Ett nytt storhotell öppnar i Göteborg, ett udda sådant. Bilder: Fastighetsvärlden

Bildextra: Lisebergs nya hotell liknar inget annat

Ett hotell med hela 2.200 bäddar som inte liknar något annat står klart att ta emot gäster. Och om ett år öppnar en vattenpark om 13.600 kvm. Fastighetsvärlden har besökt 100-årsjubilaren Lisebergs båda satsningar som summerar en investering på 2,5 miljarder kronor.

Annons

Flera meter höga kinesiska vaser möter besökarna i entrén till Grand Curiosa Hotel. Snabbt dras ögonen till vänster, där snurrar en fullstor karusell i det rymliga området mellan lobbyn och restaurangen.

När Fastighetsvärlden besöker det nya familjehotellet har precis det tredje ”övningsdygnet” med gäster avslutats. Det handlar om att Lisebergsanställda fått bo en natt vardera med sina familjer, och där antalet boende löpande skruvats upp från 400 till 900. Omdömena från de anställdas gästboende var, kanske inte helt oväntat, övervägande positiva. Bland de yngre påsklovslediga barnen fanns det dock ibland en hel del kritik – varför fick de endast provbo en natt…

Receptionen och Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs Jubileumsprojekt. Foto: Fastighetsvärlden

Grand Curiosa Hotel, som ligger vid Lisebergs södra entré längs Mölndalsvägen, innehåller totalt 457 rum. Vad som gör hotellet unikt, vid sidan av inredningen, är att det uteslutande innehåller stora rum med plats för fem bäddar eller fler. 93 procent av rummen har just fem bäddar. Det minsta rummet är på 29 kvm. Några rum har sju bäddar och även interndörr till fembäddsrum. Antalet bäddar är totalt hela 2.200 – nästan mest i Norden (Gothia Towers har 2.677 bäddar, fördelat över 1.200 rum).

Hotellet öppnar officiellt för gäster 22 april.

– Vi är nöjda med testperioden och är nu redo för att ta emot gäster. Vi räknar med att vi kommer att ha en snittbeläggning på 1700–1800 gäster under sommaren, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs Jubileumsprojekt till Fastighetsvärlden.

93 procent av rummen innehåller fem bäddar, fördelat över en dubbelsäng och en trevåningssäng. Rummet till mitten innehåller sju bäddar.

Hotellet är ritat av Wingårdhs och byggt av NCC. Det är en stjärnformad byggnad i åtta våningar där varje våning har ett tema, mer eller mindre riktat mot en yngre målgrupp. För inredningen har olika inredningsarkitekter hanterat, Okidoki har inrett hela takvåningen samt en bar på bottenvåningen och Arquin, Malcus arkitektur samt New Order resterande. Detta i samarbete med Quarry Fold Studio, men även flera anställda vid Liseberg har kommit med förslag.

– Det är nog ganska omöjligt för någon att komma på allt det här. Det är många som ligger bakom både stora och små idéer.

Lisebergs resa mot det nya storhotellet och vattenparken inleddes 2013. Då hade man haft 33 förslag att granska kring vad som skulle bli Lisebergsparkens nästa satsning – delvis inför 100-årsjubileet 2023 men även hur man skulle utforma nästa steg i utvecklingen. Bland förslagen fanns bland annat akvarium, en arena, utbyggnad av nöjesparken, retail… 13 olika förslag valdes ut och studerades djupare innan man landade i att gå vidare med hotellet och med en stor vattenpark inomhus.

En karusell med anor från 1923 finns inomhus. Foto: Fastighetsvärlden

Karusellen som finns i entréplanet vid restaurangen har anor från 1923, alltså från när Liseberg invigdes. Den togs bort från nöjesfältet 2012 och återvänder nu för en ny placering inomhus efter att ha renoverats i Italien.

De lika iögonfallande kinesiska vaserna som besökarna möts av direkt innanför dörrarna är inte helt lätta att välta omkull, det är förtäckta pelare som håller uppe hela byggnaden.

Lekfullheten finns överallt i hotellet som liknar få andra. Här finns flera lekrum, spelrum och en mindre biosalong men här finns även mötesrum och ytor för äldre – men med möjlighet till exempelvis femkamp inomhus som skulle kunna avsluta ett företagsevent.

Tre flera meter höga kinesiska vaser finns i lobbyn. Foto: Fastighetsvärlden

Men målet har hela tiden varit att hotellet inte får bli ”för vuxligt”, här finns lågt placerade ledstänger i trappan anpassade för de små, de finns en stor spiralformad rustchkana mellan våning ett och entréplanet med mera.

Hotellet har en stor restaurang på bottenvåningen och en takbistro med utsikt över nöjesparken och staden. Takbistron Mei Rose Rooftop Bar & Bistro är uppdelat i olika matsalar med olika interiör, men med samma kök. Temat är från Sydostasien.

Hotellet innehåller en totalyta om 30.000 kvm.

Hotellet har stort sydostasiatiskt tema. Foto: Fastighetsvärlden

Vattenvärlden Oceana ska slå upp portarna om ett år. Totalt handlar det om en anläggning inomhus om 13.600 kvm, varav själva badytan är 6.000 kvm. Till det tillkommer även en mindre utomhusdel. Vattenparken ligger direkt söder om Grand Curiousa Hotel och det kommer även finnas möjlighet att gå inomhus mellan de båda stora anläggningarna.

Investeringen för de båda beräknas till cirka 2,5 miljarder kronor. Hotellet har hållit prislappen och tidplanen medan det tidigt stod klart att vattenvärlden skulle bli dyrare än det ursprungligen budgeterades för. Man drog då i handbromsen och återgick till ritbordet. Det nya förslaget, som nu genomförs, är något mindre.

– I dagsläget känns det bra på många sätt. Det nya förslaget är mycket bättre och vi har fortfarande kvar kapaciteten, säger Thomas Sjöstrand och konstatera att det varit unikt att arbeta med stora projekt under pandemin, prisuppgångar och att dessutom bygga något som få har erfarenhet av.

Oceana kommer enligt utvecklarna ha få motsvarigheter runt om i världen, och där det väl finns så finns anläggningarna ofta utomhus.

– Vi har rest runt om i hela världen för att hitta inspiration och kunna skapa något riktigt bra och unikt.

Takhöjden är 22 meter och glastaket hålls uppe med välvda limträbalkar.

– Vi kommer att ha 110 riktiga träd inomhus varav de högsta är 9 meter höga, säger Thomas Sjöstrand om träden som nu finns i Nederländerna och väntar på sluttransport.

Oceana som det är tänkt att det ska se ut när det är klart. Illustration: QuarryFoldStudio

Jämförelserna med en kommunal simhall är få och stannar nästan vid vattnet. I badområdet finns nästan inget kakel, här kommer det istället att finnas brasiliansk kvartsitsten i golvet och i bassängerna. Räta linjer finns knappt alls.

När Fastighetsvärlden får en rundtur i Oceana finns delar av åkattraktionerna på plats, liksom att det tydligt går att se var familjefloden kommer att gå liksom var vågpoolen finns. Här syns delar av långa vattenrutschkanor samt boomerangen där upp till sex personer åker samtidigt. Den sistnämnda ser nästan klar ut redan vid Fastighetsvärldens besök. Totalt handlar det om 14 vattenattraktioner. Dessutom finns en restaurang.

För arkitekturen av byggnaden står Wingårds för även här med assistans av brittiska Quarry Fold Studios som även står för insidans uttryck.

Även här har många interna idéer från Lisebergs egna kreativa team tillkommit.

– Det blir en av världens bästa inomhus vattenparker. Man kan hitta liknande i exempelvis USA, men då nästan alltid utomhus.

Vattenparken Oceana kan som mest ta emot 1.250 besökare samtidigt, något fler när utomhusdelen är öppen.

Temperaturen inne i vattenlandet kommer att vara 31 grader i vattnet och 32 i luften.

För Vattenvärlden finns det även expansionsplaner om 4.000 kvm utomhus varav det finns investeringsbeslut för en första del.

Vattenparken Oceana om 6.000 kvm ska stå klar våren 2024. Foto: Fastighetsvärlden
Takhöjden är 22 meter. Antalet vattenattraktioner blir 14.

Lisebergsparken har öppet under tre perioder, den långa sommarsäsongen samt några veckor runt halloween och runt jul. Vattenvärlden Oceana ska bidra till att hotellet får gästnätter året runt.

– Genom att erbjuda fler saker så att besökare stannar flera dagar, då ökar även vårt upptagningsområde när man är redo att resa länge, säger Thomas Sjöstrand som även räknar in Norge, Danmark och norra Tyskland som upptagningsområde.

Nöjesparken, hotellet och vattenlandet kommer 2024 även få sällskap av World of Volvo som byggs som granne i söder. Sedan tidigare finns även Universeum och Världskulturmuseet bredvid Lisebergs huvudentrén vid Korsvägen.

Lisebergsparken firar 100 år under 2023 (då även den nya bumerangberg- och dalabanan Luna invigs). När Nöjesparken invigdes 8 maj 1923 var den en del av Jubileumsutställningen då man ville ha en nöjes- och kongresspark för att fira Göteborg 300-årsjubilen (ja, två år sent även då). Parken var dock endast tänkt som en tillfällig attraktionen, men det blev succé och den fick vara kvar.

Genom en stor fastighetsaffär med Platzer 2013 försäkrade sig Liseberg om expansionsytor som nog räcker för några decennier. Tidigare hade man 16 hektar. Genom köpet av fastigheter, som tidigare innehållit Saabs gamla växellådsfabrik, har man nu tillgång till totalt 21 hektar. Det kommer sannolikt att bli längre, högre och snabbare berg- och dalbanor men det finns möjligheter även för mycket annat.

Bistron och takbaren. Foto: Fastighetsvärlden
Trappan bredvid receptionen. Foto: Fastighetsvärlden
Lobbyn på Grand Curiosa Hotell. Foto: Fastighetsvärlden
Hotellet är på totalt 30.000 kvm.
Utsikten från takbaren. Foto: Fastighetsvärlden
Hotellets exteriör. Till vänster finns den södra ingången till Lisebergsparken. Foto: Fastighetsvärlden
Berg- och dalbanan Luna i området Luna Park. Bild: Quarry Fold Studio
Så här ska det se ut när de pågående investeringar står klara. På illustrationen syns även de kommande expansionsytorna, som köptes från Platzer. Illustration: Quarry Fold Studio
World of Volvo öppnar i april 2024. Illustration: Volvo
Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Nordiqus köper från Nystad

11.000 kvm nyutvecklat.

Så vill Infranode växa genom fler fastighetsköp

Infrastrukturinvesteraren vill utöka beståndet inom fastigheter efter premiärköpet. Investeringschefen berättar för FV.

250 bostäder i södra Stockholm pausas

Bakslag för planerat bostadsprojekt.

Intea rusade 10% direkt

Handeln i Intea inleddes idag torsdag, inledningsvis fick bägge aktieslagen ett bra mottagande.

Plan för att ändra i centrum

Börsbolag driver ny process efter stora utflyttar i 08-centrum.

Bråket mellan Alecta och Heimstaden eskalerar

Sätter fokus på brott mot aktieägaravtal.

PPI köper för 340 mkr – överväger blågul notering

Ilija Batljan berättar för FV om nästa möjliga steg.

Ernst Rosén i stort köp

Sex fastigheter i Göteborg byter ägare.

Skanska säljer för 520 mkr

Avyttrar projektfastighet i södra Sverige.

Köper i Luleå för 240 mkr

Parterna har gjort flera affärer tillsammans tidigare. FV berättar om tidigare transaktioner.

Skanska säljer för 1,2 miljarder

Avyttrar 32.000 kvm kontor.

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

M2 säljer centrum – sålde igen efter pausad affär

Tänkt affär tog ny vändning.

Hon föreslås bli ny ordförande i Castellum

Valberedningens ordförande: ”Ett led i en ordnad succession”.

Tillbaka till förstasidan