Vasakronan satsar på coworking via egna Arena

Annons

Gör en första satsning om 4.500 kvm vid Sergels torg. Fastighetsvärlden kan berätta att Vasakronan arbetar med en egen coworkingsatsning.

– Ambitionen är att erbjuda lokaler för coworking på alla de orter där vi äger fastigheter, säger vd Fredrik Wirdenius.

Bolaget har beslutat att ungefär 4 500 kvm kontorslokaler i bolagets projekt vid Sergels torg ska användas för det egna konceptet som där kommer att marknadsföras under namnet Arena Sergelhuset. I Uppsala kommer Vasakronan att lansera Arena Magasin X i det kontorshus i trä som bolaget håller på att uppföra nära resecentrum. I Göteborg överväger Vasakronan lokaler för det egna konceptet i prestigebygget Platinan.

– Vi gör ett test på Sergelhuset. I första hand är coworking ännu främst något för centrala Stockholm, men det kan ändras om några år. I centrala Stockholm kan vi absolut tänka oss fler enheter.

Fredrik Wirdenius anser att Vasakronan har ett försprång jämfört med många av de coworkingaktörer som finns på marknaden, varav många nya.

– Vi har lokaler i de bästa lägena i Sverige och vi har den största kundbasen.

Han konstaterar att den primära målgruppen blir befintliga kunder. Bolagets medarbetare har fått flera frågor från kunder som vill att Vasakronan erbjuder konceptet. I första hand handlar det om etablerade bolag, som är Vasakronans målgrupp, inte få- eller enmansföretagarna.

Vasakronan har idag ett antal kontorslokaler uthyrda till coworkingbolag, men, så många fler kommer det inte att bli. Wirdenius säger till exempel nej till coworkingjätten Wework som hyresgäst.

– Att ta ett hus och hyra ut till det Wework, så de tar vår kundbas. Det är värdeförstörande.

Han tror dock att WeWork kommer att växa snabbt i Sverige, precis som bolaget gjort på andra marknader.

– Vi har en egen idé och vision. Då är det bättre att göra det själv.

I ungefär två år har Vasakronan klurat på att bygga upp en egen coworkingenhet. När bolaget begravde planerna på ett hotell i huskroppen vid Malmskillnadsgatan öppnade det upp för coworkinglokaler där, vilket det i och för sig kunnat bli ändå även om hotellplanerna fullföljdes.

– Vi har ett löfte till Stockholms stad om att öppna upp kvarteret där och skapa mer rörelse i kvarteret. Det bidrar coworking till.

Arena Sergelhuset kommer att ha sin ingång på Malmskillnadsgatan och nås enkelt via bland annat den nya trappa som ska byggas från Sergels torg och Sveavägen. I byggnaden kommer Vasakronan även att placera sitt huvudkontor ovanför de nedre våningar som coworkingkonceptet intar.

– Det blir fantastiska lokaler. Det finns bland annat stora bankvalv och det är högt i tak.

Det är de gamla SEB-lokalerna som Wirdenius talar om. Arena Sergelhuset kommer även att få lokaler mot Hamngatan.

Han konstaterar att Vasakronans satsning på coworking inte i första hand är en ekonomisk sådan, även om bolaget skissar på hyror på 12.000 kr/kvm för kontorslokaler där hyran annars skulle kunna vara 9.000 kr/kvm.

– Det handlar mer om att erbjuda något ytterligare till våra kunder, till exempel kunder som vill sitta nära varandra på ett enkelt sätt. Men visst, det är onödigt att som fastighetsbolag låta någon annan ta inkomsten.

Det är anställda inom Vasakronan idag som kommer att jobba med satsningen vid sidan av någon eller några som ska rekryteras. På sikt skulle coworking kunna bli ett eget bolag enligt Fredrik Wirdenius.

När Sergelhuset står klart för inflyttning 2020 kommer fastigheten att erbjuda tre kontorskoncept. Utöver vanliga kontorslokaler och coworkingkonceptet kommer bolaget även att erbjuda lokaler för sitt koncept ”Smart & klart”, som innebär att en hyresgäst på väldigt kort varsel kan flytta in i redan inredda kontorslokaler – och även flytta ut med kort varsel.

– Vi erbjuder helt enkelt kunderna en palett av lokallösningar och de väljer själva vilken typ av lokaler och kontrakt de vill ha. Ledorden är flexibilitet och enkelhet.

Projektet Sergelhuset i centrala Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan