Bland de tre största innehaven som ingår i affären finns Karolinen i Karlstad, Presidenten i Norrköping och polishuset i Uppsala. Montage: Fastighetsvärlden.

SBB delsäljer för 10 miljarder – blir delägare i Stenvalvet

SBB säljer fastigheter för ett överenskommet fastighetsvärde om 10 mdkr inom statlig infrastruktur till ett samägt bolag (50/50) med Kåpan tjänstepensionsförening. Arbetsnamnet för det nya bolaget är Svensk Infrastruktur AB. Parallellt med affären förvärvar SBB 23 procent av aktierna i Stenvalvet från Kåpan och blir därmed tillsammans med Kåpan en stor ägare i 16-miljardersbolaget Stenvalvet.

Fastigheterna som SBB säljer till Svensk Infrastruktur har en årlig hyresintäkt på cirka 584 miljoner kronor och ett driftnetto på 435 miljoner kronor. Uthyrbar yta är cirka 500.000 kvm.

Av Svensk Infrastrukturs totala fastighetsvärde utgörs cirka 64 procent av fastigheter för rättsvårdande myndigheter (Polismyndigheten, Sveriges Domstolar, Kriminalvården och SOS Alarm) och resterande fastigheter nyttjas huvudsakligen av andra statliga myndigheter så som Fortifikationsverket och Kustbevakningen.

Ilija Batljan, VD och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden:

– SBB är redan Europas ledande ägare av social infrastruktur. Infrastruktur i form av fastigheter för rätts- och fredvårdande myndigheter är centrala för samhällets funktion. Att vi nu i samarbete med Kåpan som ansvarar för tjänstepensionerna för statligt anställda etablerar Svensk Infrastruktur som långsiktig ägare av Sveriges statliga infrastruktur ser vi som mycket spännande. Avsikten är att bolaget ska växa med 10 – 15 mdkr de närmaste åren genom förvärv men framför allt genom projekt. Med vår och Kåpans stora fokus på långsiktighet blir vi en naturlig partner för statliga aktörer i byggandet av en stabil infrastruktur i Sverige.

– Förvärvet av aktier i Stenvalvet ser vi som en strategisk position i ett välskött bolag inom social infrastruktur, fortsätter Ilija Batljan.

Gunnar Balsvik, vd för Kåpan:

– Kåpans målsättning är att skapa en god, långsiktigt hållbar och stabil avkastning på pensionsspararnas kapital till lägsta möjliga kostnad. Samarbetet med SBB i de båda bolagen uppfyller de kriterierna och vi ser därför fram emot att Svensk Infrastruktur kan bidra till en långsiktigt effektiv utveckling och förvaltning av de anläggningar och fastigheter som behövs inom statlig verksamhet, kommenterar Gunnar Balsvik,

Svensk Infrastruktur kommer att ledas av vd Fredrik Hedén. Hedén är idag ansvarig för Statlig Infrastruktur hos SBB.

Stenvalvet är ett av de ledande bolagen i Sverige inom segmentet samhällsfastigheter. Totalt äger bolaget ett hundratal fastigheter med en area av 604.000 kvm till ett sammanlagt marknadsvärde om cirka 15,7 miljarder kronor, enligt värdering vid halvårsskiftet.

Ägandet i Stenvalvet ser nu ut som följande: Kyrkans pension drygt 37 procent, Kåpan och SBB med drygt 23 procent vardera och Stiftelsen för Strategisk Forskning med drygt 16 procent.

Nordea, SEB, Vinge och Wistrand Advokatbyrå har varit rådgivare åt SBB.

Fler Nyheter från förstasidan

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Tillbaka till förstasidan