Magnus Hammar, Nordier Leasing & Development

FV-Expert: Framtidens logistiklägen

Utvecklad logistik ger nya bostadslägen

I samarbete med Nordier Leasing & Development

Det politiska läget är oerhört osäkert i Sverige för närvarande. Ska kärnkraften avvecklas, blir Bromma flygplats kvar och hur blir det med Förbifart Stockholm? Svaren på dessa frågor kommer vi sannolikt att få under de närmaste månaderna, men frågan är om alla är medvetna om beslutens långtgående konsekvenser för Sverige och Stockholm?

Idag önskar många företag som vill etablera ett lager eller en terminal för varuförsörjning av storstaden ha ett läge längs E4/E20 från Västberga till Botkyrka. Detta är dock svårt att lösa då det råder brist på exploaterbar mark. Mark finns visserligen, men den är vikt för andra användningsområden, exempelvis upplevelser, handel och bostäder.

Det verkar som de flesta kommuner i Stockholmsregionen vill utveckla dessa ”finare” segment av fastigheter, men vem tänker långsiktigt på att allt detta skall försörjas med varor? Så här ser det ut i de flesta kommuner i Stockholmsregionen, med några få undantag såsom Haninge, Sigtuna och Upplands-Bro. Där finns tillgänglig mark, en kommun som ställer sig positiv till logistik samt det allra viktigaste – ett bra läge för verksamheten.

I och med att Stockholm växer med cirka 30 000 personer per år samtidigt som vi har en stor brist på bostäder redan idag, måste vi säkerställa en fortsatt utbyggnad av regionen. Det tror jag kommer att försvåras kraftigt om inte Förbifarten blir av. Inte bara på grund av att vi kommer att få en svårare trafiksituation för de som skall pendla med bil från kranskommunerna, med ökad restid som följd. Effekten blir dessutom dubbelt negativ då mycket bostäder måste byggas på platser där kollektivtrafiken i stor utsträckning saknas, eller är mycket gles.

De flesta företag är beroende av välutbildade och motiverade medarbetare. Många av dessa önskar sannolikt bo så nära Stockholm som möjligt för att få ihop vardagen. Ökade restider kan därför i förlängningen leda till att företag låter bli att expandera sin verksamhet eller till och med flyttar helt till andra orter i Sverige eller utomlands.

Skulle det fattas beslut om att lägga ner Förbifarten kommer många av de äldre industri- och logistikområdena i närförort att kvarstå. Detta trots att fastigheterna i dessa områden inte motsvarar dagens krav, eftersom de oftast är ålderstigna med fel takhöjder och ineffektiva.

Bristen på ett effektivt kommunikationsnät gör då att man inte kan räkna hem en flytt längre ut. Konsekvensen blir att stora markområden i bra lägen med bra kollektivtrafik i Stockholm inte över tiden utvecklas till nya bostadsområden med tillhörande service. De nya bostäderna tvingas som en följd av det att byggas allt längre ut från storstaden, där kollektivtrafiken inte är tillräckligt utbyggd och där bil framstår som det enda rimliga alternativet för den som pendlar.
Om Förbifarten blir av är jag övertygad om att situationen kommer att bli en helt annan. Områden som redan idag är etablerade som bra logistiklägen, typ Rosersberg, Upplands-Bro och Haninge kommer kunna fortsätta att utvecklas och även vara ett alternativ för varuförsörjning av hela Stockholmsregionen.

Samtidigt kommer det då att frigöras stora markområden som lämpar sig mycket väl för fortsatt utveckling av bostäder. Områdena ovan har alla förutsättningar avseende vägar, järnvägar och läge, för att tillgodogöra behoven av lager-, terminal- och industribyggnader för Stockholm under överskådlig framtid.

Stockholmregionen måste ges de förutsättningar som krävs för att försätta växa och samtidigt utgöra motorn i svenskt näringsliv. Det kommer inte lyckas om politikerna kohandlar kortsiktigt utan att se till helheten och Sveriges bästa.

