Handelsplatsen 421. Bild: Catella.

Balder köper centrum från Eurocommercial för 795 mkr

Balder äger fastigheter för 93 miljarder – men nästan inga med butikslokaler. Nu köper bolaget handelsfastigheten 421 i södra Göteborg från Eurocommercial för 795 mkr. På fastigheten finns en av Sveriges mest framgångsrika Ica Maxi.

Annons

Balder har förvärvat handelsfastigheten Göteborg Högsbo 23:4, för ett nettopris om 728 mkr, efter avdrag för latent skatt. Säljer gör holländska Eurocommercial. Det underliggande fastighetsvärdet i affären är 795 mkr.

Catella var rådgivare till säljaren.

Handelsfastigheten 421 ligger i Högsbo, cirka 6 km söder om centrala Göteborg, och har en uthyrningsbar yta om 33.100 kvm, varav 90 procent är butiksyta.

Största hyresgäst är Ica Maxi som står för ca 40 procent av de totala intäkterna. Övriga hyresgäster är bland annat Media Markt, Intersport, H&M, Lindex, KappAhl, Hemtex och Jysk. Totalt finns det 14 butiker.

421 utvecklades av Aspelin Ramm och invigdes 2006. Eurocommercial köpte fastigheten 2007.

Det nederländska bolaget har på kort tid gått från tio svenska köpcentrum till att nu endast äga sju. Bolaget har sålt Hälla Shopping i Västerås, Kronan i Karlskrona och Mellby Center i Mellbystrand. Bolaget har även köpt det stora projektet C4 i Kristianstad i sin strävan att fokusera på större objekt.

Efter försäljningarna äger köpcentrumspecialisten Eurocommercial åtta handelsfastigheter i Sverige: Bergvik (Karlstad), Elins Esplanad (Skövde), utbyggda Hallarna (fd Eurostop, Halmstad), Grand Samarkand (Växjö), Ingelsta Shopping (Norrköping), Moraberg (Södertälje) och nyinköpta C4 (Kristianstad).

Bolaget smider expansionsplaner i Skövde, Norrköping och Växjö.

Läs en ny och lång porträttintervju med Eurocommercials VD Martin Bjöörn här. Artikeln har rubriken ”Blick för utveckling”.

För Balder är handelsfastigheter i det närmaste ett nytt segment. Bolaget äger sedan flera år lilla Ektorps Centrum i Nacka. I mars 2017 köpte bolaget Angered Centrum i en utmanande affär via bolaget Trenum (som är ett JV mellan Balder och Tredje AP-fonden). I augusti 2017 köpte Balder fyra mindre handelsfastigheter, alla i attraktiva lägen, med Toys R Us som hyresgäst. Bolaget har även vunnit en markanvisningstävling för  nya Hallonbergen centrum i Sundbyberg

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan