Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen

Riksbyggen sågar Boverkets nya byggregler

Boverket har i ett flertal remisser gett förslag på hur nya byggregler kan utformas under parollen möjligheternas byggregler. Nu avstyrker Riksbyggen förslaget. ”Boverkets förslag till nya byggregler gör det 300 gånger svårare”, uppger Riksbyggen.

Annons

– Vi känner stor oro för den utveckling som det nya regelverket, om det realiseras, riskerar att leda till. Färre och vaga regler försvårar. Byggreglerna behöver vara tydliga och ge förutsägbarhet så det är lätt att bygga. Med detta förslag skulle det bli precis tvärtom, säger Mårten Lilja, vice vd och affärsområdeschef Bostad på Riksbyggen.

Riksbyggen avstyrker Boverkets förslag till nya byggregler. Boverkets förslag innebär i princip genomgående att föreskrifterna i byggreglerna formuleras som att något ska vara ”acceptabelt” eller ”tillräckligt”. Riksbyggen ser stora risker med att författningsförslaget är så pass allmänt hållet och det stora bedömningsutrymme som förslaget ålägger enskilda aktörer, framförallt då det leder till otydlighet och oförutsägbarhet.

– Förslaget gör det omöjligt att som byggherre veta hur ett byggprojekt ska projekteras för att uppfylla regelverket. Innebär det att byggherren i varje situation måste bevisa att den valda lösningen uppfyller kraven? Vem avgör vad som är rätt om olika uppfattningar uppstår? Kan kommunernas respektive bedömningar ge oss närmare 300 olika svar? frågar Mårten Lilja.

Riksbyggen ser att Boverkets förslag till regelmodell innebär följande risker:

  • Samhällsansvaret urholkas
  • Otydligt för konsumenterna vad de får
  • Förtroende för nyproduktion och nyproduktionen i sig riskerar minska
  • Svårigheter att som byggherre veta om myndighetskraven är uppfyllda
  • Försvårad och förlängd prövning i kommunerna

Riksbyggen anser att Boverkets syfte att med möjligheternas byggregler göra regelverket tydligare och samtidigt öppna för en ökad flexibilitet är lovvärt. Funktionskrav som är verifierbara och teknik- och materialneutrala är eftersträvansvärt. Riksbyggen anser dock inte att Boverket har lyckats göra regelverket tydligare eftersom föreskrifterna generellt inte är verifierbara. Funktionskrav bör, för att vara verifierbara, ange en lägsta godtagbar nivå som är satt av staten och är tydlig för alla inblandande, samtidigt som den öppnar för olika lösningar att uppnå kravet. Det kan exempelvis göras genom mått.

Riksbyggen rekommenderar därför att föreskrifterna förtydligas och preciseras i minimikrav. På så sätt skulle byggaktörer fortfarande ha utrymme för egna lösningar, men inom vissa angivna ramar. Riksbyggen delar Boverkets bedömning om de allmänna rådens normerande roll och att de bör minimeras för att ge ökad flexibilitet. Det kan dock inte ske utan att föreskrifterna samtidigt förtydligas så att vaga ord som “tillräckligt” och “acceptabel” ersätts.

Riksbyggens synpunkter gäller generellt på Boverkets förslag om möjligheternas byggregler.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan