Bildextra: Ett år kvar till att Mall of Scandinavia öppnas

Öppnar 25 september 2015. Exakt ett år återstår till Mall of Scandinavia slår upp portarna. Den 25 september 2015 är dessutom en ”lönefredag”, vilket innebär att alla lönearbetare får sin lön den dagen. Fastighetsägaren Unibail-Rodamco som investerar flera miljarder kronor i köpcentrumet i Solna hoppas att det ska bidra till en riktig folkfest under  öppningshelgen.

Totalt ska det bli 101.000 kvadratmeter handelsyta som delas av cirka 250 butiker, varav flera varumärken kommer att vara nya för den svenska marknaden, se några av de klara butikskedjorna i länkarna nedan.

Den 23 december 2011 offentliggjordes satsningen och det officiella första spadtaget togs i oktober 2012. Det aktuella öppningsdatumet har varit spikat sedan planerna presenterades och arbetet med megaprojektet har hittills löpt på utan några större förödelser.

Fastighetsvärlden har fått en rundtur inne i Mall of Scandinavia (läs mer om det i nästa nummer av magasinet Fastighetsvärlden som utkommer i mitten av oktober 2014). Bygget har hunnit så långt att det är relativt enkelt att föreställa sig hur det kommer att se ut om ett år. Det är högt i tak samt breda och stora gångar. Flera av butikerna blir så kallade ”double-height”, vilket innebär att deras fasad markeras med riktigt höga glasrutor som täcker två våningar. Det området kallas ”Home of the Flagships”. Ett sådant område finns färdigställt sedan tidigare för att visa potentiella hyresgäster.

I dagsläget finns bara ett stort öppet hål i den stora byggkroppen och det kommer inom kort att täckas igen. På flera sidor av fastigheten är fasaden redan på plats.

Ovanpå köpcentrumet bygger Fabege de kontorslokaler som Telia Sonera tecknat kontrakt för och Peab bygger bostadsrätter.

Nedan publicerar Fastighetsvärlden några bilder inifrån Mall of Scandinavia som det såg ut i mitten av september. Vi publicerar även några skisser som visar hur köpcentrumet kommer att se ut fredag den 25 september 2015. Interiören är ritad av Wingårdh Arkitektkontor och exteriören av Benoy Architects/BAU.

Fastighetsvärlden Idag 2014-09-25

Mall of Scandinavia
Så här ser det ut innanför huvudingången (som syns längst bort på bilden) till Mall of Scandinavia. Om ett år, 25 september 2015, öppnar dörrarna. Totalt blir det tre entréer. Huvudentrén ligger i anslutning till pendeltågsstationen Solna station. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Unibail-Rodamco satsar på imponerande ”double-height”-butiker, vilket innebär att butiker en 8 meter hög fasad ut mot galleriagången. Liknande fasader finns på ett fåtal ställen i Europa, bland annat hyllade Westfield i London (vid OS-arenan). När där bilden tas ska till exempel Starbucks öppna. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Del av taket i Mall of Scandinavia. Så här kommer taket att se ut i den del av köpcentrumet som bär elementet Earth. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Det råder full byggaktivitet i det kommande köpcentrumet i Arenastaden, Solna. Peab är anlitade som totalentreprenör och fastigheten kommer att ägas av frank-nederländska Unibail-Rodamco. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
En nästan 300 meter lång servicegång finns bakom butikerna. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Alla rulltrappor är sedan länge på plats. De var bland det första som lyftes på plats. Här är vi i ”Designers gallery”. Här kommer bland annat Odd Molly att finnas. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Mall of Scandinavia kommer att erbjuda shopping i tre plan, där det nedre av planen (som syns genom öppningen i golvet) kommer att erbjuda volymhandel i form av två livsmedelsbutiker. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Så här ner det ut innanför den norra ingången, alltså den ingång som kopplar ihop med Friends Arena och hotellet. I denna del finns bland annat flera restauranger och biografdelen med 15 salonger om totalt 9.000 kvm. SF planerar för Sverige- och världspremiärer i biografen. Den breda trappan på bilden kan fungera som läktare i samband med event i köpcentret. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Totalt blir det 4.000 parkeringsplatser. Unibail-Rodamco har hämtat inspiration från bland annat sitt prisbelönta parkeringsgarage i Täby centrum. Garaget nås via separata vägar från såväl syd, som öst och norr. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Fasaden får ett mönster som hämtat inspiration från sprickbildning i isen. I ”sprickorna” finns belysning”. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Lars-Åke Tollemark, VD för Unibail-Rodamco i Norden. Bolaget är en av världens största aktörer inom köpcentrumfastigheter. I Sverige äger bolaget till exempel även Täby centrum, Nacka Forum, Solna Centrum och Nova Lund. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Ovanpå Mall of Scandinavia bygger Fabege stora mängder kontorslokaler. Nyligen blev det klart att Telia Sonera hyr samtliga kontorslokaler. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Närbild på fasaden – som lär bli välkänd. Bild: Mikael Sjöberg.

Några illustrationer från Mall of Scandinavias hemsida, varav några är mindre aktuella:

Illustration: Wingårdh Arkitektkontor
Illustration: Wingårdh Arkitektkontor

 

Illustration: Wingårdh Arkitektkontor
Illustration: Wingårdh Arkitektkontor

 

Illustration: Wingårdh Arkitektkontor
Illustration: Wingårdh Arkitektkontor

 

Illustration: Wingårdh Arkitektkontor
Illustration: Wingårdh Arkitektkontor

 

Illustration: Wingårdh Arkitektkontor
Illustration: Wingårdh Arkitektkontor

 

Fastighetsvärlden Idag 2014-09-25

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Speljätten Star Stable flyttar till AMF:s Fatburen

Fastighetsbolaget har hyrt ut mer än totalt 30.000 kvm till spelutvecklare.

SBB slår tillbaka: ”Vi klarar räntetäckningsgraden”

SBB rasade 27 procent på börsen under onsdagen. 95 procent ner sedan toppen.

Bildextra: Hos Pophouse högt upp i Hötorgsskrapa

Björn Ulvaeus bolag har flyttat in hos AMF Fastigheter. Se hur det ser ut.

Konsultprofil i ny roll

”Det är jättekul”. Berättar om den nya utmaningen.

Tillbaka till förstasidan