Skandia vill rekordsälja framgångsrika Väla

Fastighetsvärlden kan berätta att Skandia Fastigheter förbereder en försäljningsprocess för stora och framgångsrika Väla utanför Helsingborg. Det kan bli en rekordaffär.

Annons

Om försäljningen går igenom kommer den, enligt Fastighetsvärldens bedömningen, att bli en av de absolut största affärerna med ett enskilt objekt (består i och för sig av två fastigheter) som ägt rum i Sverige någonsin, läs mer här.

Väla Centrum innehåller 53.000 kvm kommersiell yta. Där finns 200 butiker, restauranger och kaféer. Intill ligger dessutom Väla Park samt det volymhandelsområde Skandia förvärvade för tre år sedan, totalt ytterligare omkring 40.000 kvm.

Skandia Fastigheter uppger att Väla har 11,5 miljoner besökare årligen. Framgångarna har lockat ett flertal kända varumärken. Här finns bland annat en Apple Store – som en av totalt tre i Sverige (de övriga båda finns i Täby centrum och i Emporia i Malmö). I volymhandelsdelen finns bland annat XXL, Media Markt och Elgiganten. I området finns även Ikea. Övriga fastigheter ägs av Skandia Fastigheter.

Väla har vunnit ett flertal priser de senaste åren. Så sent som för några månader sedan utsågs Väla till Sveriges bästa köpcentrum av branschorganisationen Nordic Council of Shopping Centers, NCSC. Några månader tidigare utsågs köpcentrumet till Sveriges bästa av sina hyresgäster i Fastighetsbarometern Butik, för elfte året i rad.

Väla nyinvigdes 2011 efter att ha genomgått en omfattande utveckling där ytan utökades från 38.000 och 110 butiker till dagens storlek. Väla invigdes 1974. Väla ligger sex-sju kilometer nordost om centrala Helsingborg, nära korsningen mellan E4/E6.

Skandia äger totalt 13 köpcentrum runt om i landet, enligt Fastighetsvärldens sammanställning, läs mer här.

Uppdatering: Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är Skandia Fastigheters första spår i en försäljningsprocesses att hitta hitta en delägare, där man möjligen äger lika delar av Väla. Utomlands ägs flera stora handelsplatser via JV:n. I Sverige är Kista Galleria samägt av ett finländskt och ett kanadensiskt bolag.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan