Värdet för Hälla Shopping har fullständigt rasat efter Ikeas flytt. Mellan 2007 och 2010 var värdet mellan 283 och 303 miljoner, enligt Eurocommerials årsredovisningar. När Ikeas nya anläggning på andra sidan Västerås öppnade föll värdet snabbt.

Hälla Shopping rasade 60 procent efter Ikea-flytt

Värderat till 303 miljoner – Nu sålt för för 118 miljoner. I en affär under Fastighetsvärldens radar har Eurocommercial sålt gallerian Hälla Shopping i Västerås för 118,3 miljoner kronor. Det framgår i det finstilta i det holländska bolagets årsredovisning som Fastighetsvärlden läst.

Köpeskillingen är anmärkningsvärt låg och skvallrar även om konsekvenserna av att Ikea flyttar från ett handelsområde till ett annat konkurrerande.

2008 meddelade Ikea/Ikano att man planerade en jättesatsning på Erikslund, externhandelsområdet i västra Västerås. Därmed skulle man lämna Hälla, det östra externhandelsområdet, där Hälla Shopping ligger. Våren 2011 invigdes Ikeas stora nya satsning.

Vid halvårsskiftet 2008 värderade Eurocommercial Hälla Shopping till 303 miljoner kronor. Det året Ikea lämnade Hälla, tre år senare, var värderingen 271 miljoner. Året därefter skrevs värdet ner med 21 procent och därefter med 29 procent. Vid halvårsskiftet 2014, ett år före försäljningen, var värderingen nere på 153 miljoner kronor.

Försäljningspriset blev alltså 61 procent under toppvärderingen.

Köpare av Hälla Shopping, med 10.200 kvm uthyrbar yta, blev Maxfast. Säljarens rådgivare i transaktionen var Catella. Fastigheten är fullt uthyrt.

– Vi är nöjda med förvärvet och har en stark tro på området för framtiden. Fastigheten är fullt uthyrd och vi har många funderingar kring fastigheten för framtiden, säger Maxfasts VD Robert Engwall till Fastighetsvärlden.

Hälla Shopping är Maxfasts största innehav tillsammans med Folkesta Handelsområde i Eskilstuna. Bolaget vill öka sitt bestånd och är öppet för investeringar inom de flesta segment förutom bostäder. Det geografiska fokuset ligger på Mellansverige.

Hälla Shopping var en av Eurocommercials första investeringar i Sverige. Fastigheten förvärvades 2002. Det nederländska bolaget har skördat gjort flera mycket framgångsrika investeringar i Sverige efter dessa och även vunnit flera priser. I Sverige äger bolaget nu, efter försäljningen av Hälla Shopping, nio köpcentrumanläggningar som har en total uthyrbar area om 206.000 kvm. Fastighetsvärdet är 5,7 miljarder kronor. Bolaget genomför för tillfället en stor utbyggnation av sin fastighet i Halmstad.

Bredvid Hälla Shopping, delvis sammanbyggt, ligger en annan av områdets tidigare dubbla dragare, Ica Maxi – som ofta beskrivits som en av Icas mest framgångsrika butiker. Enligt uppgifter till FV har den butiken fortsatt gå bra. På andra sidan Ica Maxi låg tidigare Ikea. Det omställda varuhuset förvärvades av Klövern i början av 2014 efter en segdragen försäljningsprocess, läs mer här.

Senaste magasinet Fastighetsvärlden (Nr 7/8 2016) innehåller en stor ortsanalys över Västerås.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-08-23

Fler Nyheter från förstasidan

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Misslyckande blir stor markanvisning

Ska bygga i södra Stockholm. 160 bostäder ingår.

Förvärvar i Florida

Svenskt bolag köper kontorsfastighet norr om Miami.

Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Wallenstam 08-säljer till SBB för över miljarden

Överraskande försäljning. Fastigheter i Gröndal och Sundbyberg.

Bildextra: JM bygger spektakulärt

26 våningar högt. Totalt 157 bostäder. Priset högst upp: Över 15 miljoner kronor.

SBB får sin första markanvisning i Stockholm

Ser stora utvecklingsmöjligheter intill sitt bestånd i huvudstaden.

Han pekas ut som ny bostadsminister

Flera personer med insyn i både socialdemokraterna och bostadsmarknaden uttalar sig för Fastighetsvärlden.

Klart: Domen mot näringslivstopparna

Det blir påföljden för Nilsson och Olofsson.

FV-film: Mäktiga satsningen Space

Nytt innehåll mitt i Stockholm. Se Fastighetsvärldens producerade film från Space. 

Bilder: Så är nya Space

FV har besökt de häftiga lokalerna om 7.500 kvm inför öppning. Följ med in!

”Ursprungliga målet uppnås på riktigt nu”

Avgående vd:n Mats Hederos om storsatsningen.

Bilder: Se förändringen – öde i 4.624 dagar

Bilder från när Hötorgsskraporna och Sergels torg började växa fram.

Tillbaka till förstasidan