Vändningen: Apple fortsätter leta i city

Apple har inte gett upp när det gäller att öppna en butikslokal i Stockholm. Fastighetsvärlden kan berätta att teknikjätten förhandlar om en lokal på Hamngatan. Men troligen krävs fler ”pusselbitar” på rätt plats för att en etablering ska bli verklighet.

Apple var varit öppet fly förbannat på Stockholms stad efter att planerna på en flaggskeppsbutik i företagets dyrt förvärvade fastighet i Kungsträdgården stoppades av den nya politiska majoriteten. Företrädare för den amerikanska teknikjätten sa att man inte ville ha något mer med Stockholm att göra och nobbade även fastighetsägare som erbjöd andra förslag på lokaler.

Nu kan dock Fastighetsvärlden avslöja att Apple tänkt om. Enligt Fastighetsvärldens källor har bolaget uppvaktat några butikshyresgäster för att få ta över deras hyreskontrakt. Det främsta önskemålet från Apples sida är att ta över Starbucks lokaler på Hamngatan 33 . Enligt uppgift till FV pågår det förhandlingar med norska Umoe restaurants, som har franchiserättigheten. FV har tidigare berättat att Starbucks lagt ner flera kaféer i Sverige och att etableringen inte blev som kaffejätten tänkt sig.

Den aktuella fastigheten ägs av Vasakronan. I fastigheten finns det redan en vakans efter att Desigual lagt ner (eventuellt är den lokalen redan uthyrd). Även grannbutiken där Victoria’s Secret finns, på ett ganska långt kontakt, kan bli tillgänglig då butiken troligen läggs ner när kedjan ska öppna en betydligt större fullsortimentsbutik i Gallerian alldeles i närheten. Så det kan finns stora ytor för Apple om kedjan lyckas lägga pusslet rätt och även få ett godkännande av Vasakronan för att ta över lokalerna.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden så har Apple två team som letar lokaler, en som jobbar med flaggskeppsbutiker och ett team som jobbar med vanliga etableringar. Nu ska det handla om en ”vanlig” butik.

Om Apple lyckas öppna i den fastigheten blir det alltså drygt 100 meter från den fastighet i Kungsträdgården som Apple nu febrilt håller på att försöka sälja. Enligt Fastighetsvärlden källor köptes den för höga 129 miljoner kronor, motsvarande 172.000 kr/kvm. Catella har anlitats för att hitta en köpare.

Det var sommaren 2015 som Apple i en off market-affär slog till och köpte tomrätten Sju Sekel 1 från Handelskammaren Stockholm.

Apple har tre butiker i Sverige. Den enda i Stockholmsområdet finns i externa Täby Centrum som ägs av Unibail-Rodamco. Dessutom finns två i Skåne, en i Emporia i Malmö (som ägs av Steen & Ström) och en i Väla utanför Helsingborg (som ägs av Skandia Fastigheter). Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Apple för många år sedan var nära att teckna hyreskontrakt i Göteborg, i en fastighet i Nordstan som då ägdes av AMF Fastigheter. Enligt uppgift till FV föll det tänkta avtalet på att Apple ogillade en av pelarna i lokaler.

Här på Hamngatan skulle den nya Apple-butiken kunna hamna. Här finns idag bland annat Starbucks och Victoria’s Secret som hyresgäster.
Så här skulle den nya flaggskeppsbutiken sett ut om Apple fått igenom sina planer. Vy från Hamngatan.
Så här ser den aktuella byggnaden i Kungsträdgården ut idag.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2019 - Den fysiska handelns nya framtid

Onsdag 2 oktober 2019, Grand Hôtel, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Köparens advokat: "Domen skrämmer konsumenterna"

Oscar vann i tingsrätten – men advokat Jörn Liljeström menar att domen kan slå tillbaka mot branschen: ”Har överklagat till hovrätten”.

Även Klövern gör försäljning till amerikansk jätte

Kan ses som en följdaffär på megaaffären om 4,2 miljarder kronor.

Möjlig revansch för Arnhult

Kan någon stoppa honom från en styrelseplats i Castellum?

Topplista

Lista: 40 Högst avlönade direktörerna 2018

FV:s sammanställning ur magasinet.

"Vissa kommer att växa och andra slås ut"

”Coworking kommer att ta 10–15 procent”. Långlösning om det som så många snackar om.

Ny bok attackerar slöseriet i byggbranschen

Tidigare toppchef vid stort bostadsbolag vill förbättra branschen.

Lista: Främsta rådgivarna

Datscha, tillsammans med FV, summerar första halvåret.

Möjligheter vid sidan av OP

Tänkt hyresgäst söker lokaler även i andra lägen.

Kris för obligationsbolaget – riskerar tvångslikvidering

Allt tuffare för bostadsutvecklingsbolaget.

Bildspel från nya Östermalmshallen

Nu kan du tjuvkika på saluhallen – via Fastighetsvärldens bildspel. Det är även klart när saluhallen öppnar.

Hon blir ny vd vid Nordic PM

Tar över styret vid fastighetskonsultbolaget som förvaltar och förädlar fastigheter

Bygger 5.500 kvm vid Torsplan

Fastigheten inköptes för 1,15 miljarder kronor i början av året.

Fastighetsägarna: Hyresnivån behöver höjas 3,5 procent

”Ska denna dynamik fungera måste hyresutvecklingen tillåtas att följa den samhällsekonomiska utvecklingen”.

Uppdrag: "stoppa blodflödet" i krisande byggbolaget

Obligationsägarna driver rekonstruktion för att få tillbaka något av de 210 miljoner som har lånats ut till bolaget.

Tillbaka till förstasidan