Värdet för Hälla Shopping har fullständigt rasat efter Ikeas flytt. Mellan 2007 och 2010 var värdet mellan 283 och 303 miljoner, enligt Eurocommerials årsredovisningar. När Ikeas nya anläggning på andra sidan Västerås öppnade föll värdet snabbt.

Hälla Shopping rasade 60 procent efter Ikea-flytt

Värderat till 303 miljoner – Nu sålt för för 118 miljoner. I en affär under Fastighetsvärldens radar har Eurocommercial sålt gallerian Hälla Shopping i Västerås för 118,3 miljoner kronor. Det framgår i det finstilta i det holländska bolagets årsredovisning som Fastighetsvärlden läst.

Köpeskillingen är anmärkningsvärt låg och skvallrar även om konsekvenserna av att Ikea flyttar från ett handelsområde till ett annat konkurrerande.

2008 meddelade Ikea/Ikano att man planerade en jättesatsning på Erikslund, externhandelsområdet i västra Västerås. Därmed skulle man lämna Hälla, det östra externhandelsområdet, där Hälla Shopping ligger. Våren 2011 invigdes Ikeas stora nya satsning.

Vid halvårsskiftet 2008 värderade Eurocommercial Hälla Shopping till 303 miljoner kronor. Det året Ikea lämnade Hälla, tre år senare, var värderingen 271 miljoner. Året därefter skrevs värdet ner med 21 procent och därefter med 29 procent. Vid halvårsskiftet 2014, ett år före försäljningen, var värderingen nere på 153 miljoner kronor.

Försäljningspriset blev alltså 61 procent under toppvärderingen.

Köpare av Hälla Shopping, med 10.200 kvm uthyrbar yta, blev Maxfast. Säljarens rådgivare i transaktionen var Catella. Fastigheten är fullt uthyrt.

– Vi är nöjda med förvärvet och har en stark tro på området för framtiden. Fastigheten är fullt uthyrd och vi har många funderingar kring fastigheten för framtiden, säger Maxfasts VD Robert Engwall till Fastighetsvärlden.

Hälla Shopping är Maxfasts största innehav tillsammans med Folkesta Handelsområde i Eskilstuna. Bolaget vill öka sitt bestånd och är öppet för investeringar inom de flesta segment förutom bostäder. Det geografiska fokuset ligger på Mellansverige.

Hälla Shopping var en av Eurocommercials första investeringar i Sverige. Fastigheten förvärvades 2002. Det nederländska bolaget har skördat gjort flera mycket framgångsrika investeringar i Sverige efter dessa och även vunnit flera priser. I Sverige äger bolaget nu, efter försäljningen av Hälla Shopping, nio köpcentrumanläggningar som har en total uthyrbar area om 206.000 kvm. Fastighetsvärdet är 5,7 miljarder kronor. Bolaget genomför för tillfället en stor utbyggnation av sin fastighet i Halmstad.

Bredvid Hälla Shopping, delvis sammanbyggt, ligger en annan av områdets tidigare dubbla dragare, Ica Maxi – som ofta beskrivits som en av Icas mest framgångsrika butiker. Enligt uppgifter till FV har den butiken fortsatt gå bra. På andra sidan Ica Maxi låg tidigare Ikea. Det omställda varuhuset förvärvades av Klövern i början av 2014 efter en segdragen försäljningsprocess, läs mer här.

Senaste magasinet Fastighetsvärlden (Nr 7/8 2016) innehåller en stor ortsanalys över Västerås.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-08-23

Fler Nyheter från förstasidan

“Årets förhandlingar är oerhört tuffa”

Hyresgästföreningens förbundschef berättar om de svåra förhandlingarna.

Listor: Årets hyreshöjningar och yrkanden

Ovanligt många hyresförhandlingar är inte klara.

Hett, hett – men nu lite osäkert kring logistik

Succésatsning som skapat hela 4.600 arbetstillfällen.

Svefa förvärvar Set Up

Tagit en marknadsledande position.

Hyror för privatägda värdar i Stockholm klara

Avtal gäller 100.000 lägenheter.

Hit flyttar AMF sitt nya kontor – ”del av staden”

Vd Thomas Erséus berättar hur bolaget har tänkt.

Experter skapar ny podd för fastighet och finans

Hur ser betalningsviljan ut för fastigheter på direktmarknaden och vem är det som har högst blodtryck i fastighetsbranschen just nu? Ny podd går på djupet med stort och smått.

Hon blir ny vd för Niras

Blir ansvarig för 240 medarbetare.

Bilder: Förslag om 30 våningar vann

Landmärke förändras. 68 arkitektteam lämnade förslag.

Börsbolag redo att sälja mitt på Östermalm

Nästan 12.000 kvm. Läge som kan attrahera flera investerargrupper.

Tänkt storspelare gör första större förvärvet

Investerar i närheten av slottsmiljö.

Realplay

Kista är en nyckelfråga för Ericsson

Samverkansprojektet Kista Limitless har nu varit igång i drygt ett år. Under det året har man satt igång en rad aktiviteter samtidigt som de långsiktiga planerna fortsätter att mejslas fram.

Klart: Så mycket höjs hyrorna i Stockholm

Beslutet rör 77.000 lägenheter.

Nya Neobo noteras 10 februari

Det nya bolagen blir ett av det största renodlade noterade bostadsbolagen i Sverige.

Tillbaka till förstasidan