Fastighetskapital bygger ny infrastruktur

Med en ambition att bygga en ny leveransinfrastruktur för hela Sverige går idag startskottet för iboxen med en första installation på Södermalm i Stockholm. Det är vid Vasakronans fastighet på Krukmakargatan 21 som denna första installation sker.

Annons
Kapitalet till satsningen kommer till väsentliga delar från fastighetsinvesterare. Jan Björk och Patrik Hegbart (Redito) samt e-handelsentreprenören Paul Källenius har grundat bolaget tillsammans med tre tidigare chefer från Postnord. Anders Holm, Tim Jörnsen och Thomas Backteman.

Därefter har Balder och SBB kommit in som stora delägare.

– Det är helt rätt med investerare från fastighetsbranschen utfrån perspektivet långsiktighet, men också utifrån att iboxen som infrastruktur blir en typ ”prop-tech” som skapar värde för både fastighetsägare och konsumenter, säger Tim Jörnsen, vd och medgrundare för iboxen till Fastighetsvärlden.

Idén med iboxen är att skapa en rikstäckande infrastruktur av leveransboxar för att hämta, returnera och skicka paket. Under hösten och vintern har diskussioner förts med många kommuner och fastighetsägare runt om i landet.

– Planen är att inom fyra-fem år att nå de flesta samhällen i Sverige. Vi måste börja på en plats och börjar centralt i Stockholm för att sedan inleda en snabb expansion, säger Tim Jörnsen.
Efter de första testinstallationerna siktar man på att gå brett i Stockholmsregionen, Göteborg och Malmö under år 2021–2022. Därefter följer en bred etablering på drygt 2.000 orter med fler än 200 invånare under åren 2023–2026. I städer ska ingen ha längre än 300 meter från sin bostad till närmaste box.

Från bolagets sida framhåller man att iboxen, genom att ge alla transportörer möjlighet att ansluta sig, innebär både en ökad bekvämlighet samt minska belastningen på miljön genom rationellare transporter.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan