Alecta Fastigheter äger WTC/Cityterminalen som innehåller 46.200 kvm lokaler.

Grannarna som blir vinnare på megaprojektet i city

KLP och Alecta Fastigheter är grannarna som är de stora vinnare på megaprojektet som Jernhusen presenterat – i alla fall när byggstöket är avklarat. Men även Afa, Folksam, tyska Meag och Hufvudstaden får sannolikt ett värdemässigt lyft på sina fastigheter.

Norska KLP äger Waterfront Congress Centre och byggnaden med hotellet Radisson Blu Waterfront samt även hotellfastigheten med Radisson Blu Royal Viking på Vasagatan.

Vid hotellet på Vasagatan har bolaget tidigare haft såväl påbyggnadsplaner som planer på att bygga ut på sidan mot Klarabergsviadukten, där det konstigt nog är ett tomrum på någon meter mellan fasaden och bron.

– Vi har inte jobbat vidare med våra planera där, så vi har inga aktiva planer idag. Men vi har många idéer kring hur vi skulle vilja utveckla fastigheten och bidra till utvecklingen av närområdet. Vi har till exempel flera gånger framfört synpunkter kring rulltrappan som finns där och som nog få är nöjda med. Det är en skamfläck, tycker vi, säger Anette von Mentzer, fastighetsdirektör vid KLP Fastigheter.

Stora World Trade Center ägs av Alecta Fastigheter som genom åren haft påbyggnadsplaner. Fastigheten ligger vid det kommande Klarabergsviadukten torg.

– Vi ska under de kommande åren titta på och analysera hur vi på kan koppla fastigheten till det som Jernhusen ska utveckla, säger Karolin Forsling, chef för stads- och projektutveckling på Alecta Fastigheter.

WTC är en stor och speciellt en avlång byggnad. Alecta kommer även undersöka om det på något sätt går att skapa ytterligare en förbindelse till Vasagatan för att förstärka det rutnätssystem som skapas i Jernhusens norra överdäckningsdel.

– Vi får se vad som kommer att vara möjligt.

På den västra sidan av spårområdet äger Afa Fastigheter Klarabergshuset.

– Läget lär inte precis bli sämre av de satsningar som planeras… Vi kan inte göra så mycket ytterligare med vår fastighet, men bottenplanet kommer nog förändras liksom våningsplanet under det – därifrån levereras maten till tågen, säger Tomas Ingemarsson, chef vid Afa Fastigheter.

Längs överdäckningen norrut finns Schibsted-huset som ägs av Folksam Fastigheter sedan man köpt fastigheten efter att den utvecklats av Jernhusen.

Snett diagonalt över från WTC finns relativt nya Waterfront Office Building som ägs av tyska Meag, och kontaktpersonen som svarar där säger: ”Jag vet inte vad det kommer betyda för vår fastighet”.

Norska KLP, som äger Waterfront Congress Centre och hotellbyggnaden med Radisson Blu Waterfront ser även utvecklingsmöjligheter för det innehavet.

– Vi vill kunna knyta an till Centralstationen på ett bättre sätt och det finns det nog förhoppningsvis goda möjligheter för framöver genom projektet. Vi har stora intressen där, säger Anette von Mentzer, fastighetsdirektör vid KLP Fastigheter.

I riktning mot andra hållet, mot city, har Hufvudstaden på- och ombyggnadsplaner för Orgelpipan 7 där FV tidigare berättat att bolaget planerar för att addera 5.000 kvm lokaler.

På andra sidan Klarabergsgatan äger Jernhusen den nya och höga byggnaden med Scandic Continental. De två efterföljande låghusen ägs av Mengus som nyligen köpte Orgelpipan 5 respektive Klövern/Corem som 2016 förvärvade Orgelpipan 4 och som är igång med renoveringsarbete.

KLP äger sedan 2009 fastigheten Pennfäktaren 12 (till höger). Byggnaden, som innehåller 26.400 kvm lokaler, har inte kontakt med Klarabergsgatan – där finns ett tomrum på några meter. Foto: Fastighetsvärlden
Klarabergshuset (till vänster) ägs sedan 2012 av Afa Fastigheter. Fastigheten innehåller 22.000 kvm lokaler. Kungsbrohuset/Schibstedhuset (till höger) ägs sedan samma år av Folksam. Fastigheten innehåller 26.400 kvm lokaler. Området mellan de båda fastigheterna och WTC på andra sidan ska överdäckas med fyra kvarter som totalt kommer innehålla cirka 100.000 kvm lokaler. Foto: Fastighetsvärlden
Kongress- och hotellanläggningen Waterfront ägs sedan slutet av 2015 av norska KLP.
Tyska Munich Ergo (Meag) köpte Waterfront Office Building 2007. Fastigheten innehåller 25.000 kvm kontorsyta. Den låga stationsbyggnaden i förgrunden ska rivas. Foto: Fastighetsvärlden
Baksidan av WTC… Huskroppen är 250 meter lång.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr 3.000 kvm på Vasagatan

Utmanare inom coworking når 20.000 nära centralstationen.

Babybjörn ut efter cybersatsning

Lämnar Solna för flytt västerut. Hyr 1.400 kvm i projektfastighet.

Så blir nya bostadsbolaget

Läs om beståndet, styrelsen och ledningsgruppen.

Lista: 30 hus som kan säljas

Uppdaterad avyttringsplan.

Topplista

Lista: 16 ledande juristerna

FV har sammanställt en lista över de mest framgångsrika advokatfirmorna, kopplat till fastighetsaffärer.

HFD: Cementas tidsbegränsade täkttillstånd ska stå fast

”Det är ett viktigt besked från domstolen idag”.

SBB-blankare har bränt sig

Ser ut att förlora mycket i kampen mot Batljans bolag.

Obos i offensiv – ny storägare i svensk byggjätte

Nordstjernan halverar sitt ägande i byggföretaget, satsar på andra branscher än bygg.

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Realplay

Marknadsläget: Yielderna ska upp

Köpare och säljare står långt ifrån varandra. Yielden ska upp, men det finns samtidigt andra positiva tecken för fastigheter.

Vasakronan värvar från citykonkurrent

Blir ansvarig för 110.000 kvm i bästa lägena i Stockholm.

Gladsheim värvar duo

Redo för fortsatt tillväxtresa.

Hon blir ny vd vid Tilia

Tar över efter Håkan Engstam.

Tillbaka till förstasidan