Fastigheten Mentorn 1. Foto: AMF Fastigheter

AMF pausar affär med Googlehuset

2016 köpte AMF Fastigheter kontorsfastigheten Mentorn 1 på Kungsbron 2–20 från DNB. Prislappen var 1 560 miljoner kronor, motsvarande 88.000 kr/kvm – vid tidpunkten en rekordnivå.
Under den senaste månaden har fastigheten varit till ute till försäljning. Men nu kan Fastighetsvärlden berätta att försäljningsprocessen är avbruten.

Annons

– Marknaden är för avvaktande, så processen är pausad. Som marknaden ser ut idag måste man lyckas hitta en perfect match mellan säljare och köpare säger Fredrik Ronvall, chef fastighetsinvesteringar på AMF Fastigheter, till Fastighetsvärlden.

Den relativt nybyggda fastigheten innehåller nästan 18.000 kvm lokaler.Fastighetsvärlden bedömer att prisförväntan legat på 3,3–3,4 miljarder, motsvarande runt 185.000 kr/kvm.

Fastigheten är något av en solitär inom AMF Fastigheters annars klustrade bestånd i ett antal mikrolägen. I december 2021 sålde bolaget exempelvis tre fastigheter på Norrmalm och juni 2021 avyttrades en fastighet i Hallonbergen.

– Vi säljer för att frigöra kapital för att göra nya affärer, enligt en strategi vi beslutade om för något år sedan. Vi är intresserade av att förvärva fastigheter med utvecklingspotential, alltså fortsätta det arbete som vi gjort under flera år, säger Fredrik Ronvall.

Fastigheten innehåller nästan 18000 kvm lokaler där Google är stor hyresgäst. Bland övriga hyresgäster finns bland annat MSCI. Fastigheten byggdes år 2009 som en överdäckning av spårområdet och innehåller även en direktnedgång till Arlanda Express.

DnB Liv Eiendom (då Vital) hade i sin tur förvärvat fastigheten sensommaren 2006 från utvecklaren NCC för 971 miljoner kronor.

AMF Fastigheter har under den senaste tiden inte enbart projektutvecklat. I juli 2022 förvärvade bolaget fastigheten Marievik 28 och stärkte därmed sitt bestånd vid Liljeholmskajen ytterligare.

När det gäller affärer nära Centralstationen och Vasagatan så sålde DNB nyligen Vasahuset till Folksam för drygt 3 miljarder kronor. Fastigheten har nyligen även berättat att DNB håller på att sälja fastigheten Pennfäktaren 10 och att Journalistförbundet har en process igång för att avyttra fastigheten Lagern 7.

Fastigheten Mentorn 1, som har Google som stor hyresgäst, ligger nära Centralstationen och har direktnedgång till Arlanda Express. Foto: Fastighetsvärlden

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan