Stationsgallerian i Uppsala (Fotograf Tor Johnsson)

Bonnier slår till och köper nya Uppsala Entré från SPP

En av Uppsalas mest moderna kontorsfastigheter, Uppsala Entré, har fått en ny ägare när SPP säljer till Bonnier Fastigheter. Fastighetsvärlden bedömer priset till strax under 700 miljoner kronor. Det är Bonniers första fastighetsköp utanför Stockholmsområdet.

Bonnier Fastigheter förvärvar Stationsgallerian i Uppsala (Uppsala Entré), bestående av fastigheterna Fålhagen 70:1 och Fålhagen 70:3, från SPP Fastigheter.

Säljarens rådgivare var CBRE.

Fastigheterna inrymmer ett kontorshus på ca 12 .700 kvm samt en intilliggande garagebyggnad med ca 150 garageplatser.

SPP förvärvade den aktuella fastigheten från Skanska hösten 2012 för 537 miljoner kronor, läs mer här.

Priset nu är hemligt, men Fastighetsvärlden bedömer köpeskillingen till strax under 700 miljoner kronor och yielden till strax under 5 procent.

I senaste magasinet Fastighetsvärlden (Nr 3/2018) finns en ortsanalys över Uppsala. Där framgår att SPP ska sälja och att kommunen är stor hyresgäst på ett utgående kontrakt med låg hyra.

– Bonnier Fastigheter har under flera år haft en positiv utveckling och i vår nuvarande strategi ingår en fortsatt tillväxt på nya prioriterade marknader där Uppsala ingår. Det känns väldigt bra att kunna ta första steget in på Uppsalamarknaden genom detta förvärv, säger Tomas Hermansson, VD för Bonnier Fastigheter:

– Uppsala är en intressant region med stor potential. Vår målsättning är att bli en lokal långsiktig aktör genom att förvärva ytterligare kontorsfastigheter i framför allt närområdet till de nu köpta fastigheterna samt i andra bra citynära lägen i Uppsala, säger transaktionsansvarig Björn Boestad på Bonnier Fastigheter.

Marita Loft VD för Storebrand Fastigheter:

– För Storebrand/SPP har det varit viktigt att hitta en köpare som fortsätter att ha ett långsiktigt engagemang i fastigheten och närområdet, Bonnier Fastigheter är en sådan fastighetsägare.

Bonnier Fastigheter, som är helägt av familjen Bonnier, bildades 1985 för att förvalta och utveckla Bonnierkoncernens fastighetsinnehav. Företaget äger och förvaltar kommersiella fastigheter inom Storstockholm. Merparten av fastigheterna är centralt belägna i Stockholms innerstad, men bolaget satsar även på de expansiva områdena Kista, Kungens Kurva, Värtahamnen och nu även i Uppsala. För närvarande äger och förvaltar bolaget fastigheter med en total yta av ca 300.000 kvm.

Läs gärna Fastighetsvärldens exklusiva porträttintervju med Carl-Johan Bonnier. Artikeln har rubriken ”Pressen på nya vinster – redo att dubbla”.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

De köper mer i centralt läge

”Vi känner stor lycka av att vi funnit fyra så välbelägna hus”.

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Klart: Köper Postens HK

Affären klar. Läs mer om köparen.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan