Fastigheten ligger vid Fridhemsplan på Kungsholmen.

Stadsrum köper av Åhman på Kungsholmen

Stadsrum Fastigheter förvärvar fastigheterna Grinden 21 och Grinden 27 vid Fridhemsplan i Stockholm av Vasaparken som kontrolleras av familjen Åhman. Bolaget fortsätter alltså att hålla hög affärstakt även efter jätteköpet av Farsta Centrum.

Familjen Åhman i Linköping köpte fastigheten 2016 av AFA Fastigheter och väljer nu att sälja efter drygt fyra år. Det handlar om den så kallade Daglivsfastigheten mitt på Kungsholmen.

Säljarens rådgivare i transaktionen har varit Tango och Skierfe. Stadsrums rådgivare har varit Setterwalls, Amblin, Svalner och WSP.

Köpeskillingen är hemlig. FV bedömer priset till cirka 800 miljoner kronor, alltså en bra bit över pengen som Vasaparken betalade till AFA Fastigheter för drygt fyra år sedan som FV då bedömde till runt en halv miljard kronor.

Fastigheterna är belägna på S:t Eriksgatan och Fleminggatan. Uthyrbar area är cirka 11.000 kvm exklusive garage. Lokalerna utgörs av dagligvaruhandel, service, restauranger, bostäder, hotell, kontor och garage. Det ekonomiska uthyrningsgraden är 96 procent.

– Vi är glada över att kunna göra vårt första förvärv i centrala Stockholm och samtidigt fortsätta följa vår investeringsstrategi. Kombinationen av fastigheter med blandad användning och Fridhemsplans strategiska läge som naturlig mötesplats med mycket goda kommunikationsmöjligheter passar Stadsrum väldigt bra, säger John Strand, transaktionsansvarig på Stadsrum Fastigheter.

Längs S:t Eriksgatan finns sedan länge påbyggnadsplaner för 1.500 kvm bostäder.

I början av mars slog Stadsrum till och köpte Farsta Centrum för 4 miljarder kronor, läs mer här. Bolaget äger ett tiotal välkända fastigheter runt om i landet, ofta med ett stor inslag av handelslokaler. Bolaget har även allt mer öppnat för att syssla med projektutveckling. Stadsrum ägs av finländska Keva, Alecta och HEA Property Holding.

Enligt Fastighetsvärldens summering äger Stadsrum nu fastigheter för närmare 10 miljarder kronor.

Sedan tidigare äger familjen Åhman, via bolaget Centria AB, en fastighet på St Eriksgatan. Det är fastigheten Roddaren 38 som ligger vid Rörstrandskanalen. Den fastigheten är känd som Sportpalatset och här hade Stikkan Andersson sin Polarstudio och spelade in flera Abba-låtar. Ett tag ägde han även fastigheten. Den fastigheten innehåller 14.700 kvm lokaler.

Fler Nyheter från förstasidan

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Tillbaka till förstasidan