Alecta Fastigheter äger WTC/Cityterminalen som innehåller 46.200 kvm lokaler.

Grannarna som blir vinnare på megaprojektet i city

KLP och Alecta Fastigheter är grannarna som är de stora vinnare på megaprojektet som Jernhusen presenterat – i alla fall när byggstöket är avklarat. Men även Afa, Folksam, tyska Meag och Hufvudstaden får sannolikt ett värdemässigt lyft på sina fastigheter.

Norska KLP äger Waterfront Congress Centre och byggnaden med hotellet Radisson Blu Waterfront samt även hotellfastigheten med Radisson Blu Royal Viking på Vasagatan.

Vid hotellet på Vasagatan har bolaget tidigare haft såväl påbyggnadsplaner som planer på att bygga ut på sidan mot Klarabergsviadukten, där det konstigt nog är ett tomrum på någon meter mellan fasaden och bron.

– Vi har inte jobbat vidare med våra planera där, så vi har inga aktiva planer idag. Men vi har många idéer kring hur vi skulle vilja utveckla fastigheten och bidra till utvecklingen av närområdet. Vi har till exempel flera gånger framfört synpunkter kring rulltrappan som finns där och som nog få är nöjda med. Det är en skamfläck, tycker vi, säger Anette von Mentzer, fastighetsdirektör vid KLP Fastigheter.

Stora World Trade Center ägs av Alecta Fastigheter som genom åren haft påbyggnadsplaner. Fastigheten ligger vid det kommande Klarabergsviadukten torg.

– Vi ska under de kommande åren titta på och analysera hur vi på kan koppla fastigheten till det som Jernhusen ska utveckla, säger Karolin Forsling, chef för stads- och projektutveckling på Alecta Fastigheter.

WTC är en stor och speciellt en avlång byggnad. Alecta kommer även undersöka om det på något sätt går att skapa ytterligare en förbindelse till Vasagatan för att förstärka det rutnätssystem som skapas i Jernhusens norra överdäckningsdel.

– Vi får se vad som kommer att vara möjligt.

På den västra sidan av spårområdet äger Afa Fastigheter Klarabergshuset.

– Läget lär inte precis bli sämre av de satsningar som planeras… Vi kan inte göra så mycket ytterligare med vår fastighet, men bottenplanet kommer nog förändras liksom våningsplanet under det – därifrån levereras maten till tågen, säger Tomas Ingemarsson, chef vid Afa Fastigheter.

Längs överdäckningen norrut finns Schibsted-huset som ägs av Folksam Fastigheter sedan man köpt fastigheten efter att den utvecklats av Jernhusen.

Snett diagonalt över från WTC finns relativt nya Waterfront Office Building som ägs av tyska Meag, och kontaktpersonen som svarar där säger: ”Jag vet inte vad det kommer betyda för vår fastighet”.

Norska KLP, som äger Waterfront Congress Centre och hotellbyggnaden med Radisson Blu Waterfront ser även utvecklingsmöjligheter för det innehavet.

– Vi vill kunna knyta an till Centralstationen på ett bättre sätt och det finns det nog förhoppningsvis goda möjligheter för framöver genom projektet. Vi har stora intressen där, säger Anette von Mentzer, fastighetsdirektör vid KLP Fastigheter.

I riktning mot andra hållet, mot city, har Hufvudstaden på- och ombyggnadsplaner för Orgelpipan 7 där FV tidigare berättat att bolaget planerar för att addera 5.000 kvm lokaler.

På andra sidan Klarabergsgatan äger Jernhusen den nya och höga byggnaden med Scandic Continental. De två efterföljande låghusen ägs av Mengus som nyligen köpte Orgelpipan 5 respektive Klövern/Corem som 2016 förvärvade Orgelpipan 4 och som är igång med renoveringsarbete.

KLP äger sedan 2009 fastigheten Pennfäktaren 12 (till höger). Byggnaden, som innehåller 26.400 kvm lokaler, har inte kontakt med Klarabergsgatan – där finns ett tomrum på några meter. Foto: Fastighetsvärlden
Klarabergshuset (till vänster) ägs sedan 2012 av Afa Fastigheter. Fastigheten innehåller 22.000 kvm lokaler. Kungsbrohuset/Schibstedhuset (till höger) ägs sedan samma år av Folksam. Fastigheten innehåller 26.400 kvm lokaler. Området mellan de båda fastigheterna och WTC på andra sidan ska överdäckas med fyra kvarter som totalt kommer innehålla cirka 100.000 kvm lokaler. Foto: Fastighetsvärlden
Kongress- och hotellanläggningen Waterfront ägs sedan slutet av 2015 av norska KLP.
Tyska Munich Ergo (Meag) köpte Waterfront Office Building 2007. Fastigheten innehåller 25.000 kvm kontorsyta. Den låga stationsbyggnaden i förgrunden ska rivas. Foto: Fastighetsvärlden
Baksidan av WTC… Huskroppen är 250 meter lång.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvaltaren byter namn – tillsammans med ägaren

”Behåller allt som är bra”.

Vissa priser gått upp 30 procent

Skenande byggmaterialpriser hotar nya bostäder. Vill undanta allmännyttan från LOU.

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Grönt ljus för Pembrokes stora cityprojekt

36.000 kvm ska utvecklas bakom NK. ”Vi är jätteglada och exalterade”. Se flera bilder på förändringen.

Hyr snabbt ut 7.000 kvm

Akademiska Hus avyttrade nyligen fastigheten.

Realplay

Nu ska nya tjänster öka bolagens intäkter

Efter jakt på minskade kostnader tittar proptechsektorn nu mer på hur de kan öka intäkterna hos fastighetsbolagen. Tenant experience ska fixa det.

Köper för 390 mkr av SPP

Central fastighet. Sweco hyresgäst.

Dragicevic nu näst störst i Oscar

Läs om den nya ägaren – som ”köttar på” inom fastighetsbranschen.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Raset: McDonalds stänger tolfte i Stockholmsområdet

Se FV:s lista över alla nedstängningar.

Läs utdrag ur Mats Hederos nya bok Människobyn

Han var ansvarig för att genomdriva en av de största förändringarna och ombyggnationerna av Stockholms city. Berättar om tankarna.

Tar över efter Pane Fresco på Åhléns city

Förknippades länge med Paolo Roberto

Jätteavtal om 42.500 kvm – värde nästan 2 miljarder

Ett sammanlagt årligt hyresvärde på drygt 95 miljoner.

Tillbaka till förstasidan