Logistea har förvärvat en fastighet i Landskrona och tecknat ett långtidskontrakt med hyresgästen DSV.

Nya Logistea förvärvar 40.000 kvm stor terminal i Landskrona

Johan Ericsson utsedd till VD. Det nybildade fastighetsbolaget Logistea AB har förvärvat en logistikfastighet i Landskrona från danska logistik- och transportföretaget DSV. I samband med transaktionen tecknade DSV ett långt hyresavtal med Logistea. Bolaget har bildats av Catella Bank för att kunna erbjuda kunderna en attraktiv avkastning.

Den fastighet som förvärvas, Örja 1:20 är en terminalbyggnad med tillhörande kontor som färdigställdes 2012 och har en uthyrningsbar yta om 42.000 kvm och utgör en del av DVS:s nordiska logistikcenter.  Cirka 32.200 kvm av den uthyrningsbara arean är terminalbyggnaden/lager och 9.800 kvm är kontor.

Med tanke på modernitet och ett långt hyresavtal med en stabil hyresgäst bedömer Fastighetsvärlden att värdet på fastigheten ligger kring 650-700 mkr.

Johan Ericsson har utsetts till VD för Logistea. Han är bland annat styrelseordförande i SHH Bostad och var tidigare VD vid Catella.

Avsikten är att bolaget ska noteras på Nasdaq First North.

Catella Corporate Finance agerade finansiell rådgivare i transaktionen och bistod Logistea vid en kapitalanskaffning som tillförde bolaget cirka 230 nya aktieägare.

Vid den här typen av transaktioner med ”enfastighetsbolag” har det varit vanligt med en belåning kring 55-60 procent av värdet. Det skulle innebära att man rest omkring 270-310 mkr i eget kapital.

– Efterfrågan på investeringar i fastighetsprojekt av hög kvalitet är stor bland våra kunder och intresset var även stort för emissionen i Logistea, säger Robert Fonovich, chef för Catellas Corporate Finance i Sverige och Tord Topsholm, vd för Catella Bank i en gemensam kommentar.

DSV är noterat på Nasdaq Köpenhamn och har 1.500 anställda i Sverige. Totalt har bolaget 26 kontor/terminaler och lagerhotell på 20 orter i Sverige.

2012 sålde DSV en portfölj om tre fastigheter till NREP som summerar 46.000 kvm och skrev långa hyreskontrakt. Fastigheterna ligger i Göteborg, Jönköping, Stockholm (Länna). I samband med affären förlängdes även hyresavtal om 60.000 kvm hos NREP i Borås.

2010 förvärvade Hemfosa tre logistik- och lagerfastigheter i Skåne. Den totala ytan omfattar närmare 90.000 kvm. Fastigheterna är belägna Malmö (Norra hamnen), Helsingborg och Landskrona.

DSV äger själva fem fastigheter i Hultsfred (Aerosolen 1 och 3), Karlstad (Stormen 5), Osby (Nippeln 2) och Umeå (Lasten 1).

Fler Nyheter från förstasidan

SBB köper för 1,5 miljarder

Gör ännu en stor affär en vecka efter storklippet.

Logicenters redo för nästan 500.000 kvm nytt

”Vi upplever ett enormt tryck just nu”, säger Eva Sterner.

Savills värvar duo från Cushman & Wakefield

Fortsätter offensiven, nu inom nytt affärsområde.

Bildextra: Skanska bygger 144 meter höga Citygate

Se även en kort film från det som blir Nordens högsta kontorshus.

Så ändras Göteborgs skyline – men det mesta missar 400-årsfesten

Bildextra från dussintalet projekt.

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

Tillbaka till förstasidan