Dalenumområdet på Lidingö. Bild: Newsec.

JM säljer i Stockholm för 1,2 miljarder till Aberdeen

JM har tecknat avtal med Aberdeen Standard Investment om försäljning av tre hyresrättsfastigheter i Stockholmsområdet. Affären uppgår till 1.200 miljoner kronor.
Totalt ingår 376 bostäder i affären.

Annons

Newsec var rådgivare till säljaren.

Fastigheterna som avyttras är de färdigställda fastigheterna Tryckregulatorn 2 i Dalenumområdet på Lidingö och Spaken 1 i Hägernäsområdet Täby samt Lådmakaren 4 i Rissne i Sundbyberg som har produktionsstartats under det andra kvartalet 2019. De har ingått i större utvecklingsområden där JM genomför bostadsprojekt.

Totalt avyttras 376 bostäder. Försäljningen av Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 kommer att redovisas inom affärssegment JM Fastighetsutveckling under det tredje kvartalet 2019 där resultatet uppgår till 170 mkr.

Tillträde sker av Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 under tredje kvartalet 2019 och Sundbyberg Lådmakaren 4 planerat till andra kvartalet 2022. Likvid erhålls med cirka två tredjedelar under tredje kvartalet 2019 och med resterande del vid tillträdet av Sundbyberg Lådmakaren 4. Sundbyberg Lådmakaren 4 kommer att intäkts- och resultatredovisas successivt under projektets genomförande, inom affärssegment JM Fastighetsutveckling.

– Vi ser den starka marknaden som en god möjlighet att avyttra några av våra hyresrättsfastigheter som vi har utvecklat på egen mark. Under de senaste åren har JM byggt upp och utvecklat en stor hyresrättsportfölj där volymen har kommit upp till en nivå där det nu är aktuellt att avyttra ett antal fastigheter. JM har som målsättning att utveckla minst två hyresrättsprojekt per år vilket vi även i fortsättningen kommer sträva mot, säger Pär Vennerström, affärsenhetschef JM Fastighetsutveckling.

Vennerström berättar för Fastighetsvärlden att det varit ett stort intresse kring försäljningen, både från svenska och utländska investerare.

Han konstaterar även att det finns möjligheter att växla upp hyresrättsportfölj ytterligare om det finns klara planer för det.

– Dyker det upp bra möjlighet finns det möjlighet att skala upp.

Att JM säljer hyresrätter till investerarmarknaden i en större omfattning är relativt nytt. Bolagets fokus är ju bostadsrättsutveckling. Dock har bolaget länge byggt hyresrätter men då ofta sålt i ett tidigt läge och ofta till allmännyttorna.

JM har för tillfället 600 hyreslägenheter under produktion.

Magnus Kenning, Transaktionschef på Aberdeen Standard Investments, Sverige:

– Förvärvet av dessa tre bostadsfastigheter utgör det första förvärvet i Sverige för vår nya Europeiska bostadsfond, ASPER. Jag är glad att vi kan tillföra dessa tre attraktiva fastigheter till den nya fonden. Marknaden för hyresbostäder i Sverige är intressant ur ett europeiskt perspektiv. Vi har en förhållandevis stor hyresbostadssektor och i kombination med våra långsiktiga makroekonomiska utsikter utgör den en av våra prioriterade bostadsmarknader i Europa. Vi förvaltar idag redan ca 20.000 bostadslägenheter i våra olika fonder och mandat i Europa och har tecknat avtal om ytterligare produktion av ca 8.000 lägenheter.

 Setterwalls, EY och WSP har varit Aberdeen Standard Investments rådgivare i affären. 

Fastigheten Spaken 1 i Hägernäsområdet Täby.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan