Bildextra: Ett år kvar till att Mall of Scandinavia öppnas

Öppnar 25 september 2015. Exakt ett år återstår till Mall of Scandinavia slår upp portarna. Den 25 september 2015 är dessutom en ”lönefredag”, vilket innebär att alla lönearbetare får sin lön den dagen. Fastighetsägaren Unibail-Rodamco som investerar flera miljarder kronor i köpcentrumet i Solna hoppas att det ska bidra till en riktig folkfest under  öppningshelgen.

Totalt ska det bli 101.000 kvadratmeter handelsyta som delas av cirka 250 butiker, varav flera varumärken kommer att vara nya för den svenska marknaden, se några av de klara butikskedjorna i länkarna nedan.

Den 23 december 2011 offentliggjordes satsningen och det officiella första spadtaget togs i oktober 2012. Det aktuella öppningsdatumet har varit spikat sedan planerna presenterades och arbetet med megaprojektet har hittills löpt på utan några större förödelser.

Fastighetsvärlden har fått en rundtur inne i Mall of Scandinavia (läs mer om det i nästa nummer av magasinet Fastighetsvärlden som utkommer i mitten av oktober 2014). Bygget har hunnit så långt att det är relativt enkelt att föreställa sig hur det kommer att se ut om ett år. Det är högt i tak samt breda och stora gångar. Flera av butikerna blir så kallade ”double-height”, vilket innebär att deras fasad markeras med riktigt höga glasrutor som täcker två våningar. Det området kallas ”Home of the Flagships”. Ett sådant område finns färdigställt sedan tidigare för att visa potentiella hyresgäster.

I dagsläget finns bara ett stort öppet hål i den stora byggkroppen och det kommer inom kort att täckas igen. På flera sidor av fastigheten är fasaden redan på plats.

Ovanpå köpcentrumet bygger Fabege de kontorslokaler som Telia Sonera tecknat kontrakt för och Peab bygger bostadsrätter.

Nedan publicerar Fastighetsvärlden några bilder inifrån Mall of Scandinavia som det såg ut i mitten av september. Vi publicerar även några skisser som visar hur köpcentrumet kommer att se ut fredag den 25 september 2015. Interiören är ritad av Wingårdh Arkitektkontor och exteriören av Benoy Architects/BAU.

Fastighetsvärlden Idag 2014-09-25

Mall of Scandinavia
Så här ser det ut innanför huvudingången (som syns längst bort på bilden) till Mall of Scandinavia. Om ett år, 25 september 2015, öppnar dörrarna. Totalt blir det tre entréer. Huvudentrén ligger i anslutning till pendeltågsstationen Solna station. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Unibail-Rodamco satsar på imponerande ”double-height”-butiker, vilket innebär att butiker en 8 meter hög fasad ut mot galleriagången. Liknande fasader finns på ett fåtal ställen i Europa, bland annat hyllade Westfield i London (vid OS-arenan). När där bilden tas ska till exempel Starbucks öppna. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Del av taket i Mall of Scandinavia. Så här kommer taket att se ut i den del av köpcentrumet som bär elementet Earth. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Det råder full byggaktivitet i det kommande köpcentrumet i Arenastaden, Solna. Peab är anlitade som totalentreprenör och fastigheten kommer att ägas av frank-nederländska Unibail-Rodamco. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
En nästan 300 meter lång servicegång finns bakom butikerna. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Alla rulltrappor är sedan länge på plats. De var bland det första som lyftes på plats. Här är vi i ”Designers gallery”. Här kommer bland annat Odd Molly att finnas. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Mall of Scandinavia kommer att erbjuda shopping i tre plan, där det nedre av planen (som syns genom öppningen i golvet) kommer att erbjuda volymhandel i form av två livsmedelsbutiker. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Så här ner det ut innanför den norra ingången, alltså den ingång som kopplar ihop med Friends Arena och hotellet. I denna del finns bland annat flera restauranger och biografdelen med 15 salonger om totalt 9.000 kvm. SF planerar för Sverige- och världspremiärer i biografen. Den breda trappan på bilden kan fungera som läktare i samband med event i köpcentret. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Totalt blir det 4.000 parkeringsplatser. Unibail-Rodamco har hämtat inspiration från bland annat sitt prisbelönta parkeringsgarage i Täby centrum. Garaget nås via separata vägar från såväl syd, som öst och norr. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Fasaden får ett mönster som hämtat inspiration från sprickbildning i isen. I ”sprickorna” finns belysning”. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Lars-Åke Tollemark, VD för Unibail-Rodamco i Norden. Bolaget är en av världens största aktörer inom köpcentrumfastigheter. I Sverige äger bolaget till exempel även Täby centrum, Nacka Forum, Solna Centrum och Nova Lund. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Ovanpå Mall of Scandinavia bygger Fabege stora mängder kontorslokaler. Nyligen blev det klart att Telia Sonera hyr samtliga kontorslokaler. Bild: Mikael Sjöberg.

 

Mall of Scandinavia
Närbild på fasaden – som lär bli välkänd. Bild: Mikael Sjöberg.

Några illustrationer från Mall of Scandinavias hemsida, varav några är mindre aktuella:

Illustration: Wingårdh Arkitektkontor
Illustration: Wingårdh Arkitektkontor

 

Illustration: Wingårdh Arkitektkontor
Illustration: Wingårdh Arkitektkontor

 

Illustration: Wingårdh Arkitektkontor
Illustration: Wingårdh Arkitektkontor

 

Illustration: Wingårdh Arkitektkontor
Illustration: Wingårdh Arkitektkontor

 

Illustration: Wingårdh Arkitektkontor
Illustration: Wingårdh Arkitektkontor

 

Fastighetsvärlden Idag 2014-09-25

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr ut 3.300 kvm i Solna United

Skanska fortsätter att hyra ut i storsatsningen vid Solna station.

Amasten säljer till Fastator och dess dotterbolag

Renodlar mot bostäder genom att sälja fastigheter för en kvarts miljard.

Outlet och lyx regerar

Handeln är sedan flera år under press och förändring. Men det finns segment som fungerar bra, och det är de …

Börsklockan ringde för Aros

Går mot strömmen. Grundaren: ”Det är verkligen en milstolpe.”

Spännande ”hubb” blir landmärke i söderort

Belatchew Arkitekter har tillsammans med Sveafastigheter Bostad vunnit tävlingen om att få bygga ett nytt landmärke i Hagsätra Centrum. De …

Agora säljer del av svans

Bolaget har signalerat för försäljningar länge. Nu är det klart med avyttringar på tre orter. Fler försäljningar väntar.

Bygger Nordens högsta kontorshus på spekulation

36 våningar och 144 meter högt. Se flera bilder.

Flera hyresgäster på gång till stort bankhus

”Bättre vind i seglen än man haft på flera år.”

Uppgifter om bristande marksanering i Spånga

Nytillträdde koncernchefen: ”Vi tar det här på största allvar.”

Bolaget varnar: Pengarna slut om en månad

Det börsnoterade bolaget kämpar för sin överlevnad. Nya lån eller försäljningar måste till inom kort – annars är pengarna slut om 5-6 veckor.

Oscar och SBB startar samarbete

Rivstart för den nya inriktningen med projektutveckling i övriga landet. Nu är det bestämt vart det första projektet ska genomföras.

De är förebilder som framtidsbyggare

Årets Framtidsbyggare 2018, ett av Sveriges största priser inom hållbarhet, är korade. Glädjen var stor när förebilder och talanger fick ta emot sina priser i Lund.

Persson stryper 400 miljoner i donationer till Nobel

Ger en rejäl känga till politikerna som gjorde kovändningen. Stefan Persson har tidigare i Fastighetsvärlden hyllat projektet.

Tillbaka till förstasidan