Kulturminister, Parisa Liljestrand (M) och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) vill se en översyn av kulturfastigheters hyror. Foto: SFV / kollage

Regeringen vill ändra hyrorna för museer

Den kritiserade hyresmodellen för statliga kulturfastigheter som uppmärksammats den senaste tiden kommer att ses över. Det meddelade regeringen på en pressträff.

Annons

Nyheten om att Naturhistoriska museet får stänga på grund av rasrisk och behöver stora summor pengar för att betala sin hyra till Statens fastighetsverk har skapat debatt om hyresmodellen för statliga kulturfastigheter.

– Det är tydligt, inte minst med tanke på den senaste tidens händelser och den pågående debatten, att mer måstes göras på det här området. Det är också tydligt att behovet inte uppstått nyligen och att det här är ett behov som funnits under en lång tid och att tillräckligt inte gjorts under en lång tid, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

I dag finns det två hyresmodeller för som myndigheter kan använda för att betala hyra till Statens fastighetsverk, kostnadshyra eller marknadshyra. Det är främst kostnadshyran som blivit föremål för debatt då den, förutom Naturhistoriska, också används av Dramaten, Historiska museet, Operan och Nationalmuseum där det främst är de två sistnämnda som nu tampas med höga kostnader.

Niklas Wykman säger att regeringen kommer påskynda beredningen av den utredning som föreslagit att SFV helt övergår till marknadshyra men han säger också att det ska undersökas om det finns en tredje väg bortom de två nuvarande modellerna. Hur en sådan modell kan komma att se ut vill Niklas Wykman i nuläget inte gå in på.

– Jag vill inte föregripa en diskussion som vi ska utifrån den här utredningen. För oss är det centrala ingångsvärden att det ska präglas av öppenhet och tolerans och att man ska förstå de här modellerna, säger han.

Nyheten om översynen har tagits emot positivt av SFV.

– Dagens besked från regeringen är positiva. Vi tycker det är bra att den nuvarande översynen av kostnadshyrorna påskyndas, liksom att en ny eventuellt tredje modell nu ska utredas, säger Ingrid Eiken, generaldirektör för Statens fastighetsverk (SFV) i en kommentar.

Regeringen tittar även på mer kortsiktiga lösningar.

– Anslagskrediten behöver höjas men vi tittar också på hyran. Museet betalar idag tre miljoner kronor i hyra till statens fastighetsverk och vi tittar på om det är möjligt att ta ut ett lägre belopp de kommande månaderna då muséet inte kommer kunna hålla öppet. Det skulle i sin tur innebära att Statens fastighetsverk inte når sina mål för full kostnadstäckning, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Även det ses som något positivt av SFV.

– När det gäller Naturhistoriska riksmuseet (NRM) är det positivt att anslagskrediten kan komma att höjas. Om regeringen dessutom meddelar att hyran kan sättas ner under stängningsperioden är det också bra, förutsatt att SFV får avsteg på kravet om full täckning för kostnadshyran. Vi kommer givetvis också fortsätta den konstruktiva dialogen med NRM om hur kostnaderna för renoveringen ska fördelas, säger Ingrid Eiken.

Regeringen hade för avsikt att presentera nyheten om översynen i samband med budgeten men ansåg i ljuset av de senaste händelserna att frågan behövde lyftas separat.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan