säger till Aftonbladet.

– Konkret är det här ett stöd till upprustning. För att få del av stödet krävs det att det sker en omfattande renovering, att renoveringen innebär betydande energieffektivisering och att hyreshöjningarna efter renoveringen begränsas. Vi har tidigare sett exempel på ohemula hyreshöjningar efter upprustningar, men det är viktigt att människor ska kunna bo kvar även efter en upprustning.

Aftonbladet: Hur säkerställer ni att det inte blir stora hyreshöjningar?

– En del av stödet kommer att gå till en hyresrabatt för att minska risken för det. Men sedan är det naturligtvis individuellt, det som är för mycket för en person kan vara lagom för en annan.

Bostadsminister Kaplan motiverar vidare för Aftonbladet:

– På det här sättet lyfter vi tillsammans med Vänsterpartiet utsatta områden och gör samtidigt stora miljövinster i form av minskad energianvändning. Det är en win win, helt enkelt. Det här beståndet behöver rustas upp och när man ändå rustar upp är det dumsnålt att inte rusta upp på ett energieffektivt sätt, säger Mehmet Kaplan.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-25

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan