Jakob Johansson köper av Apple i city

Jakob Johansson har, via sitt bolag Maelir, köpt tomträtten Sju Sekel 1 i Kungsträdgården av Apple. Det handlar om den omstridda byggnad som hamnade i fokus efter förra valrörelsen när teknikjättens planerade flaggskeppsbutik stoppades av politikerna.
– Vi tycker väldigt bra om läget, säger Johansson till Fastighetsvärlden.

Annons

Apple köpte fastigheten från Stockholms Handelskammare sommaren 2015. FV avslöjade att köpeskillingen var 129 miljoner kronor. Ursprungsplanen var att riva den existerande byggnaden och uppföra en något större för att där sälja sina produkter i en flaggskeppsbutik. Apple hade fått klartecken för sina planer från de ledande politikerna – som sedan bytte åsikt när det krävdes så för att få makt över huvudstaden (på samma sätt som för Nobel Center).

Apple har under en längre period försökt sälja fastigheten och har anlitat Catella som säljrådgivare. Intresset från investerarmarknaden var ursprungligen minst sagt ljummet – eftersom det varit oklart vad man får göra i lokalerna.

Jakob Johansson kommenterar köpet för Fastighetsvärlden:

– Vi tycker väldigt bra om läget och att det finns ytterligare potential. Fastigheten kommer alltid att ha hyresgäster, så vi känner oss trygga med köpet. Vi tänker långsiktigt och har inte bråttom på något sätt.

Maelir har redan tillträtt fastigheten efter att parterna gjorde upp affären under sommaren.

– Det har gått väldigt bra och enkelt att göra affären med Apple. Smidigt på alla sätt, säger Johansson och konstaterar att han är förhindrad att uppge priset.

Nuvarande hyresgäst är TGI Fridays som hållit till där länge. Enligt uppgift till har restaurangkedjan endast ett kort hyresavtal. Byggnaden är inte skyddad på något sätt.

– De planer som vi har kommer att rymmas inom nuvarande detaljplan, säger Jakob Johansson till Fastighetsvärlden.

Tomtarean för Sju Sekel är 410 kvm. Lokalytan är 750 kvm, inklusive ett källarplan.

I februari berättade 2019  berättade FV att Apple ville sälja till Stockholms stad i en off market-affär för 179 miljoner, enligt uppgifter från politiker. Den amerikanska jätten fick nobben. I maj 2019 startade Apple en bred försäljningsprocess. Enligt obekräftade uppgifter till FV hoppades Apple på ett pris på hela 200 miljoner kronor. Marknadens gensvar för en affär då var iskallt – men intresset har ändå fortsatt vara stort liksom nyfikenheten.

För två drygt år sedan förvärvade Maelir AB, ägt av Jakob Johansson, Åhlénshuset vid Odenplan. 5.400 kvm hyrdes snabbt ut där. 2018 slog Johansson till och förvärvade Södra teatern på Södermalm. Bolaget äger ett flertal fastigheter i Stockholm men har bestånd även i exempelvis Sundsvall och Västerås. Johansson är även största enskilda ägare i Viking Line med ungefär 20 procent av aktierna.

Läs mer om de tidigare turbulenta turerna kring fastigheten i länkarna bredvid.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden letar Apple fortfarande efter en butikslokal i centrala Stockholm, dock behöver det inte vara av det flaggskepps-stuk som bolaget sökte för fem–tio år sedan.

Stoppades. Så här ville Apple utveckla platsen ursprungligen. Vy från söder. I bakgrunden syns PK-huset och NK. Illustration: Foster & Partners.
Apple förvärvade fastigheten och planerade att riva den existerande byggnaden. Här finns idag restaurangen TGI Fridays. Tidigare fanns här restaurang Sju Sekel (samma namn som fastighetsbeteckningen).
Så här ser fastigheten ut idag. Amerikanska restaurangkedjan TGI Fridags är hyresgäst. Foto: Fastighetsvärlden
Så här ser fasaden mot Hamngatan ut idag.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan