Stena Fastigheter når 50% hållbar finansiering

Efter att Stena Fastigheter har tecknat ett hållbarhetslänkat lån på 1,5 mdr hos SBAB, har nu bolaget över 50 procent hållbar finansiering.

Annons

Lånet från SBAB är knutet till bolagets arbete med att skapa trygga kvarter, minskad energiförbrukning och lägre klimatavtryck i nyproduktion.

– Vi är väldigt stolta över att SBAB väljer Stena Fastigheter när de ger ut sitt första hållbarhetslänkade lån. Hållbarhetslänkade lån kopplat till social hållbarhet är en låneform vi var först i branschen med att teckna redan 2021 och idag kommer över 50 procent av vår finansiering från hållbara- och gröna lån. Vi kan visa att vårt hållbarhetsarbete bidrar till att både framtidssäkra fortsatta fastighetsvärden och minimera risk, säger Jakob Nilsson, ekonomi- och finanschef på Stena Fastigheter.

För SBAB är det första gången som banken ger ut ett hållbarhetslänkat lån.

– Betydelsen av ökad trygghet i våra bostadsområden, liksom klimatets förödande effekter på miljön, har inte undgått någon. Vår ambition är att tillsammans med våra kunder driva såväl den sociala som miljömässiga utvecklingen i en positiv riktning. Genom vårt hållbarhetslänkade lån, där Stena Fastigheters ambitiösa mål inom klimatområdet och tryggare boende är grunden för avtalet, kommer vi i nära samarbete kunna bidra till Stena Fastigheters hållbarhetsarbete, säger Stefan Andersson, chef för affärsområdet företag & brf på SBAB.

– Stena Fastigheter har både sociala KPI:er och en modell för sociala investeringar baserad på ett långsiktigt ägande, aktiv platsanalys och goda samarbeten. Varje år investerar vi över 2 miljarder i våra områden i såväl nyproduktion som upprustning av det befintliga fastighetsbeståndet. Genom finansieringen hos SBAB linjerar vi investeringarna direkt mot våra ambitioner inom Agenda 2030 så väl som Netto noll 2045, säger Cecilia Fredholm Vaarning, chef hållbara affärer, Stena Fastigheter.

Stena Fastigheter har 26.300 hyresbostäder och 2.000 kommersiella hyresgäster. Utöver det planeras för 1.000 nya bostäder per år framöver.

Lånet hos SBAB är kopplat till KPI:er kring trygghet i kvarteren, energieffektivisering och minskat klimatavtryck i produktionen av nya bostäder och utgår från Stena Fastigheters väsentlighetsanalys.

Stena Fastigheter har sedan 2018 tidigare linjerat sina klimatmål mot 1,5-gradersmålet med mål att nå netto noll 2045. Sedan 2010 har bolaget minskat sin energiförbrukning med över 35 procent.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan