Över 95 procent uthyrt i MoS – följ med på FV:s rundtur

Lista med 154 hyresgäster – Endast 20 butiker kvar. Om fem månader står Skandinaviens största handelsplats klar. Den 12 november öppnar nämligen Mall of Scandinavia i Arenastaden i Solna.

Fastighetsvärlden har varit på besök inne i Mall of Scandinavia där 95 procent av den uthyrningbara ytan om 100.000 kvm är uthyrt, i den ythyrningsbara ytan ingår även restaurangytor och biograf. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden återstår det endast 20 butikslokaler att hyra ut. (se lista med 154 offentliggjorda hyresgäster längst ner)

Totalt ska det det bli 230 butiker, vilket är något färre är det ursprungligen talades om. Orsaken är att några av flaggskeppsbutikerna velat ha större ytor än vad man tidigare räknat med. Ägare Unibail-Rodamco investerar hela nästan 6 miljarder kronor i projektet.

Följ med Fastighetsvärlden på en rundtur!

Per Ronnevik, Director of development på Unibail-Rodamco.
Per Ronnevik, Director of development på Unibail-Rodamco. Han har varit med om hela den långa resan med Mall of Scandinavia.

Vi kommer in genom en av köpcentrumets tre huvudentréer – den från Stjärntorget, alltså ingången från pendeltågsstationen, Solna Station. (Till höger om entrén finns för övrigt entrén till Telia Soneras blivande huvudkontor, som byggs ovanför MoS)

Väl innanför entrén är det rejält högt i tak och man möts av Joe & The Juice direkt till vänster och Panini till höger. Där efter väntar en 80 meter lång shoppingarkad fram till köpcentrets första nod, varefter man går i en triangel för för att gå runt bland butikerna. Längs den inledande gången finns även, på vänster sida, bland annat Cashmere, Levi’s. Men’s Shop, My Office och River Island. På höger sida finns heta Superdry, Illums Bolighus samt Clas Ohlson och Sats. De två sistnämnda har rulltrappor upp till sina lokaler på andra våningen.

Nej, Mall of Scandinavia är inte så klart som vi kanske får det att låta. Ännu är det mest betong. Men golvet ligger på plats, även om det ännu är täckt. I några av galleriagångarna pågår bygget av innetaket. Rent generellt är det ett riktigt luftigt köpcentrum som Unibail-Rodamco bygger. På några ställen sitter det skyltar som indikerar vilken hyresgäst som ska vara på vilken plats.

Väl framme vid den första noden, Earth Node, går man antagligen  snett till vänster, till mäktiga The Flagship Avenue, eller rak fram. Vi kommer så småningom gå snett till vänster. Earth Node är inspirerad av trä, materialet är alm och arkitekterna försöker förmedla känslan av en trädkrona.

Okej, vi går vidare in i The The Flagship Avenue. Här är det högt i tak – hela 20 meter. Som bredast är det 21 meter. Men det mest imponerade måttet är längden: 200 meter.

Blivande Flagship Avenue.
Blivande Flagship Avenue. Här kommer butiker att kläs in med 8 meter höga skyltfönster.

När vi lämnar Earth Node, där Starbucks finns i ”triangelspetsen”, ett läge som få kan missa, möts vi av en helt gäng med både mer eller mindre välkända varumärken. Några har redan ett flertal butiker i Sverige, menadn några endast har några få eller ingen.

Starbucks
Ytan som framöver ska bli Starbucks lokal. kaffekedjan kommer att ha Mall of Scandinavias kanske bästa läge.

I gången The Flagship Avenue, på vänster sida, finns bland annat Thernlunds, Pull & Bear, Zara, & Other Stories, COS och H&M. På höger sida finns bland annat butikslokalerna för Victoria’s Secret, Hugo Boss och Michael Kors.

Många av butikerna längs flaggskeppsavenyn har åtta meter höga skyltfönster – något som är helt unikt för Sverige och som ännu bara finns på ett fåtal platser i Europa.

Längs den 210 meter långa Flagship Avenue finns en ”smitväg” rakt igenom ”shoppingtriangeln”. Längs denna gång, även den bred, skapar Unibail-Rodamco Designers Gallery och platsen ligger mitt i Mall of Scandinavia. Här kommer kommer det bland annat att finnas fem pop-up-butiker, varav två lite större, där lokalerna kan hyras på kortare hyreskontrakt än normal, från en månad upp till maximalt ett år. Med detta vill Unibail-Rodaco skapa rörelse och att kunderna hela tiden ska få uppleva något nytt. Många av dessa har handplockats av fastighetsbolaget, men ännu har inget namn på hyresgäst kommunicerats. Runt omkring Designers Gallery finns bland annat även Tiger of Sweden och J.Lindeberg. Vid Designers Gallery erbjuder Unibail-Rodamco även konceptet Click & Service där det finns paketuthämtning för de som e-handlat och där finns även provrum.

mos-lena-rune3
Lena Rune, köpcentrumchef. Arenatorget ligger mellan Friends arena, MOS och Hotellet. Torget kommer vara en mötesplats med uteserveringar som Vapiano. I bakgrunden syns den del av Mall of Scandinavia som innehåller biografen och Åhléns.

Vid den norra entrén, vid Friends Arena, finns merparten av restaurangerna. Totalt ska det bli 23 restauranger på två nivåer, med de lite finare restaurangerna i det övre planet. Efter att även jättarna Telia Sonera och SEB tecknat hyreskontrakt i Arenastaden har flera av krögarna uppgraderat sina koncept. Restaurangerna upptar totalt 10.000 kvm – Se lista över restauranger nedan.

Endast en restauranglokal återstår att hyra ut och där vill Unibail-rodamco gärna ha in en krögare som satsar på ekologisk och kravmärkt mat.Det handlar om en yta om 400 kvm.

I hörnet mot Quality Hotel Friends ligger den 9.000 kvm stora Filmstaden Scandinavia som SF kommer att driva (det var det första hyreskontraktet som Unibail-Rodamco presenterade). Här kommer det att bli en toppmodern multiplexbiograf med Sveriges första IMAX. Biografen kommer att omfatta 15 salonger. Under biografen kommer det att bli ett stort Åhlénsvaruhus om 6.000 kvm, fördelat i två plan, varav ett under mark.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har SF stora planer för öppningen. Biosäsongen bjuder på bland annat premiär av James Bond-filmen Spectre den 4 november. Någon månad senare är det till exempel premiär för Star wars 7.

Handeln finns överlag i i två våningsplan, i några fall går det upp på ett tredje, till exempel Clas Ohlson som vi nämnt ovan. I planet under, där Fastighetsvärlden vandrat runt tidigare, finns ett stort gäng butiker enligt samma ”triangelupplägg”. i Det nedre handelsplanet finns bland annat livsmedelsbutiker för Ica och Hemköp samt ett Systembolag. Här finns även ett flertal butikskedjor som är ganska vanliga i andra köpcentrum, till exmpel Polarn 6 Pyret, Lindex, BikBok, Twitfit, Gina Tricot med flera. Här är skyltfönsterna 4,3 meter höga, vilket väl är något över snittet för en vanlig galleria.

Ofta går det att se genom de olika våningsplanen genom stora och vågformade öppningar som skapar luft. Totalt innehåller Mall of Scandinavia 43 rulltrapport och 11 hissar som är till för kunderna. Alla köpcentrets fyra noder går genom alla våningsplan.

1 av de 43 rulltrapporna.
2 av de 43 rulltrapporna. Köptemplet innehåller även elva hissar som är avsedda för kunder.

Bland de senaste presenterade varumärkena i Mall of Scandinavia är inredningsdetaljisterna Room/Habitat och Illums Bolighus. Sedan tidigare är bland andra Disney Store, River Island, COS, Åhléns nya konceptbutik och många andra varumärken klara.

– Nytillskotten Room/Habitat och Illums Bolighus illustrerar den höga nivån på utbudet i Mall of Scandinavia. Det är spännande butikskoncept med ett otroligt bra sortiment som kommer att passa våra kunder utmärkt, säger Lars-Åke Tollemark, VD för Unibail-Rodamco i Norden.

Bakom arkitekturen till Mall of Scandinavia står BAU, Benoy och Wingårdh arkitektkontor. Med inspiration från de fyra elementen: Vatten, luft, eld och jord har de skapat en innovativ miljö som präglas av en internationell atmosfär.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-10

154 butiker och restauranger offentliggjorda

Unibail-Rodamco har offentliggjort en lista med 154 hyresgäster, se listan nedan. Många fler hyresgäster har tecknat kontrakt, men dessa är av olika skäl hemliga. Ett antal har uttryckte önskemål om att vara hemliga fram tills att portarna slås upp.

Butiker
& Other Stories Headmasters Oscars Guld
4 Watches Hemtex Oysho
A Day’s March Hobbex Pandora
Akademibokhandeln Hugo Boss Panduro
Apoteket Hjärtat Illums Bolighus Peak Performance
Bellbox Ilse Jacobsen Polarn o. Pyret
Bik Bok Indiska Pull & Bear
Björn Borg Inglot R.O.O.M
Bose Intimissimi Rituals
Calzedonia J.Lindeberg River Island
Carlings Jack & Jones /Vero Moda Rizzo
Cervera Jackie Royal Design
ChangeGroup JC Scorett/Håkansson
Claire’s John Henric Seacret
Clas Ohlson KappAhl Smarteyes
COS Kicks Smycka
Cubus Kjell & Co Stadium
Day Birger et Mikkelsen Lagerhaus Superdry
Diabless Lexington Synoptik
Disney Store Life Synsam
Dressmann Lindex Teknikmagasinet
Enklare Liv Lyko Tele 2
Filippa K Make Up Store Telenor
Five Five Nails Mango Telia
Foot Locker Massimo Dutti Thomas Sabo
G-Star Mayla Tiger of Sweden
Gaastra Michael Kors Toys ”R”US
Gallerix Molo Tre (3)
Gant MQ Victoria’s Secret
Gina Tricot Nail It! Vila
Granit Naturkompaniet Volt
Guldfynd Newbie Webhallen
H&M Nikita Zara
Habitat Nilson Zara Home
Hair Share Odd Molly Zax Barbershop
Hallbergs guld Only Åhléns
Hampton Republic Oscar Jacobson
Restaurang och café
Bar Burgers and Café Le Croissant
Basilica Mangiardino
Buddakahn Teppanyaki Max Hamburgare
Caliente Naked Juice Bar
Cappuccino Neko sushi/Asian Wok
Chocomania Nitrolab
Dunkin’ Donuts Nut House
Egon O’Learys
Espresso Fabriken Panini
Espresso House Printz
Frozen Yoghurt Factory Raw Food
Green & Yellow Juice Bar Salladino
Honey Comb Sibylla
Icha Icha Simit Sarayi
Indian Garden SOOK
Jam Jam Starbucks
Joe & The Juice Tea Story
Klang Market Vapiano
La Pasta Veloce
Fritid, dagligvaror och service
SATS ICA Maxi
SF Bio Systembolaget
Balders Bröd Karlavägen Kemtvätt
Hemköp
mos-presstraff
Pressträffen inleddes i det som ska bli lokalen för bland annat två sportbutiker.
Den 12:e november i år öppnar MoS.
Den 12:e november i år öppnar MoS.
mos-fasad
Byggnadens fasad har inspirerats av isflak som smälter. I springorna kommer led-lampor att lysa för att ge känslan av vatten som blänker i solen. Belysningen kommer kunna variera i olika färg, t.ex. regnbågsfärger under Pride. Även en 600 kvm stor skärm kommer att lysa där innehållet kommer kunna anpassas.
mos-golvlaggning
Alla tre entréer kommer att behandlas som en huvudentré men stjärnentrén där Fastighetsvärldens rundvandring börjar är taket och golvet gjort av speglar och granit för att kunna göra ljusspel. 500 ljusarmaturer är infällda i tak och mark.
mos-byggverk
Varken restaurangdelens eller butikernas öppettider har kommunicerats men det kommer vara möjligt att både ta en business-frukost och sen middag. När butikerna har stängt kommer restaurangbesökare kunna strosa förbi butikerna.
Lars-Åke Tollemark, VD Unibail-Rodamco Norden.
Lars-Åke Tollemark, VD Unibail-Rodamco Norden, presenterar miljardprojektet.
Evenemangsgatan utanför MoS.
Evenemangsgatan utanför MoS. Här finns en av tre entréer. Dessutom finns fem entréer från det stora garaget.

Fler Nyheter från förstasidan

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Årets klättrare presenterad

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Odd Mollys snabbresa fortsätter – förvärvar sju

Säljare blir nya betydande aktieägare i bolaget.

Unik lista: Här är hetaste områdena för bra shopping

Se även var i centrala Stockholm som det finns positiva trender. Läs kommentar från ettan.

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Redo för ny storflytt – kan lämna Hagastaden

Kan göra ännu en stor samlokalisering.

Smäll för Steen & Ström när Åhléns stänger ännu mer

Fortsätter att krympa beståndet.

JM tillträder byggrätt för nytt HK - se nya bilder

FV avslöjade planerna för fem år sedan. Nu är det dags för byggstart. En tredjedel ska hyras ut externt.

Vill sälja portfölj med nio fastigheter

Läs om säljaren och vilka fastigheter som berörs.

”Kontor kommer att behövas mer än någonsin”

Fabeges Stefan Dahlbo om framtiden.

Buden på Gasklockan – vilka har råd med projektet?

Budtiden har gått ut. FV berättar om vad som händer de kommande månaderna.

CA tvingas göra halt vid Gasverkstomten

Vd Johan Damne berättar för FV vad som hänt.

Vill sälja och lämna – kanske går skapa byggrätter

Ytterligare en större affär mitt på Kungsholmen kan vänta.

Tillbaka till förstasidan