Projekten Viggby Ängar och Invernesshöjden: Illustrationer: Aros

Patrizia köper från Aros för hela 3,6 miljarder

Det blir Patrizia som köper Aros stora bostadspaket i Stockholmsområdet. Priset för 879 bostäder är cirka 3,6 miljarder kronor. Det är den största affären hittills i Sverige, enligt FV:s statistik.

Johan Lagerdahl, Patrizias Sverigechef.
Visa faktaruta

Tango var i den stora affären rådgivare till säljaren. CBRE var rådgivare till köparen. Även Skierfe och Kane har varit rådgivare till säljaren i samband med försäljningen.

I transaktionen ingår fyra flerfamiljshus som ska uppföras, över 47.000 kvm, med 879 lägenheter och 588 parkeringsplatser. Bolagen uppger inte direktavkastningen på affären.

– Stockholmsområdet erbjuder stabil avkastning och långsiktig kapitaltillväxt. Tack vare dess överkomliga priser och anslutningsmöjligheter, kombinerat med en stark obalans mellan utbud och efterfrågan, hamnar Stockholm ofta på topp tio i Patrizia European Living Cities Report som mäter över 140 städer för deras attraktionskraft som levande städer, säger Jörg Laue, chef för transaktioner Nordics, Patrizia.

Jörg Laue berättar för FV att Patrizia är öppet för att förvärva mer i Sverige, och även utanför Stockholms- och Malmöområdet där man gjort sina senaste förvärv.

Det var i december 2021 som FV kunde berätta att Aros planerade att sälja en större projektportfölj. Ur det ursprungliga paketet har projektet i Ektorp, Nacka, plockats bort. Där var för stor del av bostadsrätterna sålda, så det gick inte att backa ur.

Följande ingår i Patrizias stora förvärv från Aros:

  • Femöringen, Solna (Järva krog)
  • Invernesshöjden, Danderyd
  • Viggby Ängar, Täby
  • Tallbacken, Huddinge

– Sveriges ekonomiska kraftpaket, Stockholm, förutspås växa snabbt vad gäller befolkning, så att förvärva dessa nyckelfärdiga flerfamiljshus i så väl sammanlänkade stadsdelar är en fantastisk bedrift på en konkurrensutsatt marknad, säger säger Jörg Laue.

Se Fastighetsvärldens Topplista över årets hittills största affärer här.

–Vi är väldigt nöjda över utfallet av affären som är ett bra exempel på flexibiliteten i vår affärsmodell och hur vi skapar aktieägarvärden till låg risk. Detta är inte bara årets största fastighetsaffär hittills, det är också en väldigt bra timing för oss att skifta en del av vår projektportfölj från bostadsrätter till hyresrätter, kommenterar Aros vd Magnus Andersson affären.

Han tillägger:
–Genom att avyttra dessa projekt som hyresrätter säkrar vi en försäljningsgrad om minst 80 % vid årets slut, för samtliga projekt som är pågående eller planerade för produktionsstart under 2022, till prisnivåer motsvarande senaste årets bostadsrättspriser.

Patrizia fortsätter att stärka sin marknadsledande position inom bostadssegmentet med sin diversifierade centrala pan-europeiska bostadsfond, Living Cities, som nu siktar på minst 3 miljarder euro i ”assets under management” i högkvalitativa tillgångar. När transaktionen med Aros väl är genomförd kommer den att driva Living Cities-strategin mot 2 miljarder euro och Patrizias nuvarande ”assets under management” för bostäder till cirka 17 miljarder euro.

För drygt ett år sedan köpte Patrizia bostäder i Kista för 400 miljoner kronor från Fabege och SHH. Ungefär samtidigt köpte bolaget för 650 miljoner kronor i Vegastaden, Haninge, från SPG. I slutet av 2020 förvärvade Patrizia, från Slättö, för över 1 miljarder kronor i Hyllie, Malmö.

– Vi är stolta och glada att tillsammans med Aros Bostad kunna genomföra denna affär. Dessa fastigheter är ett perfekt komplement till vår befintliga svenska fastighetsportfölj och ett steg i rätt riktning på den tillvästresa vi har gjort i Sverige säger Johan Öhlund Lagerdahl, Head of Asset Management & Country Manager på Patrizia i Sverige. Fastigheterna har bra lägen i Stor Stockholm samt att de kommer byggas med hög ESG profil och en Svanenmärkning.

Patrizia har varit aktiva i Sverige i nästan två decenier  och förvaltar förnärvarande en fastighetsportfölj på ca 9 miljarder kronor. Majoriteten av portföljen består av bostadsfastigheter (70 procent) men även handel (20) och kontor (10) finns i det svenska beståndet.

Mest kända beståndet i Sverige är Stockholm Quality Outlet i Barkarby där bolaget fortsätter att utveckla handelsplatsen. Bolaget rapporterar nu att det är fler besökare där än före pandemin, ett all time high.

Fler Nyheter från förstasidan

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Tillbaka till förstasidan