Kung Carl XVI Gustaf på rundvandring i Skärholmen centrum tillsammans med Clive och Steve Boultbee 2014. Foto: Fastighetsvärlden.

Revansch för nobbat Skärholmen centrum

Annons

Köpte för 10,4 mdr – sålt för 6,6 mdr

10,4 miljarder. Fem investerare bjuder nästan sanslöst högt. Bröderna Boultbee, uppbackade av generösa banker, vann. (maj 2007)

1,9 miljarder får Boultbee när bostäderna i Fältöversten och Ringen, som 3-delats, säljs. Föreningarna prutar 15 procent. (mars 2008)

0,2 miljarder är priset när Citycon förvärvar Högdalen Centrum i en styckeaffär. Från och med nu är det Centeni som säljer.(maj 2011)

0,5 miljarder betalar Fastpartner för Älvsjö centrum, Tensta centrum, Rinkeby centrum, Bredäng centrum och Hässelby Gård. (nov 2011)

4,0 miljarder betalar AMF Fastigheter för de tre innerstadsgalleriorna Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian. (dec 2011)

Källa: Fastighetsvärlden

Visa faktaruta

Planerar att bygga ut med 40.000–50.000 kvm. När Stockholms stad sålde Centrumkompaniet under försommaren 2007 till brittiska Boultbee ingick tio köpcentrum. Priset blev 10,4 miljarder kronor, vilket kan jämföras med cirka 7 miljarder som Stockholms stad inför försäljningsprocessen hade hoppats på.

I maj 2011 tog The Royal Bank of Scotland (RBS) över som ensam aktieägare av Centeni AB (det
omdöpta Centrumkompaniet).

Sedan 2007 har Boultbee och senare RBS sålt köpcentrum och tillhörande bostäder för drygt 6,6 miljarder kronor (se faktarutan till höger).

Det enda som återstår nu är den största fastigheten i det tidigare innehavet, Skärholmen Centrum. RBS har försökt sälja även den fastigheten och hade anlitat Tenzing (som sålt de övriga anläggningarna) för att genomföra försäljningen, men sedan hösten 2012 pågår ingen aktiv försäljningsprocess.

– Det var ingen bra tajming under den tiden, varken för marknaden eller för  Skärholmens Centrum. Intresset visade sig vara svagare än vad vi och externa bedömare hade förväntat. Vi bestämde oss då att avvakta och istället lägga fokus på utveckling av centrumet. Det fanns mycket kvar att göra internt, säger Lars Linder-Aronson, styrelseordförande i SKHLM Skärholmen Centrum AB, till Fastighetsvärlden.

När ägarskiftet ägde rum uppgick vakansgraden för butikslokalerna till 20 procent och det negativa snacket spred sig. Det stora köpcentrumet såg ut som en schweizerost. Nu har vakansgraden sjunkit till runt 5 procent och det ser fullt ut.

– Vi vill minska ytterligare något men lite lediga ytor är bra att ha för att kunna erbjuda till varumärken som vi gärna vill ha in, säger Caroline Bertlin, VD i SKHLM Skärholmen Centrum AB, till Fastighetsvärlden.

Hon berättar att när man väl fått den ekonomiska situationen under kontroll så satte man snabbt igång arbetet att tala med hyresgäster och kunder om situationen, och vad som behövde göras för framtiden.

– Därefter lade vi fokus på att fylla upp entréplanet med en bra mix av butiker och sedan har vi arbetat med det övre butiksplanet samt med kontors- och serviceutbudet, säger Caroline Bertlin.

Köpcentrumet är sett till den uthyrningsbara butiksytan ett av de absolut största i Sverige. Det innehåller 65.000 kvm uthyrningsbara butikslokaler, varav nästan 4.000 kvm återstår att hyra ut i dagsläget.

– Vi har under de senaste månaderna fått in några hyresgäster som vi är extra stolta över, till exempel Bubbleroom, Pinkroom och Dressmann XL. Nu arbetar vi vidare med hur vi bland annat kan göra restaurangutbudet mer attraktivt. Vi arbetar även brett med hur centret kan bli mer levande kvällstid, säger Caroline Bertlin

Fastigheten innehåller även 25.000 kvm servicelokaler där landstinget och Stockholms stad är största hyresgäster. Där är cirka 3.500 kvm tomställt, vilket är en minskning jämfört med för några år sedan.

Utöver tidigare höga vakanser finns det ytterligare en tydlig orsak till att Skärholmen Centrum (som marknadsförs som SKHLM) förblivit osålt, nämligen expansionen vid Kungens Kurva. Där har Ikano Fastigheter nyligen invigt en galleria om 20.000 kvm mittemot Ikeas huvudentré och dessutom överväger man att bygga fler etapper.

– Vi har inte tappat en enda hyresgäst dit. Flera som är där har flyttat dit från andra ställen inom området vid Kungens kurva. Det är ingen stor dramatik, säger Lars Linder-Aronson.

Skärholmen Centrum hade 15 miljoner besökare under 2013, uppger Linder-Aronson och Bertlin. Omsättningen under 2013 var upp 6 procent jämfört med föregående år och den positiva trenden har hållit i sig – för första kvartalet 2014 steg omsättningen med 9 procent.

– Jag tror och hoppas att vi nu åter är med som ett bra alternativ för de internationella kedjor som överväger etableringar i Sverige. När några av dem etablerade sig för några år sedan valde man bort Skärholmen av flera anledningar, bland annat de höga vakanserna, säger Lars Linder-Aronson.

Ägaren SKHLM Skärholmen Centrum AB bär även på utbyggnadsplaner och det man skissar på är att bygga 40.000–50.000 kvm och det skulle i så fall delvis ske på bekostnad av den gigantiska parkeringen. Arbetet är i sin linda och gäller både bostäder och butikslokaler.

Lars Linder-Aronson konstaterar att ägaren RBS inte är en långsiktig ägare av Skärholmen Centrum, precis som man inte var av de övriga nio anläggningarna som ingick från början. Men den dagliga verksamheten ska bedrivas utifrån ett långsiktigt ägande.

Beslut om en eventuell försäljning fattas av RBS:s kontor i London.

Fotnot: Hela texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 4/2014.

Fastighetsvärlden Idag 2014-05-28

Vakansgraden i Skärholmen Centrum är nu nere på 5 procent. Bubbleroom är en av de nya hyresgästerna.
Vakansgraden i Skärholmen Centrum är nu nere på 5 procent. Bubbleroom är en av de nya hyresgästerna.
Bild från nyinvigningen av det utbyggda Skärholmen Centrum som bröderna Boultbee vid tillfället precis köpt. På bilden syns finansborgarrådet Sten Nordin (M), Bo Falk, VD för Boultbee/EFM Sverige, Steve Boultbee och Clive Boultbee. Bild. Fastighetsvärlden.
Bild från nyinvigningen av det utbyggda Skärholmen Centrum som bröderna Boultbee vid tillfället precis köpt. På bilden syns finansborgarrådet Sten Nordin (M), Bo Falk, VD för Boultbee/EFM Sverige, Steve Boultbee och Clive Boultbee. Bild. Fastighetsvärlden.

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Tillbaka till förstasidan