Nya brottsmisstankar mot Baldertopp

Fastighetsvärlden kan berätta att det tillkommit brottsmisstankar mot Balders finanschef Marcus Hansson som sedan 26 maj 2020 är misstänkt för grovt insiderbrott.

Annons

Kammaråklagare Pontus Hamilton, vid Finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten, berättar för Fastighetsvärlden att det nyligen i utredningen har tillkommit ytterligare ett fall om misstänkt insiderbrott som riktas mot Hansson. Dessutom har han även delgivits misstanke om obehörigt röjande av information.

Därmed är Hansson misstänkt för tre fall av insiderbrott. Hansson och bolagets tidigare ekonomidirektör Magnus Björndahl var sedan tidigare misstänkt för två fall vardera.

– Varje fall ska bedömas för sig. Jag bedömer bevisläget som gott, det har i alla fall inte försämrats, säger Hamilton till Fastighetsvärlden.

Förundersökningen pågår alltjämt, men Hamilton säger till Fastighetsvärlden att den i princip är klar efter att Hansson och ytterligare en person förhörts efter att man hittat uppgifter om ytterligare ett insiderbrott.

Åklagaren räknar med att inom kort skicka ut förundersökningsprotokollet för delgivning till de misstänkta. När de har svarat är det möjligt att väcka åtal, vilket Hamilton uppger skulle kunna ske i månadsskiftet mars/april.

Totalt är elva personer inblandade i härvan, lika många som tidigare. Endast Hansson och Björndahl är misstänkta för grovt insiderbrott.

– Det är mycket högre belopp på de båda än på övriga.

Gränsen för grovt brott går vid en vinning på fem basbelopp, strax under 250.000 kronor. Även personernas ställning inom bolagen vägs delvis in.

Det tredje fallet av misstänkt insiderbrott som riktas mot Hansson ska ha ägt rum tidigare än de båda andra fallen.

Fastighetsvärlden har tidigare uppgett att det inte finns några fler personer kopplade till Balder som är misstänkta. Nu svarar åklagare Hamilton lite mer svävande på frågan om det finns fler anställda vid Balder eller personer kopplade till bolaget som är misstänkta. Åklagaren upprepar åter att det inte finns några misstankar mot grundaren och storägaren Erik Selin, som hörts.

Åklagaren har tidigare berättat att det finns flera kopplingar mellan flera av de elva misstänkta, men inte vilka. Han vill fortfarande inte kommentera i vilket bolag insiderhandeln ägt rum och vill inte heller säga att det endast är i ett bolag. Spekulationerna från början har gällt nischbanken Collector där Erik Selin är storägare och där Hansson till och med juli 2020 satt i styrelsen.

Både Hansson och Björndahl häktades av tingsrätten den 29 maj. De släpptes på fri fot först efter att ha varit frihetsberövade i 30 dagar, den 24 juni.

Björndahl lämnade Balder under sommaren 2020. Både Hansson och Björndahl har hela tiden nekat till brottsmisstankarna.

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan