Kyrkan kontrar ut SBB ur Stenvalvet

För en och en halv månad sedan ingick Kåpan och SBB ett avtal om både att skapa ett gemensamt bolag och att SBB skulle köpa hälften av Kåpans aktier i Stenvalvet. Nu stoppas den senare delen av affären genom en hembudsklausul.

Annons

Sent på torsdagseftermiddagen skickade Stenvalvet ut ett pressmeddelande om ändrade ägarförhållande i företaget. SBB:s tänka inträde bland ägarna blir inte av.

Istället skriver man att Svenska kyrkans tjänstepensionsförening (Kyrkans pension)  och Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) har ingått avtal med Kåpan tjänstepensionsförening om att förvärva Kåpans samtliga aktier i Stenvalvet.

Därmed genomförs inte Kåpans försäljning av halva sitt innehav av aktier i Stenvalvet till SBB enligt det som var tänkt i en affär som meddelades i början av november.

– Det är inget märkligt egentligen, de övriga ägarna utnyttjade hembudsklausulen, säger Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

– Den andra delen i den affären med Kåpan, där vi gemensamt skapade Svensk Infrastruktur AB med ett fastighetsvärde om 10 miljarder är genomförd och det känns mycket bra.

Det var den  5 november som SBB meddelade att man avtalat om förvärv av aktier i Stenvalvet från Kåpan i samband med ovan nämnda affär kring Svensk Infrastruktur AB. Men aktierna i Stenvalvet omfattas av överlåtelsebegränsningar och Kåpan har i enlighet med dem lämnat ett erbjudande till Kyrkans pension och SSF att förvärva Kåpans samtliga aktier i Stenvalvet, motsvarande cirka 46 procent av aktiekapitalet och rösterna i Stenvalvet.

Kyrkans pension och SSF beslutade sig för att utnyttja erbjudandet från Kåpan och har nu ingått ett avtal med Kåpan om köp av Kåpans samtliga aktier i Stenvalvet och därtill knutna fordringar på Stenvalvet.

Kyrkans pension kommer därefter att äga 69 procent och SSF resterande 31 procent i Stenvalvet.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan