Magnus Andersson.

”Aros har hanterat liknande situationer flera gånger”

Aros Bostad har gjort två jätteaffärer på kort tid, försäljningen till Patrizia och köpet från Alm. En turbulent marknad oroar inte bolaget. ”Aros Bostad har hanterat liknande situationer flera gånger tidigare”, skriver vd:n i sin halvårsrapport,

Annons

Här är nyckeltalen ur Aros Bostads andra kvartal, perioden april–juni:

• Enligt segmentsredovisningen uppgick rörelsens intäkter till 168 112 TSEK (206 094). Bruttoresultatet uppgick till 49 609 TSEK (42 233) och bruttomarginalen var 29,5 procent (20,5).

• Enligt segmentsredovisningen uppgick rörelseresultatet till 24 725 TSEK (14 823) och rörelsemarginalen var 14,7 procent (7,2). Periodens resultat uppgick till 23 824 TSEK (13 894).

• Enligt IFRS uppgick rörelsen intäkter till 6 269 TSEK (17 507). Rörelseresultatet uppgick till -9 619 TSEK (-12 740) och rörelsemarginalen var negativ (neg). Periodens resultat uppgick till -10 519 TSEK (-13 620). Intäktsredovisning enligt IFRS görs vid den tidpunkt där övervägande del av tillträden till bostäder har skett. Under perioden har tillträde och vinstavräkning skett i fondprojekten O2 Orminge och Milstena Skarpäng.

• Antal sålda bostäder under perioden uppgick till 896 (42).

• Antal av bostadsrättsköpare tillträdda bostäder under perioden uppgick till 46 (66). Antal vinstavräknade bostäder enligt IFRS uppgick till 9 (5).

Vd Magnus Andersson skriver bland anat följande i sitt långa vd-ord:

– Det senaste kvartalet har medfört ytterligare förbättrat rörelseresultat och genom försäljningen av hyresrättsportföljen, som är en av årets största affärer så här långt, säkrar vi goda projektmarginaler samtidigt som kassaflöden förbättras. Tillsammans med den pågående strukturaffären med ALM Equity innebär det ett stort steg mot att bli en av Storstockholms ledande bostadsutvecklare, vilket är helt i linje med den affärsplan som vi presenterade under kvartalet.

Andersson fortsätter

– Bostadsmarknaden var under inledningen av kvartalet fortsatt stark för att under slutet av kvartalet bli mer avvaktande i spåren av stigande inflation och högre räntor. Under maj och juni föll bostadspriserna tillbaka något, vilket medförde att prisutvecklingen på bostadsrätter i centrala Stockholm och Storstockholmsregionen minskade med 5 procent respektive 4 procent under kvartalet. Detta sker dock efter ett antal år av kraftigt stigande bostadspriser i Stockholmsområdet och på årsbasis är fortsatt utvecklingen på bostadspriserna i centrala Stockholm upp 5 procent. Det är naturligt att marknaden mattas av efter flera år av stark uppgång och Aros Bostad har hanterat liknande situationer flera gånger tidigare. Osäkerheten i omvärlden, framförallt det pågående kriget i Ukraina, fortsätter att påverka byggsektorn med leveransproblem och höga priser på insatsvaror även om vi under andra kvartalet har sett en viss stabilisering. Vår bedömning är att situationen gradvis kommer förbättras, dock på högre prisnivåer än före Covid-pandemin. Aros Bostads affärsmodell, där majoriteten av projekten upphandlas på totalentreprenad med fast pris, är en stor styrka i det rådande marknadsläget. Vi har nära samar- beten med de välrenommerade entreprenörer som vi anlitar, för att hitta de bästa och mest kostnadseffektiva lösningarna.

Magnus Andersson avslutar med följande:

– Jag ser med tillförsikt fram emot hösten och expansionen av Aros Bostad. Med vår stora attraktiva byggrättsportfölj i utmärkta lägen, och en erfaren organisation som framöver kommer att backas av en ny kunnig ägare, kommer vi att kunna hantera det nya marknadsklimatet med fortsatt gott resultat.

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan