Så förändras Göteborgs skyline – bara sett början…

Norra Europas högsta bostadshus, Nordens högsta kontorshus och ett av Sveriges högsta hotell. Skylinen i 400-årsjubilerande Göteborg har förändrats på bara några år. Men mer väntar.
– Vi ser idag ungefär en tredjedel av de höghus som är på gång, ett tjog eller så, sa Björn Siesjö, stadsarkitekt, vid FV:s stora seminarium.

Annons

Fastighetsdagen Göteborg ägde rum på Radisson Blu Scandinavia Hotel under torsdagen med ganska exakt 200 deltagare. Stämningen var god, trots turbulenta och osäkra tider som drabbat investerare av alla typer av fastigheter.

En av programpunkterna handlade om hur Göteborgs stadsbild ska utvecklas framåt. Medverkade i den panelen gjorde Johannes Hulter (S), kommunalråd stadsbyggnad Göteborgs stad, Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg och Marco Testa, vd vid Reflex arkitekter.

– Jag vill se ett vackert och roligt Göteborg, sa Johannes Hulter. Mitt mål att kaninlandet ska flyta ut över Göteborg, fortsatte han halvt på skämt och halv på allvar

Han konstaterade att han var imponerad över det nya hotellet som Liseberg byggt som han tyckte var ännu bättre i verkligheten än de imponerande illustrationer som visats upp i förhand.

Marco Testa, vd vid Reflex, talade om att det är viktigt att stadsutveckling ger möjlighet för innovation och integration. Han såg även stor potential centralt i Göteborg.

– Det finns en enorm potential att förtäta Göteborgs stad. Nästa steg blir att knyta samman staden, det är ett absolut måste. Husen betyder väldigt mycket, men man får inte glömma mellanrummen. Man måste ta hand om gaturummen.

Stadsarkitekt Björn Siesjö konstaterade att man gjort mycket för att knyta ihop staden, men att en hel del återstår.

– Nästa steg är att skapa fler förbindelser över älven, att få stadsdelarna på olika sidorna att samverka med varandra.

De senaste tio årens ansträngningar har gett resultat när det gäller arbetet att förändra stadsbilden, och mycket har stått klart under de senaste åren. Men det gäller att vara modig, uppger han.

– Vi måste våga ge oss på en del heliga kor.

Visst, det har hänt väldigt mycket i Göteborg. De som inte besökte Göteborg under pandemin har mötts av en nästan helt ny skyline med färdigställda projekt eller sådana som håller på att färdigställas. Platinan, Citygate, Draken, Kineum och Karlatornet. Endast för att nämna några projekt, och höga sådana.

Moderatorn Jan Wifstrand (till vänster) frågade ut Björn Siesjö, Marco Testa och Johannes Hulter. Foto: FV

Men politikerna och tjänstemännen har även mycket att reda ut – det finns många långbänkar där projekt gått i stå eller där det ägt rum flera omtag.

– Vi har många projekt som vi försöker få ordning på, Arenafrågan, Skeppsbron och Frihamnen för att nämna några. Det vi sagt är att vi kommer att bedömas utifrån hur vi får ordning på de stora projekten. Den är ett politiskt ansvar, sa Johannes Hulter (S), kommunalråd stadsbyggnad Göteborgs stad, som inte ville gå djupare i Arenafrågan – som diskuterats tidigare under seminariedagen och där det finns ett starkt önskemål om geneomförandekraft, inte minst från besöksindustrin. ”Arenafrågan, vi samtalar”, sa Hulter.

När det gäller höghusen konstaterade stadsarkitekt Björn Siesjö att det kommer bli fler sådana i rikets näst största stad framöver.

– Vi ser idag ungefär en tredjedel av de höghus som är på gång, ett tjog eller så. Det finns mycket i byrålådan. Höga hus har vi varit väldigt tillåtande kring. Det är vid knutpunkter, och då kärna i kluster, som vi främst ser sådana möjligheter.

Fastighetsvärlden har tidigare under åren berättat att Jernhusen har planer för att bygga ett antal högre byggnader vid Centralstationen, i närheten har både Vasakronan och Platzer planer för högre byggnader vid nya Hisingsbron i Gullbergsvass, dock i nivå med Läppstiftet. På Hisingen har Serneke planer för en handfull högre hus som en del av framväxande Karlastaden, bakom skrapan Karlatornet, som ligger nära Lindholmen. I Gårda finns det planer på ytterligare minst två högre hus, nära Skanskas Citygate och Platzers Kineum. De som nu står bakom de nya planerna är Wallenstam och Skanska. Vid Masthuggskajen finns planer på ett antal höghus i den halvö som skapas i älven, bakom planerna där fins Stena Fastigheter och Elof Hansson/Alecta. FV har tidigare även berättat om planer på ett högt hus vid Lindholmen, där är det kommunala Älvstranden Utveckling som står för planerna. Svenska Mässan vill bygga ett torn som är betydligt högre än de tre som redan finns vid Gothia Towers.

– De höga husen vid Centralstationen är beslutade i kommunfullmäktige, men är överklagade, konstaterade Björn Siesjö.

Marco Testa, vd vid Reflex – som ritat hyllade Kineum:

– Höga hus är markörer. Det är viktigt att gestaltningen blir bra. Jag tror speciellt på blandskrapor, de som har ett varierande innehåll, att blanda olika verksamhetstyper för att skapa en variation.

Kommunalrådet Johannes Hulter är positiv till flera höga byggnader och gav sin syn på varifrån arkitekter och fastighetsutvecklare bör hämta inspiration:

– Vi byggde fint till 1920-talet därefter med mer blandat resultat, i Göteborg har vi Otterhall, i Stockholm finns Kungstornen och i New York bland annat Empire State Building och Chrysler Building… Jag skulle vilja se att man flirtar mer med art deco… Det finns ett intressant projekt i Gullbergsvass som Månsson skissar på.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan