EBM: ”Många tappar omdömet av bara farten”

En vår med flera rapporter om insiderbrott – inte minst inom fastighetsbranschen. Ekobrottsmyndigheten är på tårna. FV har talat med en av myndighetens experter på marknadsmanipulation.

Så många fälls

• 2018 inkom 179 anmälningar om misstänkt insiderbrottslighet samt 54 anmälningar om marknadsmanipulation till Finansmarknadskammaren.

• För insiderbrott väcktes åtal mot nio personer. I tingsrätten fälldes tre personer – tretton friades. I hovrätten fälldes sex personer – fem friades.

• För marknadsmanipulation väcktes åtal mot tio personer. Strafföreläggande utfärdades mot tretton personer. Fem fälldes i tingsrätten och tre personer i hovrätten.

Källa: Ekobrottsmyndighetens årsredovisning 2018

Visa faktaruta

Fastighetsvärlden har talat med en av Ekobrottsmyndighetens (EBM) mest erfaren jurister – specialiserad på insiderbrott och marknadsmanipulation – om varför insiderbrott fortfarande är en hyfsat vanlig företeelse – när insatserna är så pass höga.

Speciellt med dagens finmaskiga digitala varningssystem.

Några knapptryckningar bort och du kan du håva in stora stora belopp – det är den enkla förklaringen.

– Det kan i vissa fall vara som att hitta pengar på gatan i princip. Jag tror många blir förblindade och får lite guldfeber när det hettar till. Man ser det som en exceptionellt god möjlighet att tjäna pengar på ett enkelt sätt, säger han.

– En del tappar omdömet av bara farten. Även de mer erfarna. Jag har varit länge i branschen, det är min absoluta erfarenhet.

Kombinationen fartblindhet och underskattning av marknadsplatsernas övervakning är en förklaring till insiderbrottets natur.

– Ju mer uppenbar insiderinformation det handlar om desto högre sannolikhet är det att man blir upptäckt och även att man blir fälld för det.

Men i många fall av insideinformation är domstolarna försiktiga. Erfarenheten har visat att avvikande handelsmönster inte räcker som bevisföring – utan det krävs i princip ganska tydlig skriftlig bevisning i form av mejl- eller sms-meddelanden mellan källan och den som handlar.

För insiderbrott baseras den straffrättsliga påföljden dels på den vinst som inblandade personer har gjort vid aktieköpet. Dels på den position som de inblandade innehar.

– Är det en person med förtroendeställning inom något att de inblandade bolagen då är det kraftigt försvårande. Det ligger klart på minussidan.

Gränsen för grovt brott går vid en vinst på fem basbelopp, cirka 250 000 kronor.

– Redan då är man uppe på grovt brott vilket betyder sex månader minimum i straffskalan. Har man dessutom en förtroendeställning så kan man räkna med att det blir avsevärt längre straff.

Om det är grovt brott ska det mycket till att man får villkorlig dom. Det är snarare regel med fängelse, menar experten.

Fler Nyheter från förstasidan

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

SHF tillskjuts en miljard och Lennart Sten lämnar vd-stolen

Läs om förändringarna. Ny vd utsedd. ”Kommer att uppstå intressanta förvärvsmöjligheter”.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Tillbaka till förstasidan