Illustration: ÅWL Arkitekter.

KF Fastigheter tar in Balder som partner i Kungens kurva

KF Fastigheter har valt Balder som ny partner och hälftenägare i bolaget som ska utveckla Kungens kurva till en komplett stadsdel med ca 3.500 nya bostäder, skolor, handel och service. Därmed blir Balder en allt större bostadsutvecklare i Stockholmsområdet.

Annons

Cushman & Wakefield var rådgivare till säljaren i transaktionen.

– KF Fastigheter är ett välskött bolag med stor erfarenhet av god stadsutveckling. Jag är övertygad om att vi kan skapa något riktigt bra tillsammans, säger Erik Selin, vd på Balder.

Balder förvärvar hälften av aktierna i det joint venture-bolag som skapats för att utveckla den framtida stadsdelen. Bolaget ska utveckla byggrätter främst för bostäder och samhällsservice i form av skola, förskolor, vårdcentral, dagligvaruhandel, äldreboende och kommunikationer. En stor stadsdelspark blir områdets gröna hjärta. Planprogrammet förväntas bli godkänt under hösten 2019, då detaljplaneläggningen kan påbörjas.

– Det är en stor tillgång för projektets genomförande och framtid att få in en stark och stabil partner som Balder. Vi ser nu fram emot att tillsammans utveckla den nya stadsdelen till ett modernt och hållbart framtidsområde söder om Stockholm, säger Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter.

Bolaget har även möjlighet att sälja en del av byggrätterna i framtiden. I affären ingår även att 20 % av byggrätterna överlåtes till Trenum, ett bolag som samägs av Balder och Tredje AP-fonden, och som ska uppföra hyresrätter i den framtida stadsdelen som gränsar mot Ikea, Heron City och naturreservatet Gömmaren.

– Ett viktigt steg för utvecklingen av Kungens kurva som inom några år inte bara kommer att vara en plats för handel och upplevelser utan även en attraktiv bostadsort för tusentals nya Huddingebor, säger Daniel Dronjak, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

Kungens kurva är angiven som regional stadskärna i landstingets utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Stora infrastruktursatsningar omfattar bland annat Spårväg syd och Förbifart Stockholm. I kommunens fördjupade översiktsplan planeras för en levande kombination av handelsplats och attraktiva bostadsmiljöer.

– Kungens kurva är en spännande plats som får en viktig roll för att avlasta Stockholms city med bland annat bostäder och kommunikationer. Vi har redan en stark relation med Huddinge kommun och jag ser fram emot att fördjupa den ytterligare, säger Erik Selin.

Genom affären i Kungens kurva växer Balders projektportfölj inom bostäder i Stockholmsområdet. Sedan tidigare har bolaget tecknat sig för stora volymer i bland annat Solvallastaden, i Upplands-Väsby samt i Hallonbergen och Rissne, båda i Sundbyberg. Balder har sedan nyligen en stor bostadsproduktion i Göteborg. I Malmö är bolaget med i ett JV, tillsammans med Peab, som ska utveckla Varvsstaden.

Läs mer om projektet i länkarna bredvid.

Illustration: ÅWL Arkitekter
KF Fastigheter planerar bygga bostäder i Huddinge kommun vid Kungens Kurva.
Aktuell situationsplan.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan