Kulturminister, Parisa Liljestrand (M) och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) vill se en översyn av kulturfastigheters hyror. Foto: SFV / kollage

Regeringen vill ändra hyrorna för museer

Den kritiserade hyresmodellen för statliga kulturfastigheter som uppmärksammats den senaste tiden kommer att ses över. Det meddelade regeringen på en pressträff.

Annons

Nyheten om att Naturhistoriska museet får stänga på grund av rasrisk och behöver stora summor pengar för att betala sin hyra till Statens fastighetsverk har skapat debatt om hyresmodellen för statliga kulturfastigheter.

– Det är tydligt, inte minst med tanke på den senaste tidens händelser och den pågående debatten, att mer måstes göras på det här området. Det är också tydligt att behovet inte uppstått nyligen och att det här är ett behov som funnits under en lång tid och att tillräckligt inte gjorts under en lång tid, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

I dag finns det två hyresmodeller för som myndigheter kan använda för att betala hyra till Statens fastighetsverk, kostnadshyra eller marknadshyra. Det är främst kostnadshyran som blivit föremål för debatt då den, förutom Naturhistoriska, också används av Dramaten, Historiska museet, Operan och Nationalmuseum där det främst är de två sistnämnda som nu tampas med höga kostnader.

Niklas Wykman säger att regeringen kommer påskynda beredningen av den utredning som föreslagit att SFV helt övergår till marknadshyra men han säger också att det ska undersökas om det finns en tredje väg bortom de två nuvarande modellerna. Hur en sådan modell kan komma att se ut vill Niklas Wykman i nuläget inte gå in på.

– Jag vill inte föregripa en diskussion som vi ska utifrån den här utredningen. För oss är det centrala ingångsvärden att det ska präglas av öppenhet och tolerans och att man ska förstå de här modellerna, säger han.

Nyheten om översynen har tagits emot positivt av SFV.

– Dagens besked från regeringen är positiva. Vi tycker det är bra att den nuvarande översynen av kostnadshyrorna påskyndas, liksom att en ny eventuellt tredje modell nu ska utredas, säger Ingrid Eiken, generaldirektör för Statens fastighetsverk (SFV) i en kommentar.

Regeringen tittar även på mer kortsiktiga lösningar.

– Anslagskrediten behöver höjas men vi tittar också på hyran. Museet betalar idag tre miljoner kronor i hyra till statens fastighetsverk och vi tittar på om det är möjligt att ta ut ett lägre belopp de kommande månaderna då muséet inte kommer kunna hålla öppet. Det skulle i sin tur innebära att Statens fastighetsverk inte når sina mål för full kostnadstäckning, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Även det ses som något positivt av SFV.

– När det gäller Naturhistoriska riksmuseet (NRM) är det positivt att anslagskrediten kan komma att höjas. Om regeringen dessutom meddelar att hyran kan sättas ner under stängningsperioden är det också bra, förutsatt att SFV får avsteg på kravet om full täckning för kostnadshyran. Vi kommer givetvis också fortsätta den konstruktiva dialogen med NRM om hur kostnaderna för renoveringen ska fördelas, säger Ingrid Eiken.

Regeringen hade för avsikt att presentera nyheten om översynen i samband med budgeten men ansåg i ljuset av de senaste händelserna att frågan behövde lyftas separat.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan