Lägre förvaltningsresultat och lägre utdelning

Fastpartner sänker sin utdelning för att bibehålla bolagets kreditrating.Styrelsen föreslår föreslår en utdelning om 0,50 (2,20) för A-aktierna och 2,50 (5,0) för D-aktierna. Vd Sven Olof Johansson ger även i bokslutet sin syn på när räntan vänder nedåt och med hur mycket.

Annons

I snitt, oaktat fastigheternas värden, justerades Fastpartners avkastningskrav (exit yield) upp med 35 punkter under det fjärde kvartalet.

Vd Sven-Olof Johansson, skriver i ett rykande färskt vd-ord (där riksbankens höjningen med 0,5 är med) att vi förmodligen är nära toppen på räntecykeln, både i Sverige och övriga Europa.

– Min uppfattning är att vi kan förvänta oss en första räntesänkning från Riksbanken i slutet av tredje kvartalet 2023 på i storleksordningen 25–50 punkter, och att denna i början av år 2024 följs av ytterligare sänkningar i storleksordningen 75–100 punkter. Mot bakgrund av ovan sagda, vilket i bästa fall skulle innebära en styrränta på runt 1,5% under första kvartalet 2024, är min uppfattning att en styrränta på cirka 1,5% kommer att vara den nya långsiktiga styrräntan framöver.

Och följdverkningen för det egna bolaget Fastpartner:

– Om mitt räntescenario inträffar innebär detta en högst påtaglig förbättring av Fastpartners förvaltningsresultat eftersom bolaget i stor utsträckning arbetar med relativt kort räntebindning. Den korta räntebindningen har långsiktigt varit mycket förmånlig för bolaget.

Den lägre utdelningen motiverar Johansson så här:

– Det är av strategiskt intresse för Fastpartner att bibehålla bolagets kreditrating på Investment Grade-nivå. För att säkerställa detta föreslår styrelsen årsstämman att sänka utdelningen på bolagets A-aktie till 0,50 (2,20) kr per aktie och sänka utdelningen på bolagets D-aktie tiil 2,50 (5,0) kr per aktie. Jag vill dock understryka att utdelningsförslaget enbart grundar sig på att vi vill stärka vår rating.

Nyckeltalen för Fastpartner 2022:

  • Hyresintäkterna ökade med 7,6% och uppgick till 1 997,5 (1 856,3) MSEK.
  • Driftnettot ökade med 7,5% och uppgick till 1 398,3 (1 301,0) MSEK, vilket gav en överskottsgrad om 70,0 (70,1)%.
  • Förvaltningsresultatet minskade med 0,5% och uppgick till 967,8 (972,4) MSEK, per stamaktie av serie A 5,29 (5,32) kr. Fastpartners donation om 10,0 (0,0) MSEK till UNHCR:s verksamhet i Ukraina är exkluderad ur förvaltningsresultatet.
  • Det rullande årliga förvaltningsresultatet uppgår till cirka 790 (1 050) MSEK.
  • Fastigheternas marknadsvärde uppgick till 35 727,9 (35 323,0) MSEK. Årets orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till -864,2 (3 027,9) MSEK.
  • Resultat efter skatt uppgick till 84,5 (3 367,7) MSEK, per stamaktie av serie A
    0,01 (17,92) kr.
  • Styrelsen föreslår en utdelning om 0,50 (2,20) kr per stamaktie av serie A och en utdelning om 2,50 (5,0) kr per stamaktie av serie D.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan