Riksbanken: Kan dröja innan styrräntan sänks

Räntorna är fortsatt höga och pressar särskilt de svenska fastighetsföretagen. Enligt Riksbanken fungerar det svenska finansiella systemet överlag bra men riskerna är fortsatt förhöjda.

Annons

Efter en lång period av låga räntor och stigande tillgångspriser är det enligt Riksbanken svårt att veta hur olika aktörer klarar av anpassningen till ett högre ränteläge. Så gäller även för den svenska ekonomin där räntekänsligheten i vissa sektorer är stor.

Riksbanken pekar särskilt ut fastighetssektorn som extra utsatt. Även om vissa aktörer klarat sig bättre ökar risken om räntorna höjs ytterligare eller kvarstår på nuvarande nivå menar Riksbanken att fastighetssektorn bör se om sin finansiella situation.

Riksbanken skriver bland annat att sannolikt kommer avkastningskraven gradvis fortsätta att stiga och leda till lägre fastighetsvärden även under kommande
år. Risken för att inbromsningen i ekonomin leder till ökade vakanser och lägre hyresintäkter har ökat. En sådan utveckling skulle pressa företagens räntetäckningsgrader och fastighetsvärden ytterligare.

När Riksbanken granskat 34 större fastighetsföretags finansieringssituation, är vissa av företagen nu både är högt belånade och har en låg intjäning i relation till sina räntekostnader, det vill säga en låg räntetäckningsgrad. Ett fåtal har nu en räntetäckningsgrad under ett och kan därför inom kort få svårt att klara sina lånebetalningar. Dessa är jämförelsevis inte stora låntagare. Men det finns även större låntagare som har relativt låga räntetäckningsgrader och som därmed är känsliga för såväl stigande räntor som lägre hyresintäkter.

Sårbarheten undersöker Riksbanken i en enkel känslighetsanalys där det antas att fastighetsvärdena faller med ytterligare 15 procent och fastighetsföretagens samlade lån i ett svep förnyas till dagens räntenivåer på 6 procent. Under dessa förutsättningar försvagas företagens finansiella nyckeltal betydligt och omkring 40 procent av fastighetsföretagen skulle ha en räntetäckningsgrad under ett, vilket innebär att de inte skulle kunna fullgöra sina åtaganden gentemot sina långivare med dagens intjäning.

Riksbanken påpekar dock att i praktiken påverkas fastighetsföretagen gradvis av högre räntor i takt med att deras lån och räntederivat förfaller. Fram tills nu har till exempel endast hälften av styrräntehöjningarna slagit igenom i fastighetsföretagens resultaträkningar.
Sammantaget kommer dock finansieringskostnaderna fortsätta att stiga för många av fastighetsföretagen framöver.

”Fastighetsföretagen behöver därför minska sina finansiella risker. Dessutom är det viktigt att bankerna upprätthåller försörjningen av krediter till livskraftiga företag och via sin kreditgivning ställer krav på fastighetsföretagen att minska sina finansiella risker”, skriver Riksbanken i rapporten.

Enligt Riksbankens beräkningar har bankerna tillräckligt med kapital för att hantera en större ekonomisk nedgång och större problem i fastighetssektorn.

Vid Fastighetsvärldens seminarium Cash is King II den 29 november medverkar vice Riksbankschef Per Jansson. Endast några få dagar innan har Riksbanken fattat sitt nya beslut om styrräntan.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan