Folksam köper tre av AMF i city för 2,1 miljarder

Folksamgruppen förvärvar de tre fastigheterna Adonis 2, Adonis 16 och Moraset 24 i centrala Stockholm av AMF Fastigheter för cirka 2,14 miljarder kronor. Fastigheternas uthyrbara area uppgår till drygt 14.400 kvm. Priset motsvarar 148.000 kr/kvm. För Folksam är det årets andra köp i den prisklassen. Totalt har Folksam köpt för 23 miljarder kronor de senaste fem-sex åren.

Savills var säljarens rådgivare. Setterwalls företrädde köparen.

FV berättade under hösten att AMF Fastigheter planerade att avyttra de tre fastigheterna. Folksamgruppens förvärv sker genom dotterbolaget KPA Pension.

 – Vi fortsätter vår lönsamma expansion av fastighetsportföljen och det känns bra att nu kunna förvärva dessa tre stabila förvaltningsfastigheter på vår kärnmarknad i Stockholm, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör i Folksamgruppen.

Andelen fastigheter i KPA Pensions tillgångsportfölj uppgår idag till 8,4 procent vilket, genom förvärvet, ökar till 9,2 procent. 

Fredrik Ronvall, chef för fastighetsinvesteringar på AMF Fastigheter:

– Vi är väldigt nöjda med försäljningen som ger ett positivt bidrag till våra pensionssparares avkastning, men också ett kapital för oss att investera i nya fastigheter och projekt. Det är få objekt som säljs i Stockholms innerstad idag, försäljningen är därför en viktig bekräftelse på att marknadsläget är gott och att det är en hög efterfråga på att köpa kontorsfastigheter i Stockholm.

De tre kontorsfastigheterna är alla belägna invid eller strax intill Sveavägen och är idag fullt uthyrda. De fyra största hyresgästerna utgörs av Academedia, Brottsförebyggande rådet, COOP och Comsol, som totalt står för totalt 66 procent av hyresvärdet.

Här är de tre aktuella fastigheterna:

  • Adonis 16 ligger i hörnet Sveavägen/Tegnérgatan och är uppförd 1965. Fastigheten ligger på Sveavägen 70. Fastigheten innehåller cirka 8.000 kvm. Den har Coop som hyresgäst i entréplanet och Brå är en av kontorshyresgästerna. Fastigheten ligger granne med Socialdemokraternas partihögkvarter som finns på Sveavägen 68 (fastigheten Adonis 7, som partiet äger).
  • Fastigheten Adonis 2 ligger på Sveavägen 64 och är uppförd 1981. Fastigheten innehåller drygt 2.000 kvm lokaler. Tunnelbanestation Rådmansgatan ligger precis runt hörnet.
  • Fastigheten Moraset 24 ligger i hörnet Luntmakargatan/Adolf Fredriks Kyrkogata. Fastigheten innehåller 4.000 kvm. Byggnaden är uppförd 1985 av Reinhold city. Bland hyresgästerna finns Stenvalvet.

Camilla Larsson, vd på KPA Pension:

– Vi på KPA Pension har som uppgift att ta hand om våra kunder i kommun- och regionsektorn genom att ge dem en trygg och bra pension. Genom att öka andelen fastigheter i tillgångsportföljen skapar vi bättre förutsättningar för en bra avkastning åt våra kunder vilket kommer att gynna dem och deras pensionspengar under många år framöver.

Fastigheterna är alla certifierade med Miljöbyggnad Silver.

KPA Pension tillträder fastigheterna den 1 mars 2022.

För Folksamgruppen är det årets andra köp i den prisklassen. I början av juli förvärvades tomträtten Gångaren 10 på västra Kungsholmen av Invesco för 2,3 miljarder kronor, läs mer här.

Totalt har Folksam köpt för 23 miljarder senaste fem-sex åren, sedan bolaget gjorde en nystart inom fastigheter. Det största förvärvet är Trygg-Hansa-huset på Kungsholmen.

– Vi vill gärna köpa för ytterligare 15–20 miljarder så snabbt som möjligt, men det måste vara rätt investeringar, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör i Folksamgruppen till Fastighetsvärlden.

Tidigare har Folksamgruppen förvärvat både kontorsfastigheter och bostadsfastigheter. Framöver blir det dock främst kontorsfastigheter när det gäller direktaffär.

– Vår investering i Heimstaden står för bostadsbiten. De tickar på bra.

Fastigheten Adonis 16 på Sveavägen. Foto: Fastighetsvärlden
Fastigheten Adonis 2, i mitten av bilden. Foto: Fastighetsvärlden
Fastigheten Moraset 24. Foto: AMF Fastigheter

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan