Dahls nya centrallager beräknas stå klart 2020/2021.

Stendörren köper för 410 mkr och tecknar stort hyresavtal

Stendörren förvärvar Dahls lager i Järfälla. Dahl har samtidigt tecknat ett 20-årigt avtal med Stendörren om ett nytt centrallager i Upplands-Bro värt 880 mkr. Byggstart beräknas till slutet av 2018.

Stendörren har tecknat ett hyresavtal med Dahl Sverige. Det nya centrallagret ska ligga i GreenHub Bro. Upplåtelsen omfattar totalt cirka 155.000 kvm mark med en byggnad om cirka 56.500 kvm. Dessutom finns en option att förhyra ytterligare cirka 50.000 kvm mark i angränsande område. Avtalet är villkorat av myndighetsbeslut och att den nya detaljplanen som är under framtagande antas. En ny byggnad beräknas stå klar 2020/2021.

Stendörren förvärvar också fastigheten Järfälla Ulvsättra 1:90 i Kallhäll, där Dahl idag bedriver delar av sin verksamhet från Dahl. Fastigheten omfattar cirka 35.000 kvm lagerlokaler och kontor. Överenskommet fastighetsvärde uppgår till 410 mkr, vilket efter avräkning för intern skuld som vid utgången av 2016 uppgick till cirka 130 mkr samt latent skatt, kommer utgöra priset för kommanditbolagsandelarna.

Stendörren har tecknat ett 20 årigt hyresavtal med Dahl, med en årshyra om cirka 44 mkr. Totalt hyresbeloppet uppgår under avtalstiden till 880 mkr.

Det nya centrallagret ska ligga i GreenHub Bro och är namnet på det nya logistikcentret i Upplands-Bro som Stendörren utvecklar, tidigare under namnet Stockholm Väst Logistik. GreenHub Bro omfattar nästan 1.200.000 kvm planlagd mark med möjlighet att bygga närmare 400.000 kvm nya lokaler i området inom befintlig detaljplan. I GreenHub Bro finns sedan tidigare Coops centrallager för kolonialvaror.

Området ligger nära järnvägsanslutning till stambanan, pendeltåg i närheten och direkt anslutning till E18 via den nya motorvägspåfarten Kockbacka som öppnar sommaren 2018.

Dahl kommer att hyra hela den Stendörrenförvärvade fastigheten fram till dess att inflyttning sker i de nybyggda lokalerna i GreenHub Bro, vilket beräknas ske vid årsskiftet 2020/21. Årshyran uppgår till 26,5 mkr.

Efter att Dahl flyttat in i de nybyggda lokalerna i GreenHub Bro kommer fastigheten att utgöra en del av Stendörrens projektportfölj.

– Vi är oerhört glada och stolta över att Dahl valt oss som hyresvärd för sitt nya centrallager. Vi ser fram emot att gemensamt skapa moderna lokaler med stort fokus på hållbarhet, säger Fredrik Brodin, VD på Stendörren.

Nordier Property Advisors har varit rådgivare till Stendörren.

Missa inte! Logistik & Fastigheter 2019: Marknad, investeringsläge och framtid

Torsdagen den 12 september 2019, Eskilstuna.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Humlegårdens hus oskadda

Kraftig explosion i Hagalund där Humlegården äger 80 procent av fastigheterna.

Syskonpar köper för 400 mkr

Förvärvar 32.000 kvm bostäder och lokaler i centralt läge.

Microsoft slår till och köper 120.000 kvm mark

Avser att bygga ett datacenter i världsklass.

Akelius: ”Det är istället ett slag i ansiktet”

Kommenterar förslag som berör 24 procent av bolagets fastighetsvärde.

Tre institutioner har sålt för 13 miljarder på två år

Stora avyttringar. FV går igenom försäljningarna och vad som ligger bakom.

Höghus på Östermalm nobbas

Planerna på 450 bostäder och ett 18 våningar högt torn skickas åter till ritbordet.

JLL värvar fem

Läs om vilka som ansluter till rådgivningsfirman.

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Spotify i våldsam ytexpansion av lokaler i Stockholm

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Tillbaka till förstasidan