Så förändras Göteborgs skyline – bara sett början…

Norra Europas högsta bostadshus, Nordens högsta kontorshus och ett av Sveriges högsta hotell. Skylinen i 400-årsjubilerande Göteborg har förändrats på bara några år. Men mer väntar.
– Vi ser idag ungefär en tredjedel av de höghus som är på gång, ett tjog eller så, sa Björn Siesjö, stadsarkitekt, vid FV:s stora seminarium.

Annons

Fastighetsdagen Göteborg ägde rum på Radisson Blu Scandinavia Hotel under torsdagen med ganska exakt 200 deltagare. Stämningen var god, trots turbulenta och osäkra tider som drabbat investerare av alla typer av fastigheter.

En av programpunkterna handlade om hur Göteborgs stadsbild ska utvecklas framåt. Medverkade i den panelen gjorde Johannes Hulter (S), kommunalråd stadsbyggnad Göteborgs stad, Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg och Marco Testa, vd vid Reflex arkitekter.

– Jag vill se ett vackert och roligt Göteborg, sa Johannes Hulter. Mitt mål att kaninlandet ska flyta ut över Göteborg, fortsatte han halvt på skämt och halv på allvar

Han konstaterade att han var imponerad över det nya hotellet som Liseberg byggt som han tyckte var ännu bättre i verkligheten än de imponerande illustrationer som visats upp i förhand.

Marco Testa, vd vid Reflex, talade om att det är viktigt att stadsutveckling ger möjlighet för innovation och integration. Han såg även stor potential centralt i Göteborg.

– Det finns en enorm potential att förtäta Göteborgs stad. Nästa steg blir att knyta samman staden, det är ett absolut måste. Husen betyder väldigt mycket, men man får inte glömma mellanrummen. Man måste ta hand om gaturummen.

Stadsarkitekt Björn Siesjö konstaterade att man gjort mycket för att knyta ihop staden, men att en hel del återstår.

– Nästa steg är att skapa fler förbindelser över älven, att få stadsdelarna på olika sidorna att samverka med varandra.

De senaste tio årens ansträngningar har gett resultat när det gäller arbetet att förändra stadsbilden, och mycket har stått klart under de senaste åren. Men det gäller att vara modig, uppger han.

– Vi måste våga ge oss på en del heliga kor.

Visst, det har hänt väldigt mycket i Göteborg. De som inte besökte Göteborg under pandemin har mötts av en nästan helt ny skyline med färdigställda projekt eller sådana som håller på att färdigställas. Platinan, Citygate, Draken, Kineum och Karlatornet. Endast för att nämna några projekt, och höga sådana.

Moderatorn Jan Wifstrand (till vänster) frågade ut Björn Siesjö, Marco Testa och Johannes Hulter. Foto: FV

Men politikerna och tjänstemännen har även mycket att reda ut – det finns många långbänkar där projekt gått i stå eller där det ägt rum flera omtag.

– Vi har många projekt som vi försöker få ordning på, Arenafrågan, Skeppsbron och Frihamnen för att nämna några. Det vi sagt är att vi kommer att bedömas utifrån hur vi får ordning på de stora projekten. Den är ett politiskt ansvar, sa Johannes Hulter (S), kommunalråd stadsbyggnad Göteborgs stad, som inte ville gå djupare i Arenafrågan – som diskuterats tidigare under seminariedagen och där det finns ett starkt önskemål om geneomförandekraft, inte minst från besöksindustrin. ”Arenafrågan, vi samtalar”, sa Hulter.

När det gäller höghusen konstaterade stadsarkitekt Björn Siesjö att det kommer bli fler sådana i rikets näst största stad framöver.

– Vi ser idag ungefär en tredjedel av de höghus som är på gång, ett tjog eller så. Det finns mycket i byrålådan. Höga hus har vi varit väldigt tillåtande kring. Det är vid knutpunkter, och då kärna i kluster, som vi främst ser sådana möjligheter.

Fastighetsvärlden har tidigare under åren berättat att Jernhusen har planer för att bygga ett antal högre byggnader vid Centralstationen, i närheten har både Vasakronan och Platzer planer för högre byggnader vid nya Hisingsbron i Gullbergsvass, dock i nivå med Läppstiftet. På Hisingen har Serneke planer för en handfull högre hus som en del av framväxande Karlastaden, bakom skrapan Karlatornet, som ligger nära Lindholmen. I Gårda finns det planer på ytterligare minst två högre hus, nära Skanskas Citygate och Platzers Kineum. De som nu står bakom de nya planerna är Wallenstam och Skanska. Vid Masthuggskajen finns planer på ett antal höghus i den halvö som skapas i älven, bakom planerna där fins Stena Fastigheter och Elof Hansson/Alecta. FV har tidigare även berättat om planer på ett högt hus vid Lindholmen, där är det kommunala Älvstranden Utveckling som står för planerna. Svenska Mässan vill bygga ett torn som är betydligt högre än de tre som redan finns vid Gothia Towers.

– De höga husen vid Centralstationen är beslutade i kommunfullmäktige, men är överklagade, konstaterade Björn Siesjö.

Marco Testa, vd vid Reflex – som ritat hyllade Kineum:

– Höga hus är markörer. Det är viktigt att gestaltningen blir bra. Jag tror speciellt på blandskrapor, de som har ett varierande innehåll, att blanda olika verksamhetstyper för att skapa en variation.

Kommunalrådet Johannes Hulter är positiv till flera höga byggnader och gav sin syn på varifrån arkitekter och fastighetsutvecklare bör hämta inspiration:

– Vi byggde fint till 1920-talet därefter med mer blandat resultat, i Göteborg har vi Otterhall, i Stockholm finns Kungstornen och i New York bland annat Empire State Building och Chrysler Building… Jag skulle vilja se att man flirtar mer med art deco… Det finns ett intressant projekt i Gullbergsvass som Månsson skissar på.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan