Bild: Martina Huber/Regeringskansliet

Miljardsatsning på rustning av miljonprogrammet

Akut behov för halv miljon lägenheter. Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att satsa en miljard om året på upprustning av miljonprogramsområdena. Förslaget är en del av budgetpropositionen för 2016. Det är en dubbelt så stor satsning jämfört med den som fanns med i budgeten som föll i vintras.

Förhandlingarna om regeringens höstbudget är inne i ett slutskede. SVT Nyheter kan nu berätta att regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om att satsa en miljard om året till 2019 på att rusta upp och energieffektivisera framför allt miljonprogrammens bostäder.

– Det innebär att väldigt många lägenheter nu kommer att kunna rustas och få en bättre miljö för de boende och det kommer att skapa väldigt många nya arbetstillfällen, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till SVT Nyheter.

Men alla fastighetsägare uppskattade inte överenskommelsen. Läs Roger Akelius sågning av överenskommelsen här.

En upprustning av miljonprogrammen var ett vallöfte från samtliga rödgröna partier och fanns med i den budget som föll i höstas. Men då handlade det om 200 miljoner första året och en halv miljard åren efter. Satsningen nu är dubbelt så stor.

Stödet ska gå till fastighetsägare som genomför omfattande renoveringar som annars inte skulle bli av. Andra krav är att upprustningen leder till betydande energieffektivisering och att man försäkrar att hyreshöjningarna begränsas.

– Stödet ska kopplas till framtida hyresnivåer så att människor inte ska tvingas lämna sitt hem efter renoveringen, säger Ulla Andersson till SVT Nyheter.

SVT Nyheter: Hur många lägenheter kommer kunna rustas upp med den här satsningen?

– Det beror på intresset från fastighetsägarna men i och med att det är ett årligt återkommande stöd kan det bli omfattande och komma många hyresgäster till del.

I ett pressmeddelande skriver Vänsterpartiet:

– Vänsterpartiet har länge drivit frågan om att införa ett upprustningsstöd riktat till boende i flerbostadshus. Jag är därför glad över att Vänsterpartiet och regeringen är överens om att miljonprogrammets flerbostadshus ska moderniseras på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

På 60- och 70-talet byggdes det över en miljon bostäder i Sverige. Renoveringsbehovet bedöms idag vara akut i nästan en halv miljon av dessa bostäder, uppger Vänsterpartiet.

Bostadsminister Mehmet Kaplan säger till Aftonbladet.

– Konkret är det här ett stöd till upprustning. För att få del av stödet krävs det att det sker en omfattande renovering, att renoveringen innebär betydande energieffektivisering och att hyreshöjningarna efter renoveringen begränsas. Vi har tidigare sett exempel på ohemula hyreshöjningar efter upprustningar, men det är viktigt att människor ska kunna bo kvar även efter en upprustning.

Aftonbladet: Hur säkerställer ni att det inte blir stora hyreshöjningar?

– En del av stödet kommer att gå till en hyresrabatt för att minska risken för det. Men sedan är det naturligtvis individuellt, det som är för mycket för en person kan vara lagom för en annan.

Bostadsminister Kaplan motiverar vidare för Aftonbladet:

– På det här sättet lyfter vi tillsammans med Vänsterpartiet utsatta områden och gör samtidigt stora miljövinster i form av minskad energianvändning. Det är en win win, helt enkelt. Det här beståndet behöver rustas upp och när man ändå rustar upp är det dumsnålt att inte rusta upp på ett energieffektivt sätt, säger Mehmet Kaplan.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-25

Fler Nyheter från förstasidan

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

SBB utvecklar nytt polishus i Örnsköldsvik

Har sedan tidigare myndigheten som hyresgäst i annan fastighet i staden.

Miljardaffär framflyttad

Affären kommunicerades före årsskiftet men tillträdet i april blev inte av.

Lidl lämnar Fastpartner – klart med ny hyresgäst

En annan aktör med norrortsfokus ser möjligheter i förortscentrumet.

Corem utökar i Jönköping

Förvärvar två moderna lager- och logistikanläggningar för 140 mkr.

NP3 i affärer för 203 miljoner

Fortsätter att utsöka sitt bestånd i Karlstad.

Internationell aktör redo sälja enda innehavet i Sverige

Gruppen är stor internationellt inom bland annat studentbostäder.

Spännande nyrekryteringar hos Alecta

Nya chefer för att fortsätta bygga på det svenska beståndet.

Tar matglad era slut med pandemin?

År 2012 sänkte Fredrik Reinfeldts alliansregering restaurangmomsen på serverad mat. Under de kommande tre åren följde en mycket hög omsättningsutveckling …

EQT siktar på ännu mer logistikfastigheter

Gjorde en rivstart förra sommaren och har fortsatt öka snabbt på utvalda orter

Magnolia säljer Borlängeprojekt till SBB

Långa hyresavtal tecknade för projektet som ska står klart 2022.

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Tillbaka till förstasidan