Vändningen: Apple fortsätter leta i city

Apple har inte gett upp när det gäller att öppna en butikslokal i Stockholm. Fastighetsvärlden kan berätta att teknikjätten förhandlar om en lokal på Hamngatan. Men troligen krävs fler ”pusselbitar” på rätt plats för att en etablering ska bli verklighet.

Apple var varit öppet fly förbannat på Stockholms stad efter att planerna på en flaggskeppsbutik i företagets dyrt förvärvade fastighet i Kungsträdgården stoppades av den nya politiska majoriteten. Företrädare för den amerikanska teknikjätten sa att man inte ville ha något mer med Stockholm att göra och nobbade även fastighetsägare som erbjöd andra förslag på lokaler.

Nu kan dock Fastighetsvärlden avslöja att Apple tänkt om. Enligt Fastighetsvärldens källor har bolaget uppvaktat några butikshyresgäster för att få ta över deras hyreskontrakt. Det främsta önskemålet från Apples sida är att ta över Starbucks lokaler på Hamngatan 33 . Enligt uppgift till FV pågår det förhandlingar med norska Umoe restaurants, som har franchiserättigheten. FV har tidigare berättat att Starbucks lagt ner flera kaféer i Sverige och att etableringen inte blev som kaffejätten tänkt sig.

Den aktuella fastigheten ägs av Vasakronan. I fastigheten finns det redan en vakans efter att Desigual lagt ner (eventuellt är den lokalen redan uthyrd). Även grannbutiken där Victoria’s Secret finns, på ett ganska långt kontakt, kan bli tillgänglig då butiken troligen läggs ner när kedjan ska öppna en betydligt större fullsortimentsbutik i Gallerian alldeles i närheten. Så det kan finns stora ytor för Apple om kedjan lyckas lägga pusslet rätt och även få ett godkännande av Vasakronan för att ta över lokalerna.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden så har Apple två team som letar lokaler, en som jobbar med flaggskeppsbutiker och ett team som jobbar med vanliga etableringar. Nu ska det handla om en ”vanlig” butik.

Om Apple lyckas öppna i den fastigheten blir det alltså drygt 100 meter från den fastighet i Kungsträdgården som Apple nu febrilt håller på att försöka sälja. Enligt Fastighetsvärlden källor köptes den för höga 129 miljoner kronor, motsvarande 172.000 kr/kvm. Catella har anlitats för att hitta en köpare.

Det var sommaren 2015 som Apple i en off market-affär slog till och köpte tomträtten Sju Sekel 1 från Handelskammaren Stockholm.

Apple har tre butiker i Sverige. Den enda i Stockholmsområdet finns i externa Täby Centrum som ägs av Unibail-Rodamco. Dessutom finns två i Skåne, en i Emporia i Malmö (som ägs av Steen & Ström) och en i Väla utanför Helsingborg (som ägs av Skandia Fastigheter). Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Apple för många år sedan var nära att teckna hyreskontrakt i Göteborg, i en fastighet i Nordstan som då ägdes av AMF Fastigheter. Enligt uppgift till FV föll det tänkta avtalet på att Apple ogillade en av pelarna i lokaler.

Här på Hamngatan skulle den nya Apple-butiken kunna hamna. Här finns idag bland annat Starbucks och Victoria’s Secret som hyresgäster.
Så här skulle den nya flaggskeppsbutiken sett ut om Apple fått igenom sina planer. Vy från Hamngatan.
Så här ser den aktuella byggnaden i Kungsträdgården ut idag.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan