Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

ALM Equity har tecknat avtal om att avyttra 1.505 byggrätter till Aros Bostad mot betalning av en kombination av stamaktier, preferensaktier och konvertibler som motsvarar en ägarandel om ca 35 procent i Aros Bostad.

Det var i mitten av maj 2022 som parterna berättade om den avsiktsförklaring som tecknats. Nu har alltså ett bindande avtal tecknats.

Byggrättsportföljen som Aros förvärvar från Alm Equity motsvarar 34 projektmöjligheter om totalt cirka 180.000 kvadratmeter BTA i olika skeden, Aros Bostads projektportfölj uppgår efter förvärvet till 6.541 byggrätter med 14 projekt i pågående produktion och bolaget blir därmed en av de största bostadsutvecklarna i Storstockholm.

Köpeskillingen uppgår till 1.465 miljoner kronor som betalas genom en apportemission.

Fastighetsvärlden kan berätta att affären innebär att Aros gör inträde på sju för bolaget nya kommuner: Nynäshamn, Upplands Väsby, Södertälje, Gotland, Ekerö, Salen och Haninge. Totalt kommer Aros därmed ha projekt i 19 kommuner efter köpet.

Catella Corporate Finance har agerat rådgivare i transaktionen för båda parter. Wigge & Partner har varit ALM Equitys legala rådgivare. Born Advokater har varit rådgivare till Aros.

Transaktionen är ett steg i ALM Equitys strategi att bli en renodlad bolagsutvecklare inom fastighetssektorn. Genom att omvandla värdet av byggrätterna till ägarandelar i ett noterat bolag, synliggörs värden om cirka 400 miljoner kronor, baserat på överenskomna emissionskurser.

ALM Equitys byggrättsportfölj kompletterar Aros Bostads befintliga byggrättsportfölj både avseende geografi och produkt och omfattar drygt 30 projektmöjligheter i Stockholmsområdet.

Den kvarvarande projektutvecklingsverksamheten inom ALM Equity som drivs i egen regi kommer ha drygt 5.000 byggrätter med en framtida omsättning på cirka 10 miljarder kronor. Fokus ligger att växa denna affär vidare inom större stadsutvecklingsprojekt.

Avtalet är villkorat av stämmobeslut i Aros Bostad och godkännande av finansiärer. Tillträde är planerat under andra halvåret 2022. Ett fåtal projekt tillträds senare vartefter förutsättningarna att överlåta dessa har uppfyllts. Betalning sker i två steg, genom apportemission av 9.942.470 stamaktier till en kurs om 60 kronor per aktie motsvarande cirka 17% av aktiekapitalet och apportemission av 2.953.161 preferensaktier till en kurs om 86 kronor per preferensaktie samt konvertibler som ska växlas till aktier under 2023/24 i samband med beräknat tillträde. I syfte att förbättra likviditeten i Aros Bostads aktie har ALM Equity förbundit sig till att verka för en ägarspridning för att öka handel och förbättra likviditeten i aktiemarknaden.

– Överenskommelsen med Aros skapar ytterligare ett noterat innehav i ALM Equitys bolagsbyggande. Aros Bostad har historiskt varit framgångsrika och kompletterat med byggrättsportföljen som tillförs och med ALM Equity som aktiv ägare så är förutsättningarna goda för fortsatt värdetillväxt. Vi ser fram emot att vara en engagerad och ansvarsfull ägare som bidrar till att utveckla och växa Aros Bostad ytterligare, säger Joakim Alm, vd ALM Equity

– Vi är väldigt glada över förvärvet av 1.500 byggrätter i attraktiva lägen, vilket är helt i linje med affärsplanens mål om en bredare geografi. Aros Bostad har genomfört en kraftig expansion under de senaste åren och ambitionen är att fortsätta vår tillväxtresa med bibehållet starkt resultat, nu utifrån positionen som en av Storstockholms största bostadsutvecklare. Vi ser fram emot att få välkomna både nya kompetenta medarbetare och en ny kunnig storägare till vår verksamhet, säger Magnus Andersson, vd Aros Bostad

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Kan vinna Mipim Awards

Svenskt bolag: ”Wow, vi är superglada för den här prestigtunga nomineringen”.

57 procent färre sålda för Bonava

Vd:n: ”Vi är mer selektiva när vi startar projekt”.

Smällen: Tappade 1.705.000 miljoner under 2022

FV berättar om 23 svenska bolag som har bidragit.

Avgörande för 77.000 bostäder

Står för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Besqab halverade produktionsstarterna 2022

Bra försäljningsnivå för det närmaste året ger utrymme att för effektivisering framåt.

Kraftigt lägre försäljning men starkt resultat från JM

Försäljningen vek kraftigt i slutet av året men bolaget lyckades hålla uppe resultatet bra – höjd utdelning föreslås.

Hit flyttar JM:s nya HK

Avtal om en 6.500 kvm i nytt kontorsprojekt. FV berättar om förändringen.

JM och Fabege i stor affär

Möjlighet att skapa 450 lägenheter i ”bortglömt område” som ka bli populärt.

Förvärvar vid Tegnérlunden

Affär i Stockholms innerstad.

Värvar vd från konkurrent

Värvas från främsta konkurrenten.

Forum köper värderingsbolag

”Kulturellt är det här en perfekt matchningen”.

Miljonsmäll efter rekordaffär på Kungsholmen

Säljaren kan tappa nästan 200 miljoner kronor. FV berättar vad som hänt.

Flippin’ Burgerskrögare gör kedja

Vill starta fem till tio nya restauranger.

Juryn: Årets bästa uthyrning

Läs juryns val när de tre bästa uthyrningarna 2022 koras.

Tillbaka till förstasidan