Hemsös storförvärv i centrala Helsingfors och vd Nils Styf. Fastighetsbild: Kuvatoimisto Kuvio Oy.

Hemsö förvärvar Helsingfors tingshus för 2 miljarder

Hemsö förvärvar tingshuset i Helsingfors för cirka 2 miljarder kronor. Största hyresgäst är finska staten. Bolagets bestånd i Finland är därmed värt totalt cirka 8,5 miljarder kronor.

Annons

Säljer gör Sponda som numera kontrolleras av Blackstone och Areim.

– Förvärvet av Helsingfors tingshus innebär att vi väsentligt ökar vår portfölj med offentliga hyresgäster i Helsingfors. Vår strategi är långsiktigt ägande och förvärvet ligger väl i linje med detta, säger Nils Styf, vd på Hemsö.

Nordanö och CBRE var säljarens rådgivare i storaffären.

Fastigheten är specialanpassad för justitiedepartementet och belägen i Gräsviken i centrala Helsingfors. I byggnaden finns idag ett flertal hyresgäster som till största delen har direkt eller indirekt anknytning till rättsväsende. Den totala uthyrbara ytan uppgår till nästan 50 000 kvadratmeter med en återstående hyrestid på 12 år.

Den finska staten är största hyresgäst med olika enheter inom finska justitiedepartementet, bland annat Helsingfors Tingsrätt, Helsingfors Hovrätt, Helsingfors Rättshjälpsbyrå och Åklagarämbetet. Offentliga hyresgäster utgör 87 procent av hyresintäkterna. I övrigt finns också lokaler för kontor, restaurang, handel och lager.

Byggnaden uppfördes 1940 för att tillhandahålla kontors- och fabrikslokaler åt det statliga alkoholbolaget Alko. Under 2004 och 2010 genomfördes omfattande renoveringar för konvertering till en modern kontorsbyggnad.

Fastigheten har ett centralt och strategiskt läge med närhet till både service och kommunikationer. Fastighetens unika placering vid vattnet erbjuder dessutom hyresgästerna sjöutsikt.

– Det är glädjande att vi nu förvärvar det stora och anrika tingshuset och att vi därmed växer i centrala Helsingfors. Dessutom stärker vi relationen med finska staten via det statliga affärsverket Senatfastigheter, säger Jarkko Leinonen, Hemsös Finlandschef.

Tillträdet beräknas ske under januari 2019.

Hemsö har tidigare gjort flera förvärv i Finland och även i Helsingfors. Under våren förvärvade bolaget bland annat tre universitetsfastigheter i centrala Helsingfors för cirka 800 miljoner kronor. Hemsö har tidigare även gjort stora styckeköp i Åbo.

Tredje AP-fonden är majoritetsägare i Hemsö med 85 procents andel. Sagax äger resten. Det totala värdet på Hemsös fastighetsbestånd uppgår till 42,6 miljarder kronor, enligt Q3-rapporten. Av värdet då fanns 5,2 miljarder kronor i Finland. Nu kan värdet bedömas vara runt 8,5 miljarder kronor.

Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan