Krönikor

Happy days are here again

Anne-Marie Pålsson, Krönikör
Docent i nationalekonomi och fd riksdagsledamot (M).Hon har skrivit flera böcker bland annat om skattepolitik. 1993 drog hon igång den så kallade Pigdebatten och hon har flera gånger kritiserat vinster i välfärden. Pålsson är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan 2016.

Visa faktaruta

Världens ekonomier är i kris. Fallande BNP och ökande arbetslöshet. Då stiger världens börser som raketer. All time high i USA. Lite lugnare i Sverige, men vårt börsindex har ändå återhämtat sig efter det 30-procentiga fallet i mars och ligger nu på nästan samma nivå som vid årsskiftet. Har världen blivit galen?

Nej, inte nödvändigtvis. Aktiekursen återspeglar förväntningar om företagets långsiktiga förmåga. Coronapandemin ses ”bara” som ett hack i kurvan. Så snart allt återgår till det normala blir det ”business as usual”. Raset var en överreaktion som uppstod när nervösa investerare lämnade aktiemarknaden i panik. Nu när kurvorna börjar att peka på rätt håll rusar de tillbaka till den.

Lägg till detta regeringarnas krisbekämpning. Miljarder och åter miljarder öses ut i ekonomierna för att hjälpa företag och anställda att övervintra pandemin. Så görs i Sverige och så görs överallt. Något liknande har världen inte skådat på decennier. Nytt i sammanhanget är också att regeringarna använder nytryckta pengar för att finansiera insatserna.

”Det där med nya pengar är inte något helt nytt”

Fast det där med nya pengar är inte helt nytt. Det har praktiserats förut med känt resultat. Inflation. Så blir det när mer pengar jagar samma mängd varor. Det är så vi lär ut sambanden till studenterna i nationalekonomi.

Men ännu syns ingen inflation. Stämmer inte teorin? Det återstår att se. Vad vi vet är i alla fall att det inte råder någon brist på det vi kan spendera våra pengar på – mat, energi med mera. Och att det vi vill använda pengarna till, som resor, upplevelser och personliga tjänster, avstår vi ifrån. Det har regeringarna bestämt.

Vart tar då pengarna vägen? Kan de inte konsumeras måste de sparas. En del används för att amortera lån, annat sätts in på vanliga bankkonton. Men en hel del slussas till aktiemarknaden i tro och hopp om att aktier ger en högre avkastning än noll som är det som erbjuds banksparande.

Så med massor av nytryckta pengar i ekonomin och brist på alternativ kan resultatet bara bli ett – ökade börskurser. Happy days are here again, eller?

Fler Krönikor

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Tillbaka till förstasidan