Magnus Hammar
Nordier Leasing & Development

Fler FV-Expert

FV-Expert: Hållbarhet

Starta rätt och gör smarta val

I samarbete med Forsen
Bygg- och anläggningssektorn står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan, vilket gör det nödvändigt att genomföra förändringar för att anpassa ...

FV-Expert: Skatt

Hur mycket ökar taxeringsvärdena 2025?

I samarbete med Svalner
Nästa år sätts nya taxeringsvärden för hyreshus och industrienheter. Det är hög tid att aktivt arbeta med frågan för att ...

FV-Expert: Solenergi

Gynnsamt läge för solceller efter prisras

I samarbete med EnergiEngagemang
Regeringens mål är att Sveriges elproduktion ska fördubblas de kommande decennierna. Samtidigt har priserna på solpaneler rasat. Tajmingen är därför ...

FV-Expert: Transaktion

Därför vänder transaktionsmarknaden 2024

I samarbete med Novier

Efter de senaste årens stiltje ser vi nu tydliga tecken på att transaktionsmarknaden håller på att vakna till liv. Flera faktorer pekar på att aktiviteten kommer att accelerera under 2024.

FV-Expert: Juridik

Utländska direktinvesteringar i fastigheter

I samarbete med AG Advokat

Säkerhetsfrågorna är högt upp på agendan och med en ny lag om utländska direktinvesteringar på plats behöver fastighetsbranschen snabbt ta till sig hur den berör olika transaktioner.

FV-Expert: Facility Management

Låt förvaltning och teknik samverka på riktigt

I samarbete med CBRE GLOBAL WORKPLACE SOLUTIONS (GWS)

Tekniska framsteg spelar en avgörande roll i dagens snabbrörliga fastighetsbransch. Genom automatisering och digitalisering transformeras industrin med smarta lösningar för drift, säkerhet och effektiviserade arbetsflöden. Denna artikel demonstrerar CBRE verksamhet och deras applicering av dessa verktyg som kan hjälpa er fastighet att optimera framtidens tekniska fastigheter

FV-Expert: Marknadsföring

Ny tjänst – marknadsföring till en fast kostnad

I samarbete med Property Passion
Fastighetsbranschen befinner sig just nu i mer osäkra tider där sälj och marknad ofta skalas bort. För tolv år sedan ...

FV-Expert: Projektledning

Grön kompetens kvalitetssäkrar projektet

I samarbete med Forsen
Gör rätt från början! Det är en självklar sanning inom de flesta områden. Och när man jobbar med parker och ...

FV-Expert: Kontorslokaler

Läge att se över hyresavtalen

I samarbete med Niras
För många företag är lokalkostnaderna en av de största utgifterna och eftersom de i regel har en direkt koppling till ...

FV-Expert: Besiktning

Dags att styra upp besiktningsmarknaden

I samarbete med SBR Byggingenjörerna
De allra flesta småhus i Sverige besiktigas i samband med överlåtelse. Överlåtelsebesiktningen ska upplysa en köpare om fastighetens fysiska skick. ...

FV-Expert: Fastighetsinformation

Bättre energidata ger bättre fastighetsaffärer

I samarbete med Värderingsdata
Har du tillräcklig kunskap och insikt om dina fastigheters energiprestanda och dess betydelse? Den svenska fastighetssektorn är en av de ...

FV-Expert: Juridik

Vad kostar det att säga upp en lokalhyresgäst?

I samarbete med AG Advokat

Du som fastighetsägare behöver ha godtagbara skäl för att säga upp en hyresgäst. Föreligger inte sådana skäl kan det bli …

FV-Expert: Hotellfastigheter

Hotell är tillbaka, men bankerna har inte checkat in

I samarbete med Colliers

Mycket tyder på att hotellbranschen kommer att fortsätta prestera väl och erbjuda en attraktiv riskjusterad avkastning jämfört med andra segment inom fastighetssektorn.

FV-Expert: Skatt

Avskrivningsoptimering – frigör resurser

I samarbete med Svalner

Fastighetsmarknaden har den senaste tiden präglats av ett trevande marknadsläge. I stunder då det är svårare att få ihop kalkylen för nya investeringar kan det vara intressant att titta närmare på kostnadssidan i den egna verksamheten.

Tillbaka till förstasidan