Bland de tre största innehaven som ingår i affären finns Karolinen i Karlstad, Presidenten i Norrköping och polishuset i Uppsala. Montage: Fastighetsvärlden.

SBB delsäljer för 10 miljarder – blir delägare i Stenvalvet

SBB säljer fastigheter för ett överenskommet fastighetsvärde om 10 mdkr inom statlig infrastruktur till ett samägt bolag (50/50) med Kåpan tjänstepensionsförening. Arbetsnamnet för det nya bolaget är Svensk Infrastruktur AB. Parallellt med affären förvärvar SBB 23 procent av aktierna i Stenvalvet från Kåpan och blir därmed tillsammans med Kåpan en stor ägare i 16-miljardersbolaget Stenvalvet.

Fastigheterna som SBB säljer till Svensk Infrastruktur har en årlig hyresintäkt på cirka 584 miljoner kronor och ett driftnetto på 435 miljoner kronor. Uthyrbar yta är cirka 500.000 kvm.

Av Svensk Infrastrukturs totala fastighetsvärde utgörs cirka 64 procent av fastigheter för rättsvårdande myndigheter (Polismyndigheten, Sveriges Domstolar, Kriminalvården och SOS Alarm) och resterande fastigheter nyttjas huvudsakligen av andra statliga myndigheter så som Fortifikationsverket och Kustbevakningen.

Ilija Batljan, VD och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden:

– SBB är redan Europas ledande ägare av social infrastruktur. Infrastruktur i form av fastigheter för rätts- och fredvårdande myndigheter är centrala för samhällets funktion. Att vi nu i samarbete med Kåpan som ansvarar för tjänstepensionerna för statligt anställda etablerar Svensk Infrastruktur som långsiktig ägare av Sveriges statliga infrastruktur ser vi som mycket spännande. Avsikten är att bolaget ska växa med 10 – 15 mdkr de närmaste åren genom förvärv men framför allt genom projekt. Med vår och Kåpans stora fokus på långsiktighet blir vi en naturlig partner för statliga aktörer i byggandet av en stabil infrastruktur i Sverige.

– Förvärvet av aktier i Stenvalvet ser vi som en strategisk position i ett välskött bolag inom social infrastruktur, fortsätter Ilija Batljan.

Gunnar Balsvik, vd för Kåpan:

– Kåpans målsättning är att skapa en god, långsiktigt hållbar och stabil avkastning på pensionsspararnas kapital till lägsta möjliga kostnad. Samarbetet med SBB i de båda bolagen uppfyller de kriterierna och vi ser därför fram emot att Svensk Infrastruktur kan bidra till en långsiktigt effektiv utveckling och förvaltning av de anläggningar och fastigheter som behövs inom statlig verksamhet, kommenterar Gunnar Balsvik,

Svensk Infrastruktur kommer att ledas av vd Fredrik Hedén. Hedén är idag ansvarig för Statlig Infrastruktur hos SBB.

Stenvalvet är ett av de ledande bolagen i Sverige inom segmentet samhällsfastigheter. Totalt äger bolaget ett hundratal fastigheter med en area av 604.000 kvm till ett sammanlagt marknadsvärde om cirka 15,7 miljarder kronor, enligt värdering vid halvårsskiftet.

Ägandet i Stenvalvet ser nu ut som följande: Kyrkans pension drygt 37 procent, Kåpan och SBB med drygt 23 procent vardera och Stiftelsen för Strategisk Forskning med drygt 16 procent.

Nordea, SEB, Vinge och Wistrand Advokatbyrå har varit rådgivare åt SBB.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan