Stockholms stad varnade Apple för att köpa byggnaden i Kungsträdgården. Men teknikjätten fullföljde ändå med ett megabud. Nu är det oklart vad som händer med fastigheten som Apple köpte rekorddyrt.
(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 11/2018)
Företrädare för Apple hade under flera år letat efter den perfekta butiken i centrala Stockholm. De ville ha en flaggskeppsbutik, gärna i ett utmanande läge och i en byggnad som skulle förknippas med Apple och som skulle bli en naturlig mötesplats.
Man fastnade för fastigheten Sju Sekel, en sliten klenod i Kungsträdgården, längs med Hamngatan. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden var företrädarna lyriska och rådgivarna lika så.
Tomträtten Sju Sekel ägdes av Stockholms Handelskammare som lyssnade till Apples planer. Den mesta kontakten ägde rum mellan Apple, med företrädare från både USA och europeiska länder, och Stockholms stad. Det fanns vid den tidpunkten politiker som jättegärna ville ha en Applebutik till centrala Stockholm, men ledande tjänstemän var raka i sitt besked till Apple.
– Vi sa att det inte finns några möjligheter alls för deras planer att gå igenom. Inte på det sättet och på den platsen. Vi var väldigt tydliga, berättar Ingela Lindh, som nyligen avgått som stadsdirektör, för FV.
Därefter fick Ingela Lindh höra att Apple gått vidare med planerna och köpt fastigheten. Planerna var fortfarande att riva den existerande byggnaden och istället uppföra en större – och förstås sälja sina produkter.
Enligt Fastighetsvärldens källor var köpeskillingen 129 miljoner kronor. Det ger smått enorma 172.000 kr/kvm räknat utifrån lokalytan 750 kvm. (Det högsta priset FV känner till är 130.000 kr/kvm, då för en större lokalyta – läs mer här).
Stockholms stad, som har ett långt samarbete med Stockholms Handelskammare, erbjöds inte att köpa fastigheten.
– Nej, något sådant erbjudande fick vi inte. Och vi hade aldrig betalat i närheten så mycket. Det finns så mycket annat som ska prioriteras. Jag trodde faktiskt inte att det skulle bli någon affär efter att vi gett vår syn på fastigheten.
När nu den nya grönblå majoriteten sagt nej till en ny Applebyggnad i Kungsträdgården så är det oklart vad som händer med fastigheten. Apple skulle sannolikt kunna sälja delar av sitt sortiment i den nuvarande byggnaden samtidigt som man erbjuder ”brickservering”.
Det är väl inte helt osannolikt att Apple kan rikta någon typ av ansvar mot Stockholms stad med tanke på löften som politiker kan antas ha gett. För Stockholms stads nya styre skulle det kunna bli aktuellt med ett köp från Apple trots allt. Vill det sig illa slutar det med att det blir en tomställd spökbyggnad efter att den nuvarande restaurangens hyresavtal med Apple går ut.
Vid Stockholms Handelskammare vill man inte kommentera försäljningen till Apple eftersom man skrivit på sekretesshandlingar.