”Helt oförstående till påståendena”

Markus Hansson och Magnus Björndahl nekar kraftfullt till samtliga åklagarens anklagelser. FV har pratat med duons respektive advokat.

Balders finanschef Markus Hansson och CFO Magnus Björndahl omhäktades i fredags efter att de båda valt att medge en sådan utan häktningsförhandling, läs mer här.

Båda vidhåller dock, i intervjuer som Fastighetsvärlden gjort med respektive försvarsadvokat, att de är oskylda.

– Markus Hansson är helt oförstående till påståendena från åklagaren. Han säger att dessa inte är riktiga och han förnekar brott. Markus är av uppfattningen att han inte har begått något brott och han har inget att dölja, säger Fredrik Ungerfält som är advokat vid firman Litigate i Göteborg.

Hansson är av domstolen förlagd med restriktioner. Han får inte ha någon kontakt med sin omgivning, förutom sin advokat. Ungerfält berättar att de är flera advokater som är inblandade i ärendet på den misstänktes sida.

FV: Hur är Hanssons Inställning ill den nya brottsmisstanken som gäller insiderbrott i slutet av april?

– Han har samma inställning i den delen, alltså att han förnekar brott.

Ni valde att godta ytterligare 14 dagars häktning utan förhandling. Hur resonerade ni?

– Det är ett processuellt övervägande. Vi gjorde bedömningen att det processuella inte förändrats sedan domstolens första beslut om häktning.

Hur mår Markus Hansson?

– Han tar det med fattning, och ser med tillförsikt fram mot frisläppande och frikännande.

Så mycket mer kan advokat Fredrik Ungerfält inte säga. Han är bunden av de regler som gäller kring förundersökningssekretess.

Även Markus Hanssons kollega Magnus Björndahl, som även han tillhör Balders ledningsgrupp, nekar till brott.

– Han har svårt att förstå det som riktas mot honom. Han nekar till brott. Han har alltid försökt att agera rätt i alla lägen, säger advokat Jonas Nilsson, vid Foyen Advokatfirma.

Hur mår han?

– Efter omständigheterna mår han ganska väl. Det är en pressande situation för vem som helst, även för Magnus. Han känner en styrka utifrån vad han gjort och inte gjort.

Många hade trott att duon skulle släppas redan under den första häktningsperioden. Hur kände ni när det kom en framställan om omhäktning?

– Jag hade hoppas på att det inte skulle bi en andra häktningsperiod, utan att han  skulle ha släppts under fredagen klockan 11, alltså inte en ny period. Egentligen hade vi nog trott att han skulle släppts tidigare, efter några dagar.

Advokat Jonas Nilsson konstaterar att han väger orden på guldvåg och att han har begränsade möjligheter att svar på frågor.

Han konstaterar rent generellt så är det ganska omfattande åtgärder som genomförs i stora utredningar. Då blir det lätt att åklagaren bereds möjligheter att göra det han eller hon tror behövs och att en häktningsdomare nästan uteslutande går på åklagarens linje vid beslut om omhäktning. Därför valde man att godta åklagarens begäran utan att det behövdes hållas någon häktningsförhandling.

Totalt är elva personer misstänkta i utredningen om insiderbrott. Hansson och Björndahl är misstänkta för grovt insiderbrott. FV saknar kännedom om hur många av de elva som är misstänkta enligt normalgraden och hur många som är misstänkta enligt den högre graden. Det är endast Balderduon som är frihetsberövade.

De misstänkta insiderbrottens ska inte gäla Balderaktien. Enligt obekräftade uppgifter gäller Collector.

Åklagaren har flera gånger för FV upprepat att det inte finns några misstankar mot Balders vd och storägare, Erik Selin.

Erik Selin sa följande till Fastighetsvärlden efter att duon anhållits den 28 maj:

– Skulle det visa sig att de gjort något fel så skulle jag bli ledsen och besviken. Det skulle vara sorgligt på alla sätt, inte minst att bli sviken. Men det är viktigt att komma ihåg att de är oskyldiga tills motsatsen är bevisad. I slutändan har jag väldigt svårt att tro att de medvetet gjort något fel.

Läs hela intervjun med Erik Selin här.

Efter omhäktningen kan Baldertopparna frihetsberövas som längst till den 26 juni. Då krävs en ny häktningsförhandling. Duon kan även släppas fria när som helst, även om brottsmisstanken kan finans kvar.

Fler Nyheter från förstasidan

"Jag har höga tankar om bolagets kapacitet"

Sagax vd om planerna för sektorkollegan.

Vinner prestigeprojekt – med 100 meters skorsten

26.000 ska bli 100.000 kvm. Mitt i stan. En av Sveriges mest spännande städer fortsätter att ta djärva grepp.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Amasten tar in 666 mkr i nyemission

Teckningskursen drygt tio procent under den senaste veckans rekordnivå.

Säljer två tomträtter i Kista för 800 miljoner

”Marknadsläget är gynnsamt.” Hög vakansgrad och endast 20.000 kr/kvm.

Internationell jätte köper för halv miljard i Göteborg

Bolagets första förvärv i Norden.

Bakslag för Oljefonden – läs om svenska klenoderna

Fastighetsvärlden har granskat den norska jättens innehav i Sverige. Liksom den ekonomiska utvecklingen för fastigheterna.

Utvecklaren växer i rekordtakt – tar in 10 till

Bolaget har hittills i år rekryterat 20 nya medarbetare.

Säljer bostadsprojekt i Sollentuna för 431 miljoner

”Stort intresse”

Öppnar stort i Gallerian

Gör om i attraktiva hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

Fabege hyr ut 2.300 kvm

Glädjen i fokus. Tecknat hyresavtal på Kungsholmen.

Kungsleden hyr ut 2.600 kvm

Tecknar kontrakt i ett av sina centrala kluster i Stockholm.

Bildextra: NCC galopperar i mål med nummer två

Läs vem som har säljuppdraget. Bolaget nu redo för tredje projektet. Se även historiska bilder.

Första stängning av stor fond – med mål om 5 miljarder

Redo förvärva bostäder, kontor, logistik och detaljhandel i Norden.

Tillbaka till förstasidan