Vändningen: Apple fortsätter leta i city

Apple har inte gett upp när det gäller att öppna en butikslokal i Stockholm. Fastighetsvärlden kan berätta att teknikjätten förhandlar om en lokal på Hamngatan. Men troligen krävs fler ”pusselbitar” på rätt plats för att en etablering ska bli verklighet.

Apple var varit öppet fly förbannat på Stockholms stad efter att planerna på en flaggskeppsbutik i företagets dyrt förvärvade fastighet i Kungsträdgården stoppades av den nya politiska majoriteten. Företrädare för den amerikanska teknikjätten sa att man inte ville ha något mer med Stockholm att göra och nobbade även fastighetsägare som erbjöd andra förslag på lokaler.

Nu kan dock Fastighetsvärlden avslöja att Apple tänkt om. Enligt Fastighetsvärldens källor har bolaget uppvaktat några butikshyresgäster för att få ta över deras hyreskontrakt. Det främsta önskemålet från Apples sida är att ta över Starbucks lokaler på Hamngatan 33 . Enligt uppgift till FV pågår det förhandlingar med norska Umoe restaurants, som har franchiserättigheten. FV har tidigare berättat att Starbucks lagt ner flera kaféer i Sverige och att etableringen inte blev som kaffejätten tänkt sig.

Den aktuella fastigheten ägs av Vasakronan. I fastigheten finns det redan en vakans efter att Desigual lagt ner (eventuellt är den lokalen redan uthyrd). Även grannbutiken där Victoria’s Secret finns, på ett ganska långt kontakt, kan bli tillgänglig då butiken troligen läggs ner när kedjan ska öppna en betydligt större fullsortimentsbutik i Gallerian alldeles i närheten. Så det kan finns stora ytor för Apple om kedjan lyckas lägga pusslet rätt och även få ett godkännande av Vasakronan för att ta över lokalerna.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden så har Apple två team som letar lokaler, en som jobbar med flaggskeppsbutiker och ett team som jobbar med vanliga etableringar. Nu ska det handla om en ”vanlig” butik.

Om Apple lyckas öppna i den fastigheten blir det alltså drygt 100 meter från den fastighet i Kungsträdgården som Apple nu febrilt håller på att försöka sälja. Enligt Fastighetsvärlden källor köptes den för höga 129 miljoner kronor, motsvarande 172.000 kr/kvm. Catella har anlitats för att hitta en köpare.

Det var sommaren 2015 som Apple i en off market-affär slog till och köpte tomträtten Sju Sekel 1 från Handelskammaren Stockholm.

Apple har tre butiker i Sverige. Den enda i Stockholmsområdet finns i externa Täby Centrum som ägs av Unibail-Rodamco. Dessutom finns två i Skåne, en i Emporia i Malmö (som ägs av Steen & Ström) och en i Väla utanför Helsingborg (som ägs av Skandia Fastigheter). Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Apple för många år sedan var nära att teckna hyreskontrakt i Göteborg, i en fastighet i Nordstan som då ägdes av AMF Fastigheter. Enligt uppgift till FV föll det tänkta avtalet på att Apple ogillade en av pelarna i lokaler.

Här på Hamngatan skulle den nya Apple-butiken kunna hamna. Här finns idag bland annat Starbucks och Victoria’s Secret som hyresgäster.
Så här skulle den nya flaggskeppsbutiken sett ut om Apple fått igenom sina planer. Vy från Hamngatan.
Så här ser den aktuella byggnaden i Kungsträdgården ut idag.

Fler Nyheter från förstasidan

Krog med takservering till stora kontorssatsningen

En lokal återstår att hyra ut.

Lyfter storhotell med ny skybar och stor restaurang

Hotell med 323 rum i Stockholm. Avtal om 24 år när segdraget område ska få fart.

Satsar en miljard i Solna – utökar inför nya hot

44 procent uthyrt i fastigheten. Börsbolag avyttrar.

Pressat SBB gör upp med Kåpan – frigör kapital

Ska även sälja sin 50% stora andel i Svenska Myndighetsbyggnader, med fastigheter för 12 miljarder, under hösten.

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tio kända krogar får indraget alkoholtillstånd

Hufvudstaden har nobbat ägarskiften. FV redogör för mejl mellan parterna.

K2A skjuter upp byggstarter

Varslar majoriteten av personalen i bolag. Flyttar fram mål.

Hyr ut 2.500 kvm i historisk miljö

JV tecknar avtal. Advokatfirma flyttar in.

Slakt: Flykt från fastigheter

33 bolag i lista. Nio hade vid klockan 11 backat med mer än 5 procent. Endast ett bolag ligger på plus för de senaste 12 månaderna.

SBB:s drag – säljer för 436 miljoner

26.000 kvm ingår i affären.

Klart: Comeback som vd – vill känna affärstempo

Berättar för FV om återkomsten.

Tillbaka till förstasidan