Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

ALM Equity har tecknat avtal om att avyttra 1.505 byggrätter till Aros Bostad mot betalning av en kombination av stamaktier, preferensaktier och konvertibler som motsvarar en ägarandel om ca 35 procent i Aros Bostad.

Det var i mitten av maj 2022 som parterna berättade om den avsiktsförklaring som tecknats. Nu har alltså ett bindande avtal tecknats.

Byggrättsportföljen som Aros förvärvar från Alm Equity motsvarar 34 projektmöjligheter om totalt cirka 180.000 kvadratmeter BTA i olika skeden, Aros Bostads projektportfölj uppgår efter förvärvet till 6.541 byggrätter med 14 projekt i pågående produktion och bolaget blir därmed en av de största bostadsutvecklarna i Storstockholm.

Köpeskillingen uppgår till 1.465 miljoner kronor som betalas genom en apportemission.

Fastighetsvärlden kan berätta att affären innebär att Aros gör inträde på sju för bolaget nya kommuner: Nynäshamn, Upplands Väsby, Södertälje, Gotland, Ekerö, Salen och Haninge. Totalt kommer Aros därmed ha projekt i 19 kommuner efter köpet.

Catella Corporate Finance har agerat rådgivare i transaktionen för båda parter. Wigge & Partner har varit ALM Equitys legala rådgivare. Born Advokater har varit rådgivare till Aros.

Transaktionen är ett steg i ALM Equitys strategi att bli en renodlad bolagsutvecklare inom fastighetssektorn. Genom att omvandla värdet av byggrätterna till ägarandelar i ett noterat bolag, synliggörs värden om cirka 400 miljoner kronor, baserat på överenskomna emissionskurser.

ALM Equitys byggrättsportfölj kompletterar Aros Bostads befintliga byggrättsportfölj både avseende geografi och produkt och omfattar drygt 30 projektmöjligheter i Stockholmsområdet.

Den kvarvarande projektutvecklingsverksamheten inom ALM Equity som drivs i egen regi kommer ha drygt 5.000 byggrätter med en framtida omsättning på cirka 10 miljarder kronor. Fokus ligger att växa denna affär vidare inom större stadsutvecklingsprojekt.

Avtalet är villkorat av stämmobeslut i Aros Bostad och godkännande av finansiärer. Tillträde är planerat under andra halvåret 2022. Ett fåtal projekt tillträds senare vartefter förutsättningarna att överlåta dessa har uppfyllts. Betalning sker i två steg, genom apportemission av 9.942.470 stamaktier till en kurs om 60 kronor per aktie motsvarande cirka 17% av aktiekapitalet och apportemission av 2.953.161 preferensaktier till en kurs om 86 kronor per preferensaktie samt konvertibler som ska växlas till aktier under 2023/24 i samband med beräknat tillträde. I syfte att förbättra likviditeten i Aros Bostads aktie har ALM Equity förbundit sig till att verka för en ägarspridning för att öka handel och förbättra likviditeten i aktiemarknaden.

– Överenskommelsen med Aros skapar ytterligare ett noterat innehav i ALM Equitys bolagsbyggande. Aros Bostad har historiskt varit framgångsrika och kompletterat med byggrättsportföljen som tillförs och med ALM Equity som aktiv ägare så är förutsättningarna goda för fortsatt värdetillväxt. Vi ser fram emot att vara en engagerad och ansvarsfull ägare som bidrar till att utveckla och växa Aros Bostad ytterligare, säger Joakim Alm, vd ALM Equity

– Vi är väldigt glada över förvärvet av 1.500 byggrätter i attraktiva lägen, vilket är helt i linje med affärsplanens mål om en bredare geografi. Aros Bostad har genomfört en kraftig expansion under de senaste åren och ambitionen är att fortsätta vår tillväxtresa med bibehållet starkt resultat, nu utifrån positionen som en av Storstockholms största bostadsutvecklare. Vi ser fram emot att få välkomna både nya kompetenta medarbetare och en ny kunnig storägare till vår verksamhet, säger Magnus Andersson, vd Aros Bostad

Fler Nyheter från förstasidan

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Mats Gabrielsson: ”Litade på Oscar”

Tredje rättegångsdagen avslutad. Mer än 500 miljoner kronor står på spel.

Bilder: Hufvudstadens miljardprojekt i väst

Leif Mannerström berättar anekdoter. Ska bli Göteborgs hjärta.

Snabbväxande Hydda i nytt köp – två stora blir delägare

Det finns en uttalad plan att söka sig till börsen inom några få år.

Köper för en kvarts miljard

Åtta fastigheter om nästan 20.000 kvm lokaler.

Kvartett satsar på 100.000 kvm nytt i Karlstad

Mesta svenska mästarna i SHL-hockey med bakom satsningen.

Oscar Engelbert: ”Vi hade finansieringen klar”

Berättar om de fyra aktörer som fanns redo att ta drömprojektet i mål.

Tillbaka till förstasidan