Visionsbild för nordvästra entrén till den nya stadsdelen Kungens kurva. Illustrationer: ÅWL Arkitekter

Nya visionsbilder för bostäderna i Kungens kurva

KF Fastigheters stora planer vid Kungens kurva fortskrider framår. Det som för ett decennium var tänkt för ytterligare handel handlar numera nästan endast om bostäder. Ännu återstår det en tid tills KF Fastigheter kommer att vända sig till investerarmarknaden.

Helena Liljedahl.
Visa faktaruta

Huddinge kommun, och med KF Fastigheter som stor fastighetsägare, smider sedan fler år planer för att utveckla Kungens kurva till att bli både en handelsplats och en spännande plats att bo på. Kollektivtrafiken förbättras när Spårväg syd byggs. Den 4 mars–8 april 2019 är planprogrammet för fastigheten Diametern 2 med flera ute på programsamråd. Sedan tidigare har Fastighetsvärlden berättat att det är aktuellt med ett antal höga hus i området, uppemot 30 våningar. I varje kvarter finns möjlighet att uppföra en byggnad som är mellan 11 och 17 våningar hög.

Planprogrammet planerar för en helt ny stadsdel med cirka 3.500 nya bostäder, skola, förskolor, vårdboenden och butiker. Inflyttning i den första etappen bostäder beräknas att ske 2022. Upplåtelseform för bostäderna är öppen. Det enda som är sagt är att det ska bli en blandad stadsdel, men det finns ingen spikad fördelning mellan hyres- och bostadsrätter.

Helena Liljedahl, vd vid KF Fastigheter, berättar för Fastighetsvärlden att det ännu inte finns någon säljprocess igång för bostäderna, även om intresset från investerarmarknaden sedan länge varit stor – dock något lägre det senaste året när marknaden för bostäder vikt neråt och delvis tvärnitat.

– Vi kan avyttra i olika skeden, men agerar även utifrån hur marknaden ser ut. Vi kan även vara med och bygga delar själva tillsammans med en partner, säger Helena Liljedahl.

Mitt i området skapar Huddinge kommun en stadsdelspark. Även kopplingen till Gömmarens naturreservat blir viktig för de nya invånarnas möjligheter till rekreation.

Området avgränsas geografiskt av Kungens kurvaleden i söder, Dialoggatan i väster, Diagonalvägen i öster och den kommande Ingvar Kamprads allé i norr. Den nya stadsdelens nordvästra hörn kommer att ligga i samma korsning mellan Ingvar Kamprads allé och Dialoggatan som Heron city och entrén till den utbyggda Kungens kurva shoppinggalleria. I den korsningen anlägger Huddinge kommun ett nytt torg och där kommer Spårväg syd att få en hållplats. Det är cirka 1,5 kilometers gångväg till tunnelbanestationen i Skärholmen.

KF förvärvade de aktuella fastigheterna mellan 2004–2007 från JM, Riksbyggen och Kungsleden. I samband med att KF Fastigheter 2007 tog över området på 150.000 kvm planerades då för en detaljplaneändring för att möjliggöra för handelsetableringar – men efter några år styrdes satsningen om till att gälla bostäder och numera är det nästan endast bostäder som gäller.

KF Fastigheter äger fastigheterna Diametern 2–6 vilka utgör huvuddelen av programområdet. Den östra delen av området utgör del av kommunens fastighet Kolartorp 1:1. KF Fastigheter kommer att erbjudas att köpa den kommunala mark som planläggs som kvartersmark i den kommande detaljplaneringen.

KF Fastigheter har under de senaste åren sålt nästan alla sina förvaltningsfastigheter (finns en butiksfastighet i Nynäshamn kvar), flera projektfastigheter och även avyttrat mycket mark. I bolagets projektbank finns, utöver stora Kungens kurva, fortfarande planer för Backaplan i Göteborg och bostadsplaner i Upplands Bro (där tidigare Magnolia köpte hälften av KF Fastigheters projektplaner).

Visionsbild för torget.
KF Fastigheter planerar bygga bostäder i Huddinge kommun vid Kungens Kurva.
Visionsbild för den nya stadsdelen i Kungens kurva.
Visionsbild för stadsdelsparken.
Visionsbild för fickpark.

Fler Nyheter från förstasidan

Serneke: Karlatornet klart hösten 2022

Höghuset inte klart till Göteborgs 400-årsfirande.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Historiskt kontorsbygge för Kungsleden när Eden startas

Genomfört två uthyrningar i det allt hetare området. Se flera bilder.

Topprankade rådgivare startar eget

Två av de mest välkända rådgivarna. Berättar om planerna för Fastighetsvärlden.

Klart vem som flyttar in i Probitas projekt posthuset

Snabbväxande bolag lägger beslag på nyrenoverade kontorslokaler vid Odenplan.

Han blir ny vd vid Castellum i Stockholm

Klart med vem som ersätter sparkade Anders Nilsson. Blir ansvarig för bestånd som nästan är värt 30 miljarder kronor.

Bildextra: Fabege planerar för hela 400.000 kvm kontor

Klaus Hansen Vikström om bolagets planerade jättesatsning i Flemingsberg. Motsvarar mer än 35 Hötorgsskrapor.

Skola kan rädda Oscars förfallna lyxiga projektplan

Miljardprojektet på Lilla Essingen skjuts allt mer på framtiden. Nu kan det bli en annan verksamhet.

Japanska storköparen nobbar grannfastigheten

En av de största styckeaffärerna i Sverige på länge väntas.

Tillbaka till förstasidan