Bild: Skanska/Nordanö

Vasakronan förvärvar Juvelen av Skanska för 563 miljoner

Skanska säljer den nya kontorsfastigheten Juvelen i Uppsala till Vasakronan. Köpeskillingen är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 563 mkr, motsvarande 65.000 kr/kvm.

Annons

Nordanö var rådgivare till säljaren.

Affären gäller fastigheten Fålhagen 1:39. Priset motsvarar hela 65.000 kr/kvm, vilket enligt Fastighetsvärldens bedömning är riktigt högt för att vara Uppsala – men så är det även en nyutvecklad produkt i ett centralt läge, vilket sällan är till salu på marknaden.

Enligt vad Fastighetsvärlden tidigare uppgett är topphyrorna i Juvelen runt 3.200 kr/kvm, vilket är en rekordnivå som endast delas med ytterligare en annan fastighet nära resecentrum. Det finns fortfarande vissa vakanser i Juvelen och i affären finns det hyresgarantier för dessa ytor. Skanska ligger i slutförhandlingar med några intressenter för resterade ytor. Juvelen färdigställs under 2019.

Fastigheten Juvelen är belägen på Stationsgatan i bästa pendlarläge med omedelbar närhet till Uppsala Resecentrum och bara ett stenkast från Vasakronans egen fastighet Magasin X som ligger på andra sidan spårområdet. Området runt Resecentrum har på båda sidor av järnvägsspåren på senare år utvecklats till ett av Uppsalas främsta kontorslägen.

– Den positiva utvecklingen av området fortsätter och läget förstärks ytterligare med bland annat bygget av vår egen fastighet Magasin X och förädlingen av kvarteret Hugin. Det är ett läge som är attraktivt redan idag och kommer att upplevas som ännu mer attraktivt framöver, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

Den uthyrbara arean i Juvelen uppgår till drygt 8.600 kvadratmeter varav knappt 7 800 kvadratmeter utgörs av kontor och cirka 800 kvadratmeter av butik och restaurang. I huset finns även cykelparkering samt dusch- och omklädningsrum.

– Vasakronans uthyrningsgrad i region Uppsala ligger på 98 procent och hyresutvecklingen är stabilt uppåtgående. Förvärvet av Juvelen är ett starkt tillskott till vår portfölj, säger Fredrik Wirdenius.

Juvelen är miljöcertifierad enligt LEED Platina. Fastigheten är ritad av Utopia Arkitekter. Baltazar har haft uthyrningsuppdraget.

Priset 65.000 kr/kvm kan jämföras med nästan 55.000 kr/kvm som Bonnier Fastigheter i maj 2018 betalade för Uppsala Entré som ligger direkt vid resecentrum, läs mer här. För Vasakronan, som annars legat lågt på transaktionsmarknaden och istället investerat i projektutveckling, handlar det om andra förvärvet i Uppsala på ett år. I juni 2018 förvärvades en fastighet i bästa butiks- och kontorsläge på Svartbäcksgatan för motsvarande 55.000 kr/kvm, läs mer här.

Fastigheten som Vasakronan utvecklar på andra sidan spårområdet, Magasin X, rymmer 11.500 kvm lokaler, varav 65 procent är uthyrt, läs mer här. Vasakronan smider även, enligt Fastighetsvärldens källor, projektplaner för en fastighet som ligger direkt söder om den ny förvärvade Juvelen.

Juvelen är snart färdigställd.
Byggnaden Juvelen är ritad av Utopia Arkitekter. Bild: Fastighetsvärlden.
Projektet Magasin X. Illustration: Vasakronan/White
Söder om Juvelen har Vasakronan projektplaner för den här fastigheten. Planerna för Främre Boländerna ligger dock en bit fram i tiden. Bild: Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan