Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

ALM Equity har tecknat avtal om att avyttra 1.505 byggrätter till Aros Bostad mot betalning av en kombination av stamaktier, preferensaktier och konvertibler som motsvarar en ägarandel om ca 35 procent i Aros Bostad.

Det var i mitten av maj 2022 som parterna berättade om den avsiktsförklaring som tecknats. Nu har alltså ett bindande avtal tecknats.

Byggrättsportföljen som Aros förvärvar från Alm Equity motsvarar 34 projektmöjligheter om totalt cirka 180.000 kvadratmeter BTA i olika skeden, Aros Bostads projektportfölj uppgår efter förvärvet till 6.541 byggrätter med 14 projekt i pågående produktion och bolaget blir därmed en av de största bostadsutvecklarna i Storstockholm.

Köpeskillingen uppgår till 1.465 miljoner kronor som betalas genom en apportemission.

Fastighetsvärlden kan berätta att affären innebär att Aros gör inträde på sju för bolaget nya kommuner: Nynäshamn, Upplands Väsby, Södertälje, Gotland, Ekerö, Salen och Haninge. Totalt kommer Aros därmed ha projekt i 19 kommuner efter köpet.

Catella Corporate Finance har agerat rådgivare i transaktionen för båda parter. Wigge & Partner har varit ALM Equitys legala rådgivare. Born Advokater har varit rådgivare till Aros.

Transaktionen är ett steg i ALM Equitys strategi att bli en renodlad bolagsutvecklare inom fastighetssektorn. Genom att omvandla värdet av byggrätterna till ägarandelar i ett noterat bolag, synliggörs värden om cirka 400 miljoner kronor, baserat på överenskomna emissionskurser.

ALM Equitys byggrättsportfölj kompletterar Aros Bostads befintliga byggrättsportfölj både avseende geografi och produkt och omfattar drygt 30 projektmöjligheter i Stockholmsområdet.

Den kvarvarande projektutvecklingsverksamheten inom ALM Equity som drivs i egen regi kommer ha drygt 5.000 byggrätter med en framtida omsättning på cirka 10 miljarder kronor. Fokus ligger att växa denna affär vidare inom större stadsutvecklingsprojekt.

Avtalet är villkorat av stämmobeslut i Aros Bostad och godkännande av finansiärer. Tillträde är planerat under andra halvåret 2022. Ett fåtal projekt tillträds senare vartefter förutsättningarna att överlåta dessa har uppfyllts. Betalning sker i två steg, genom apportemission av 9.942.470 stamaktier till en kurs om 60 kronor per aktie motsvarande cirka 17% av aktiekapitalet och apportemission av 2.953.161 preferensaktier till en kurs om 86 kronor per preferensaktie samt konvertibler som ska växlas till aktier under 2023/24 i samband med beräknat tillträde. I syfte att förbättra likviditeten i Aros Bostads aktie har ALM Equity förbundit sig till att verka för en ägarspridning för att öka handel och förbättra likviditeten i aktiemarknaden.

– Överenskommelsen med Aros skapar ytterligare ett noterat innehav i ALM Equitys bolagsbyggande. Aros Bostad har historiskt varit framgångsrika och kompletterat med byggrättsportföljen som tillförs och med ALM Equity som aktiv ägare så är förutsättningarna goda för fortsatt värdetillväxt. Vi ser fram emot att vara en engagerad och ansvarsfull ägare som bidrar till att utveckla och växa Aros Bostad ytterligare, säger Joakim Alm, vd ALM Equity

– Vi är väldigt glada över förvärvet av 1.500 byggrätter i attraktiva lägen, vilket är helt i linje med affärsplanens mål om en bredare geografi. Aros Bostad har genomfört en kraftig expansion under de senaste åren och ambitionen är att fortsätta vår tillväxtresa med bibehållet starkt resultat, nu utifrån positionen som en av Storstockholms största bostadsutvecklare. Vi ser fram emot att få välkomna både nya kompetenta medarbetare och en ny kunnig storägare till vår verksamhet, säger Magnus Andersson, vd Aros Bostad

Fler Nyheter från förstasidan

Storägare får ta större delen av Nivikas emission

Garantier utnyttjas för 41 procent av emissionen på drygt en halv miljard.

Arnhult säljer nästan allt

Säljer sju i en kommun. FV berättar vad som ingår i transaktionen och vad som återstår i beståndet.

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan