Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

ALM Equity har tecknat avtal om att avyttra 1.505 byggrätter till Aros Bostad mot betalning av en kombination av stamaktier, preferensaktier och konvertibler som motsvarar en ägarandel om ca 35 procent i Aros Bostad.

Annons

Det var i mitten av maj 2022 som parterna berättade om den avsiktsförklaring som tecknats. Nu har alltså ett bindande avtal tecknats.

Byggrättsportföljen som Aros förvärvar från Alm Equity motsvarar 34 projektmöjligheter om totalt cirka 180.000 kvadratmeter BTA i olika skeden, Aros Bostads projektportfölj uppgår efter förvärvet till 6.541 byggrätter med 14 projekt i pågående produktion och bolaget blir därmed en av de största bostadsutvecklarna i Storstockholm.

Köpeskillingen uppgår till 1.465 miljoner kronor som betalas genom en apportemission.

Fastighetsvärlden kan berätta att affären innebär att Aros gör inträde på sju för bolaget nya kommuner: Nynäshamn, Upplands Väsby, Södertälje, Gotland, Ekerö, Salen och Haninge. Totalt kommer Aros därmed ha projekt i 19 kommuner efter köpet.

Catella Corporate Finance har agerat rådgivare i transaktionen för båda parter. Wigge & Partner har varit ALM Equitys legala rådgivare. Born Advokater har varit rådgivare till Aros.

Transaktionen är ett steg i ALM Equitys strategi att bli en renodlad bolagsutvecklare inom fastighetssektorn. Genom att omvandla värdet av byggrätterna till ägarandelar i ett noterat bolag, synliggörs värden om cirka 400 miljoner kronor, baserat på överenskomna emissionskurser.

ALM Equitys byggrättsportfölj kompletterar Aros Bostads befintliga byggrättsportfölj både avseende geografi och produkt och omfattar drygt 30 projektmöjligheter i Stockholmsområdet.

Den kvarvarande projektutvecklingsverksamheten inom ALM Equity som drivs i egen regi kommer ha drygt 5.000 byggrätter med en framtida omsättning på cirka 10 miljarder kronor. Fokus ligger att växa denna affär vidare inom större stadsutvecklingsprojekt.

Avtalet är villkorat av stämmobeslut i Aros Bostad och godkännande av finansiärer. Tillträde är planerat under andra halvåret 2022. Ett fåtal projekt tillträds senare vartefter förutsättningarna att överlåta dessa har uppfyllts. Betalning sker i två steg, genom apportemission av 9.942.470 stamaktier till en kurs om 60 kronor per aktie motsvarande cirka 17% av aktiekapitalet och apportemission av 2.953.161 preferensaktier till en kurs om 86 kronor per preferensaktie samt konvertibler som ska växlas till aktier under 2023/24 i samband med beräknat tillträde. I syfte att förbättra likviditeten i Aros Bostads aktie har ALM Equity förbundit sig till att verka för en ägarspridning för att öka handel och förbättra likviditeten i aktiemarknaden.

– Överenskommelsen med Aros skapar ytterligare ett noterat innehav i ALM Equitys bolagsbyggande. Aros Bostad har historiskt varit framgångsrika och kompletterat med byggrättsportföljen som tillförs och med ALM Equity som aktiv ägare så är förutsättningarna goda för fortsatt värdetillväxt. Vi ser fram emot att vara en engagerad och ansvarsfull ägare som bidrar till att utveckla och växa Aros Bostad ytterligare, säger Joakim Alm, vd ALM Equity

– Vi är väldigt glada över förvärvet av 1.500 byggrätter i attraktiva lägen, vilket är helt i linje med affärsplanens mål om en bredare geografi. Aros Bostad har genomfört en kraftig expansion under de senaste åren och ambitionen är att fortsätta vår tillväxtresa med bibehållet starkt resultat, nu utifrån positionen som en av Storstockholms största bostadsutvecklare. Vi ser fram emot att få välkomna både nya kompetenta medarbetare och en ny kunnig storägare till vår verksamhet, säger Magnus Andersson, vd Aros Bostad

Fler Nyheter från förstasidan

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal.

Tillbaka till förstasidan