Lågt intresse för Apples hus i Kungsträdgården

Apple köpte huset i Kungsträdgården för 129 miljoner. Planerna på en flaggskeppsbutik gick i stöpet – och bolaget har hoppats kunna sälja den lilla fastigheten för hela 200 miljoner. Men intresset är iskallt.

2015 köpte Apple tomträtten Sju Sekel 1 i Kungsträdgården med visionen att riva byggnaden och uppföra en ny för en egen flaggskeppsbutik. Enligt uppgift till FV var köpeskillingen då 129 miljoner kronor. Men efter att politikerna, efter maktskiftet, stoppat byggplanerna har Apple istället försökt sälja. I februari berättade FV att Apple ville sälja till Stockholms stad i en off market-affär för 179 miljoner. Den amerikanska jätten fick nobben.

I maj startade Apple en bred försäljningsprocess. Enligt obekräftade uppgifter har bolaget hoppats på ett pris på hela 200 miljoner kronor. Fastighetsvärlden kan dock berätta att intresset från investerarmarknaden varit minst sagt svagt. Nu pågår någon form av omtag för att försöka få fart på försäljningen.

Flera utländska fastighetsinvesterare har för FV uppgett att man känner en oro över att köpa fastigheten på grund av osäkerhet inför en framtida ny politisk inblandning. Flera transaktionschefer vid de stora svenska investerarna uppger för FV att man känner att prisförväntningarna från säljaren är väldigt hög. En grupp investerare som tidigare visat intresse för liknande fastigheter i närområdet är mindre privata fastighetsägare.

Alla FV talat med konstaterar dock att läget är riktigt bra. Några säger att en köpare bör ha en ”från politikerna godkänd” hyresgäst med sig i samband ett förvärv. I fastigheten finns dock TGI Fridays som hyresgäst på ett löpande kontrakt som sträcker sig ytterligare några år.

Kvadratmeterpriset är lite lurigt att diskutera eftersom det skiljer så mycket beroende på vilken ytan som används. FV har tidigare använt 750 kvm. Det finns även uppgifter om betydligt mindre yta.

Det ger 172.000 kr/kvm uträknat från de 129 miljoner kronor som Apple betalade 2015. Priset Apple ville ha för att sälja i en direktaffär till Stockholms stad motsvarar hela 239.000 kr/kvm. För Apples mål om en köpeskilling på 200 miljoner kronor så motsvarar det 266.700 kr/kvm.

Som jämförelse kan Fastighetsvärlden berättat att Tändstickspalatset i närheten såldes för 130.000 kr/kvm under 2018. Det högsta kvadratmeterpriset i Sverige som FV känner till är 178.000 kr/kvm, läs mer här.

Så här ser det ut vid platsen idag.
Så här skulle det se ut med den nya byggnaden som Apple ville uppföra.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Blackrock köper nybyggt

50.000 kvm, med potential för upp till 120.000 kvm.

Megaprojekt till salu

Ett av Sveriges största kontorsprojekt. Ny ägare sökes.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Oscar Engelbert?

Han ligger bakom två av huvudstadens nya landmärken och är ofta i rubrikerna. Vad kan du egentligen om honom?

Ner 60 procent – men motståndskraften kvarstår

Slutsatser och inblickar i framtiden.

Värvar tidigare topp

FV berättar om den nya utmaningen.

Oscar: ”Det finns mycket jag vill göra”

Oscar Engelbert om framtiden efter att han lämnar vd-stolen. FV berättar om ett ”hemligt” kontorsprojekt i Los Angeles.

Köper invid Älvsjö centrum

Anrikt konditori bland hyresgästerna.

Dan Olofsson och Percy Nilsson frias i hovrätten

Ingen insiderhandel skedde i samband med försäljningen av Victoria Park.

Huvudspåret: Klyva SBB i tre delar – möjlig köpare pekas ut

Många spekulationer kring SBB:s framtid. FV pekar ut möjliga svenska köpare. Kan vara tydlig parallell till storaffär 2008.

Norska miljardären som är näst störst i Fabege

En av de rikaste i Europa. Har gjort inbrytningar i Sverige tidigare.

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Engelbert avgår som vd

Överens med styrelsen. Behöver ny inriktning. Stannar kvar i styrelsen.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

Tillbaka till förstasidan