Dahls nya centrallager beräknas stå klart 2020/2021.

Stendörren köper för 410 mkr och tecknar stort hyresavtal

Stendörren förvärvar Dahls lager i Järfälla. Dahl har samtidigt tecknat ett 20-årigt avtal med Stendörren om ett nytt centrallager i Upplands-Bro värt 880 mkr. Byggstart beräknas till slutet av 2018.

Stendörren har tecknat ett hyresavtal med Dahl Sverige. Det nya centrallagret ska ligga i GreenHub Bro. Upplåtelsen omfattar totalt cirka 155.000 kvm mark med en byggnad om cirka 56.500 kvm. Dessutom finns en option att förhyra ytterligare cirka 50.000 kvm mark i angränsande område. Avtalet är villkorat av myndighetsbeslut och att den nya detaljplanen som är under framtagande antas. En ny byggnad beräknas stå klar 2020/2021.

Stendörren förvärvar också fastigheten Järfälla Ulvsättra 1:90 i Kallhäll, där Dahl idag bedriver delar av sin verksamhet från Dahl. Fastigheten omfattar cirka 35.000 kvm lagerlokaler och kontor. Överenskommet fastighetsvärde uppgår till 410 mkr, vilket efter avräkning för intern skuld som vid utgången av 2016 uppgick till cirka 130 mkr samt latent skatt, kommer utgöra priset för kommanditbolagsandelarna.

Stendörren har tecknat ett 20 årigt hyresavtal med Dahl, med en årshyra om cirka 44 mkr. Totalt hyresbeloppet uppgår under avtalstiden till 880 mkr.

Det nya centrallagret ska ligga i GreenHub Bro och är namnet på det nya logistikcentret i Upplands-Bro som Stendörren utvecklar, tidigare under namnet Stockholm Väst Logistik. GreenHub Bro omfattar nästan 1.200.000 kvm planlagd mark med möjlighet att bygga närmare 400.000 kvm nya lokaler i området inom befintlig detaljplan. I GreenHub Bro finns sedan tidigare Coops centrallager för kolonialvaror.

Området ligger nära järnvägsanslutning till stambanan, pendeltåg i närheten och direkt anslutning till E18 via den nya motorvägspåfarten Kockbacka som öppnar sommaren 2018.

Dahl kommer att hyra hela den Stendörrenförvärvade fastigheten fram till dess att inflyttning sker i de nybyggda lokalerna i GreenHub Bro, vilket beräknas ske vid årsskiftet 2020/21. Årshyran uppgår till 26,5 mkr.

Efter att Dahl flyttat in i de nybyggda lokalerna i GreenHub Bro kommer fastigheten att utgöra en del av Stendörrens projektportfölj.

– Vi är oerhört glada och stolta över att Dahl valt oss som hyresvärd för sitt nya centrallager. Vi ser fram emot att gemensamt skapa moderna lokaler med stort fokus på hållbarhet, säger Fredrik Brodin, VD på Stendörren.

Nordier Property Advisors har varit rådgivare till Stendörren.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Johan Franzén lämnar Catena – presenteras av konkurrenten

Hoppar av ledningstjänsten redan den 1 april för att inleda nytt chefsuppdrag.

Vill köpa loss klenoden – men har väntat på svar i tre år

Statens Fastighetsverk gör tummen upp till försäljningen. Men avgörande beslut har fastnat i Finansdepartementet – i över 3 år. ”Beslutsimpotens”.

Areim stänger fond om 7 mdr

Therese Rattik berättar vilka typer av fastigheter som finns på den nya fondens investeringsradar. FV berättar vad som ingår i de olika fonderna.

Nobbas av Castellum igen – Arnhult är ändå nöjd

”Han kan och fattar vad det handlar om. Det får inte vara för nära mig heller.”

Redo hyra ut 12.000 kvm direkt – inväntar inte påbyggnad

Går igång med uthyrningsarbetet av den nyinköpta fastigheten direkt. Motiverar för Fastighetsvärlden och berättar om önskad hyresnivå.

Explosioner mot Vonovias och HSB:s hus i Husby

En fastighet har fått stora skador, den andra mindre. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Köper fyra 08-närcentrum

Duo köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Han efterträder Skogestig

Klart med vem som blir ny chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan. Kommenterar för FV.

Jätteaffär: SBB säljer för 11 mdr – en aktör köper för 8 mdr

SBB gör en rekordstor följdaffär efter köpet av Hemfosa. En aktör köper för 8 miljarder, en annan för 3 miljarder. Läs kommentarer från aktörerna.

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Tillbaka till förstasidan