Stationsgallerian i Uppsala (Fotograf Tor Johnsson)

Bonnier slår till och köper nya Uppsala Entré från SPP

En av Uppsalas mest moderna kontorsfastigheter, Uppsala Entré, har fått en ny ägare när SPP säljer till Bonnier Fastigheter. Fastighetsvärlden bedömer priset till strax under 700 miljoner kronor. Det är Bonniers första fastighetsköp utanför Stockholmsområdet.

Bonnier Fastigheter förvärvar Stationsgallerian i Uppsala (Uppsala Entré), bestående av fastigheterna Fålhagen 70:1 och Fålhagen 70:3, från SPP Fastigheter.

Säljarens rådgivare var CBRE.

Fastigheterna inrymmer ett kontorshus på ca 12 .700 kvm samt en intilliggande garagebyggnad med ca 150 garageplatser.

SPP förvärvade den aktuella fastigheten från Skanska hösten 2012 för 537 miljoner kronor, läs mer här.

Priset nu är hemligt, men Fastighetsvärlden bedömer köpeskillingen till strax under 700 miljoner kronor och yielden till strax under 5 procent.

I senaste magasinet Fastighetsvärlden (Nr 3/2018) finns en ortsanalys över Uppsala. Där framgår att SPP ska sälja och att kommunen är stor hyresgäst på ett utgående kontrakt med låg hyra.

– Bonnier Fastigheter har under flera år haft en positiv utveckling och i vår nuvarande strategi ingår en fortsatt tillväxt på nya prioriterade marknader där Uppsala ingår. Det känns väldigt bra att kunna ta första steget in på Uppsalamarknaden genom detta förvärv, säger Tomas Hermansson, VD för Bonnier Fastigheter:

– Uppsala är en intressant region med stor potential. Vår målsättning är att bli en lokal långsiktig aktör genom att förvärva ytterligare kontorsfastigheter i framför allt närområdet till de nu köpta fastigheterna samt i andra bra citynära lägen i Uppsala, säger transaktionsansvarig Björn Boestad på Bonnier Fastigheter.

Marita Loft VD för Storebrand Fastigheter:

– För Storebrand/SPP har det varit viktigt att hitta en köpare som fortsätter att ha ett långsiktigt engagemang i fastigheten och närområdet, Bonnier Fastigheter är en sådan fastighetsägare.

Bonnier Fastigheter, som är helägt av familjen Bonnier, bildades 1985 för att förvalta och utveckla Bonnierkoncernens fastighetsinnehav. Företaget äger och förvaltar kommersiella fastigheter inom Storstockholm. Merparten av fastigheterna är centralt belägna i Stockholms innerstad, men bolaget satsar även på de expansiva områdena Kista, Kungens Kurva, Värtahamnen och nu även i Uppsala. För närvarande äger och förvaltar bolaget fastigheter med en total yta av ca 300.000 kvm.

Läs gärna Fastighetsvärldens exklusiva porträttintervju med Carl-Johan Bonnier. Artikeln har rubriken ”Pressen på nya vinster – redo att dubbla”.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Efter beskedet: SBB rusar tvåsiffrigt på börsen

SBB:s aktie rusar på börsen efter affären med Brookfield.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Tillbaka till förstasidan