Så här kan Järntorget med Hotell Draken komma att se ut. Illustration: Adore Adore/Erséus Arkitekter. Montage: Fastighetsvärlden.

Känd duo kan förverkliga 34-våningshotell

Ett nytt landmärke i form av ett högt hotell vid Järntorget i Göteborg är på väg att förverkligas. Enligt Fastighetsvärldens källor kan Petter Stordalen och Erik Selin vara duon som möjliggör Folkets Hus drömprojekt.

Annons

Byggnadsnämnden i Göteborg har godkänt detaljplanen för Folkets Hus drömprojekt vid Järntorget. Folkets Hus har drivit hotellprojektet i snart tio år och projektet har med åren förändrats, inledningsvis var det brett – nu är det främst högt. Det handlar om en byggnad som innehåller 34 våningar med totalt cirka 450 rum och 15 konferenslokaler på olika håll i byggnaden. Längst upp ska det bli konferens och en bar. Huvudingången är tänkt att ligga där det idag finns en pantbank. Projektnamnet är Hotell Draken efter biografen Draken som finns i byggnaden och som ingår i projektet.

– Det känns riktigt bra att byggnadsnämnden har tagit beslutet. Nu inväntar vi kommunstyrelsen och sedan att kommunfullmäktige ska anta planen i april, sade Lina Lindquist, VD vid Folkets Hus, i samband med att Fastighetsvärlden besökte Folkets Hus i Göteborg under tisdagen.

Målsättningen är en byggstart vintern 2018/19 och att hotellet står klart 2,5 år senare. Då kan man missa den tidigare målsättningen att hotellet ska vara klart till Göteborgs 400-årsjubileum 2021 men kan istället tajma Lisebergs 100-årsjubileum som infaller ett år senare.

Inledningsvis sökte Folkets Hus Göteborg en JV-partner för att finansiera hotellprojektet. Sedan ett tag har Folkets Hus dock arbetat med att sälja hotelldelen och hyra ut vissa ytor i den existerade byggnaden.

– Vi är nära ett avtal. Det är klart inom kort. Definitivt under första halvåret, säger Lindquist.

Man äger tomträtten och förhandlar nu även med Göteborgs stad om ett friköp av den del där höghusdelen ska stå – som är i den öppning/innergård som idag finns.

Enligt Fastighetsvärldens källor bland Göteborgs fastighetsägare så har Folkets Hus sedan en tid förhandlat med Balder som tänkt fastighetsägare och med Choice (ägt av Petter Stordalen) att driva hotellet.

Varken Lindquist eller företrädare för Balder eller Choice vill kommentera Fastighetsvärldens uppgifter.

(texten fortsätter under bilden)

Illustration: Adore Adore/Erséus Arkitekter.

Balder, med göteborgaren Erik Selin som VD och storägare, äger drygt 35 hotellfastigheter, varav nästan tio i Göteborgsområdet. Bland annat äger bolaget fastigheten med Radisson Blu vid Centralstationen, Grand Hotel Opera (köpt av Stordalens fastighetsbolag) i dess närhet och nya Radisson Blu Riverside på Lindholmen.

Stordalen har via sin hotellkedja Choice expanderat kraftigt i Stockholm och Malmö de senaste åren. Han har även flera gånger uttryckt sin kärlek för Göteborg där han sedan 2012 har bland annat Post Hotel (med 500 rum) plus sju andra hotell, varav flera mindre och utan spets. Sommaren 2017 tecknade Choice ett avtal med Serneke/NREP om att hyra låghusdelen i Karlatornet på Lindholmen där det planeras för 300 rum.

– Vi ska bli dubbelt så stora i Göteborg, så fort som möjligt, sa Petter Stordalen till GP i maj 2017 inför att hans hotellkedja skulle inviga sitt åttonde hotell i Göteborg, Comfort Hotel vid Stenpiren (som ligger ganska nära Draken). Vid 2030 ska Nordic Choice-kedjan ha runt 2.000 nya hotellrum i Göteborgsregionen, enligt Stordalens önskemål. Han konstaterade även att konkurrenten Scandic hade långt fler hotell i Göteborg.

Området vid Järntorget står inför en stor förändring de kommande åren eftersom att Masthuggskajen och stora delar av Södra Älvstranden ska få ett nytt innehåll och närma sig vattnet. Bland annat 1300 bostäder och 5.000–6.000 arbetsplatser planeras, läs mer här. Bland byggherrarna finns Elof Hansson Fastigheter/Alecta (läs mer här), NCC (läs mer här), Riksbyggen och Stena Fastigheter. Det planeras även för en linbana, som startar vid Järntornet, över älven till Lindholmen och vidare ytterligare två stationer på Hisingssidan. Linbanan ska stå klar 2021 och pekas ut som en möjlig klenod i 400-årsfirandet.

Illustration: Adore Adore/Erséus Arkitekter.
Linbanan över älven kan ha sin start bredvid Folkets Hus, i alla fall enligt det huvudalternativ som gäller nu. Illustration: Tomorrow.

Fler Nyheter från förstasidan

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Tillbaka till förstasidan