JM:s projekt Kronjuvelen i Göteborg. Illustration: Sweco Architects.

JM satsar på 27 våningar höga Kronjuvelen

Annons

Högt projekt i Göteborg bredvid känt landmärke – 12 mkr för dyraste bostaden. Fastighetsvärlden har tidigare berättat om flera höga kontors- och hotellbyggnader som håller på att byggas i Göteborg. Men det byggs högst när det gäller bostäder också – alltså utöver Sernekes planerade superhöga Karlatornet.

JM är i startgropen för ett höghus i Eriksbergsområdet, på Hisingensidan, där bolaget tidigare utvecklat 409 bostäder. Projektet Kronjuvelen blir med sina 27 våningar mycket högre än den silo som tidigare stod på samma plats. JM räknar med att inflytt ska ske hösten 2022.
Byggnaden blir den i särklass högsta huset i den älvnära stadsdelen på Hisingen och placeras ett kvarter från älven och 200 meter från Eriksbergs bockkran, det tidigare landmärket i området. Kronjuvelen blir lika hög, alltså 80 meter.

Totalt planerar JM för 176 bostadsrätter. Priset på bostäderna ligger på 1,95 till 11,95 miljoner kronor. Högsta kvadratmeterpriset är på cirka 82 000 kronor. Ungefär 100 av bostäderna har sålts nu när det återstår två år till inflytt. Alla de största lägenheterna högst upp, om 147 kvm vardera, är sålda.

Högst upp ska de boende få en gemensam takterrass och relaxavdelning plus teknikrum. Det ska vara möjligt att gå runt huset högst upp, inom fasaden, en slinga på ungefär 100 meter. Byggnadens fotavtryck är lite udda och kan möjligtvis beskrivas som en diamant/juvel.

– De två översta bostadsvåningarna kommer att särskilja sig från de övre. Dels kommer de ha glas från golv till tak eftersom det fanns ett önskemål om att toppen skulle se ut som en krona, dels innehåller de båda bostadsplanen endast fem bostäder vardera jämfört med åtta för de övriga. De översta våningsplanen ska ge extra lyster, säger Magnus Söderholm, projektledare vid JM till Fastighetsvärlden.

Sweco står för designen.

På platsen just nu finns en stor grop där tre våningar ska byggas till marknivå nås. Efter sommaren räknar JM med ett bygga uppåt och då kommer det att gå undan med prefabricerade byggelement. JM räknar med en resningshastighet som innebär att nytt våningsplan var åttonde dag.

I entréplanet planerar JM för en restaurang om 300 kvm. Bredvid höghusprojektet Kronjuvelen bygger JM bostadsprojektet Guldkornet med 71 lägenheter fördelade över 13 våningar.
Därefter har JM möjlighet att utveckla ytterligare 200 bostäder i området. När JM är klara i Eriksbergsområdet kommer bolaget ha utvecklat nästan totalt 850 bostäder där.

JM förvärvade området år 2000 från Kooperativa förbundet som haft en kvarn (Juvelkvarnen) där.

Fastighetsvärlden kan konstatera att Kronjuvelen i Göteborg blir ett av de högsta bostadstorn som JM byggt, dock inte det högsta. Kista torn i norra Stockholm är 120 meter högt. Södern torn vid Medborgarplatsen är 85 meter högt (inklusive kronan!). Kronjuvelen är dock något högre höghusen vid Liljeholmskajen i Stockholm men lägre än det som JM planerar bredvid Liljeholmsbron i närheten (107 meter). Även i Malmö planerar JM för ett högst bostadshus på Västra Hamnen (där Turning torso ligger, men betydligt närmare centralstationen).

Illustrationer: Sweco Architects.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan