Vändningen: Apple fortsätter leta i city

Apple har inte gett upp när det gäller att öppna en butikslokal i Stockholm. Fastighetsvärlden kan berätta att teknikjätten förhandlar om en lokal på Hamngatan. Men troligen krävs fler ”pusselbitar” på rätt plats för att en etablering ska bli verklighet.

Apple var varit öppet fly förbannat på Stockholms stad efter att planerna på en flaggskeppsbutik i företagets dyrt förvärvade fastighet i Kungsträdgården stoppades av den nya politiska majoriteten. Företrädare för den amerikanska teknikjätten sa att man inte ville ha något mer med Stockholm att göra och nobbade även fastighetsägare som erbjöd andra förslag på lokaler.

Nu kan dock Fastighetsvärlden avslöja att Apple tänkt om. Enligt Fastighetsvärldens källor har bolaget uppvaktat några butikshyresgäster för att få ta över deras hyreskontrakt. Det främsta önskemålet från Apples sida är att ta över Starbucks lokaler på Hamngatan 33 . Enligt uppgift till FV pågår det förhandlingar med norska Umoe restaurants, som har franchiserättigheten. FV har tidigare berättat att Starbucks lagt ner flera kaféer i Sverige och att etableringen inte blev som kaffejätten tänkt sig.

Den aktuella fastigheten ägs av Vasakronan. I fastigheten finns det redan en vakans efter att Desigual lagt ner (eventuellt är den lokalen redan uthyrd). Även grannbutiken där Victoria’s Secret finns, på ett ganska långt kontakt, kan bli tillgänglig då butiken troligen läggs ner när kedjan ska öppna en betydligt större fullsortimentsbutik i Gallerian alldeles i närheten. Så det kan finns stora ytor för Apple om kedjan lyckas lägga pusslet rätt och även få ett godkännande av Vasakronan för att ta över lokalerna.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden så har Apple två team som letar lokaler, en som jobbar med flaggskeppsbutiker och ett team som jobbar med vanliga etableringar. Nu ska det handla om en ”vanlig” butik.

Om Apple lyckas öppna i den fastigheten blir det alltså drygt 100 meter från den fastighet i Kungsträdgården som Apple nu febrilt håller på att försöka sälja. Enligt Fastighetsvärlden källor köptes den för höga 129 miljoner kronor, motsvarande 172.000 kr/kvm. Catella har anlitats för att hitta en köpare.

Det var sommaren 2015 som Apple i en off market-affär slog till och köpte tomträtten Sju Sekel 1 från Handelskammaren Stockholm.

Apple har tre butiker i Sverige. Den enda i Stockholmsområdet finns i externa Täby Centrum som ägs av Unibail-Rodamco. Dessutom finns två i Skåne, en i Emporia i Malmö (som ägs av Steen & Ström) och en i Väla utanför Helsingborg (som ägs av Skandia Fastigheter). Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Apple för många år sedan var nära att teckna hyreskontrakt i Göteborg, i en fastighet i Nordstan som då ägdes av AMF Fastigheter. Enligt uppgift till FV föll det tänkta avtalet på att Apple ogillade en av pelarna i lokaler.

Här på Hamngatan skulle den nya Apple-butiken kunna hamna. Här finns idag bland annat Starbucks och Victoria’s Secret som hyresgäster.
Så här skulle den nya flaggskeppsbutiken sett ut om Apple fått igenom sina planer. Vy från Hamngatan.
Så här ser den aktuella byggnaden i Kungsträdgården ut idag.

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen köper i svenskt turistparadis

Gör fastighetsköp utanför Norden.

Här är NCC:s nya kontorssatsning

Redo för ny investering i Stockholm.

Arenabeslut i Göteborg skjuts upp – igen

Beslut kan fattas första januari 2020.

Värdet på säljaktuella Vällingby Centrum

Prioriterat att kontraktera rådgivningsbolag.

Lista: 36 nya i Gallerian – men tuffa utmaningar återstår

Flera butikslokaler på andra våningsplanet ännu tomma – mitt i Stockholm.

Fastighetsjuridik

Momsfrågan spökar kring coworking

Experter på Svalner går igenom riskerna.

Här är fastigheten som är värd nästan 10 miljarder

FV berättar om landets dyraste fastighet. Ökat i värde 115 procent på nio år.

Köper vårdfastigheter i Finland och kontor i Sverige

”Förvärvet innebär ett viktigt steg in i segmentet för äldreboenden i Finland”.

Första hyresgästen klar för jätteprojektet Varvsstaden

Välkänd arkitektfirma gör den första kontorsförhyrningen.

Två nya ägare ansluter till Lansa – vill dubbla till 7 miljarder

Vd Claes Malmkvist berättar om de framtida utmaningarna för det unga bolaget.

Här är norska krogkedjans expansionsplaner i Sverige

Familjeföretaget skyndar långsamt.

Storägare stöder jätteköpet av Hemfosa

Kämpar för att få igenom köpet av 40-miljardersbolaget.

”Etiska hackare” hyr 2.000 kvm – flyttar inom CBD

Lämnar Kungsgatan för att flytta till större lokaler nära Sergels torg.

Rutger Arnhult tar över stort projekt efter Björn Ulvaeus

Vill utöka projektet till 70.000 kvm. Planerar för bland annat 1.000 mindre bostäder.

Tillbaka till förstasidan