Folksam köper tre av AMF i city för 2,1 miljarder

Folksamgruppen förvärvar de tre fastigheterna Adonis 2, Adonis 16 och Moraset 24 i centrala Stockholm av AMF Fastigheter för cirka 2,14 miljarder kronor. Fastigheternas uthyrbara area uppgår till drygt 14.400 kvm. Priset motsvarar 148.000 kr/kvm. För Folksam är det årets andra köp i den prisklassen. Totalt har Folksam köpt för 23 miljarder kronor de senaste fem-sex åren.

Savills var säljarens rådgivare. Setterwalls företrädde köparen.

FV berättade under hösten att AMF Fastigheter planerade att avyttra de tre fastigheterna. Folksamgruppens förvärv sker genom dotterbolaget KPA Pension.

 – Vi fortsätter vår lönsamma expansion av fastighetsportföljen och det känns bra att nu kunna förvärva dessa tre stabila förvaltningsfastigheter på vår kärnmarknad i Stockholm, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör i Folksamgruppen.

Andelen fastigheter i KPA Pensions tillgångsportfölj uppgår idag till 8,4 procent vilket, genom förvärvet, ökar till 9,2 procent. 

Fredrik Ronvall, chef för fastighetsinvesteringar på AMF Fastigheter:

– Vi är väldigt nöjda med försäljningen som ger ett positivt bidrag till våra pensionssparares avkastning, men också ett kapital för oss att investera i nya fastigheter och projekt. Det är få objekt som säljs i Stockholms innerstad idag, försäljningen är därför en viktig bekräftelse på att marknadsläget är gott och att det är en hög efterfråga på att köpa kontorsfastigheter i Stockholm.

De tre kontorsfastigheterna är alla belägna invid eller strax intill Sveavägen och är idag fullt uthyrda. De fyra största hyresgästerna utgörs av Academedia, Brottsförebyggande rådet, COOP och Comsol, som totalt står för totalt 66 procent av hyresvärdet.

Här är de tre aktuella fastigheterna:

  • Adonis 16 ligger i hörnet Sveavägen/Tegnérgatan och är uppförd 1965. Fastigheten ligger på Sveavägen 70. Fastigheten innehåller cirka 8.000 kvm. Den har Coop som hyresgäst i entréplanet och Brå är en av kontorshyresgästerna. Fastigheten ligger granne med Socialdemokraternas partihögkvarter som finns på Sveavägen 68 (fastigheten Adonis 7, som partiet äger).
  • Fastigheten Adonis 2 ligger på Sveavägen 64 och är uppförd 1981. Fastigheten innehåller drygt 2.000 kvm lokaler. Tunnelbanestation Rådmansgatan ligger precis runt hörnet.
  • Fastigheten Moraset 24 ligger i hörnet Luntmakargatan/Adolf Fredriks Kyrkogata. Fastigheten innehåller 4.000 kvm. Byggnaden är uppförd 1985 av Reinhold city. Bland hyresgästerna finns Stenvalvet.

Camilla Larsson, vd på KPA Pension:

– Vi på KPA Pension har som uppgift att ta hand om våra kunder i kommun- och regionsektorn genom att ge dem en trygg och bra pension. Genom att öka andelen fastigheter i tillgångsportföljen skapar vi bättre förutsättningar för en bra avkastning åt våra kunder vilket kommer att gynna dem och deras pensionspengar under många år framöver.

Fastigheterna är alla certifierade med Miljöbyggnad Silver.

KPA Pension tillträder fastigheterna den 1 mars 2022.

För Folksamgruppen är det årets andra köp i den prisklassen. I början av juli förvärvades tomträtten Gångaren 10 på västra Kungsholmen av Invesco för 2,3 miljarder kronor, läs mer här.

Totalt har Folksam köpt för 23 miljarder senaste fem-sex åren, sedan bolaget gjorde en nystart inom fastigheter. Det största förvärvet är Trygg-Hansa-huset på Kungsholmen.

– Vi vill gärna köpa för ytterligare 15–20 miljarder så snabbt som möjligt, men det måste vara rätt investeringar, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör i Folksamgruppen till Fastighetsvärlden.

Tidigare har Folksamgruppen förvärvat både kontorsfastigheter och bostadsfastigheter. Framöver blir det dock främst kontorsfastigheter när det gäller direktaffär.

– Vår investering i Heimstaden står för bostadsbiten. De tickar på bra.

Fastigheten Adonis 16 på Sveavägen. Foto: Fastighetsvärlden
Fastigheten Adonis 2, i mitten av bilden. Foto: Fastighetsvärlden
Fastigheten Moraset 24. Foto: AMF Fastigheter

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2022

Den 5 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2022. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Mats Gabrielsson: ”Litade på Oscar”

Tredje rättegångsdagen avslutad. Mer än 500 miljoner kronor står på spel.

Bilder: Hufvudstadens miljardprojekt i väst

Leif Mannerström berättar anekdoter. Ska bli Göteborgs hjärta.

Snabbväxande Hydda i nytt köp – två stora blir delägare

Det finns en uttalad plan att söka sig till börsen inom några få år.

Köper för en kvarts miljard

Åtta fastigheter om nästan 20.000 kvm lokaler.

Kvartett satsar på 100.000 kvm nytt i Karlstad

Mesta svenska mästarna i SHL-hockey med bakom satsningen.

Oscar Engelbert: ”Vi hade finansieringen klar”

Berättar om de fyra aktörer som fanns redo att ta drömprojektet i mål.

Tillbaka till förstasidan