Två Baldertoppar misstänkta för grovt insiderbrott

Två personer i Balders ledningsgrupp har under torsdagskvällen begärts häktade av åklagaren. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande. Både är misstänkta för grovt insiderbrott och det handlar om två av Erik Selins närmaste medarbetare. Brottsmisstanken uppges gälla ett av bolagets alla deläganden. Häktningsförhandling hålls fredag eftermiddag.

”Vi har under kvällen fått information om att de två ledande befattningshavarna Marcus Hansson och Magnus Björndahl har begärts häktade misstänkta för grovt insiderbrott. Misstanke om brott avser inte eventuella transaktioner i Balderaktien”, så skriver Balder i ett pressmeddelande som gick ut klockan 20.01 på torsdagskvällen.

Duon anhölls under tisdagen och polis och åklagare har efterfrågat och fått diverse information från Balders kontor. Fastighetsvärlden kan berätta att häktningsförhandling hålls under fredagen, läs mer här.

Både Hansson och Björndahl nekar, via respektive advokat, till brottsmisstankarna.

Enligt olika mediauppgifter har det funnits sju personer misstänka och frihetsberövade. De flesta är, liksom Hansson och Björndahl, från Göteborgsområdet. Det är dock endast för Hansson och Björndahl som åklagaren lämnat in en häktningsframställan. De övriga fem valde åklagaren ganska omgående att släppa.

Läs Fastighetsvärldens intervju med en omskakad Erik Selin här.

Marcus Hansson tillträde som finanschef vid Balder 2007 och ingick direkt i koncernledningen. Hansson kom då från Danske Bank. Han äger 156.500 B-aktier i Balder. Hansson sitter även i styrelsen för Collector Bank som Balder äger. I samma styrelse sitter bland andra Balders vd Erik Selin och Anna Kindberg Batra. Hansson är även styrelseledamot i SHH Bostad.

Magnus Björndahl tillträde som CFO i Balder 2008. Han lämnade AF-bygg där han hade varit vice vd. Han äger 31.000 B-aktier i Balder.

Balder har ett stort andel deläganden, varav några noterade. Bolaget har intressen i noterade Brinova, K-Fastigheter och finländska Sato. Utöver dessa har Balder även intressen i bland annat Sjaelsö Management ApS, Tulia AB, Sjaelsö Management ApS och prestigefyllda Trenum som Balder äger tillsammans med Tredje AP-Fonden. Balder är även stor ägare i Collector.

Enligt uppgiftet till DI är det just Collector som finns i fokus för åklagarens utredning. Brottsmisstankarnas uppges gälla nischbankens vinstvarning 21 januari i år.

Även Collector skickade under tisdagskvällen ut ett pressmeddelande om att deras styrelseledamot Marcus Hansson har begärts häktad misstänkt för grovt insiderbrott. Hansson valdes in i Collectors styrelse först efter vinstvarningen, först 27 april.

Balder är ett av Sveriges absolut största fastighetsbolag. Vid månadsskiftet mars/april redovisade bolaget ett fastighetsvärde om 151,2 miljarder kronor. Bolaget äger fastigheter i Sverige, Finland, Danmark, Norge, Tyskland och Storbritannien.

För närvarande avvaktar FV ytterligare information. 

Läs mer: ”Många får guldfeber när det hettar till”.

Fler Nyheter från förstasidan

Arnhult har sålt stor aktiepost i Sagax

Läs även om Arnhults övriga fastighetsplaceringar.

Ligger bakom köpet av stor arena

15.000 åskådarplatser.

Stora PDL United hotas av konkurs

Har flera av landets största padelanläggningar.

Andreas Eneskjöld ny vd

Bolagsgruppen gör flera förändringar.

Hyr 3.000 kvm på Vasagatan

Utmanare inom coworking når 20.000 nära centralstationen.

Babybjörn ut efter cybersatsning

Lämnar Solna för flytt västerut. Hyr 1.400 kvm i projektfastighet.

Så blir nya bostadsbolaget

Läs om beståndet, styrelsen och ledningsgruppen.

Lista: 30 hus som kan säljas

Uppdaterad avyttringsplan.

Topplista

Lista: 16 ledande juristerna

FV har sammanställt en lista över de mest framgångsrika advokatfirmorna, kopplat till fastighetsaffärer.

HFD: Cementas tidsbegränsade täkttillstånd ska stå fast

”Det är ett viktigt besked från domstolen idag”.

SBB-blankare har bränt sig

Ser ut att förlora mycket i kampen mot Batljans bolag.

Obos i offensiv – ny storägare i svensk byggjätte

Nordstjernan halverar sitt ägande i byggföretaget, satsar på andra branscher än bygg.

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Tillbaka till förstasidan