Cibus köper Netto-portföljen från Coop för 1,9 miljarder

Cibus förvärvar Netto-portföljen från Coop för 1,9 miljarder. I beståndet ingår 111 matvarubutiker. Belåningsgraden vid köpet är höga 68 procent.

Den uthyrbara ytan uppgår till cirka 118.000 kvm. Hyresintäkterna uppgår till 10,6 miljoner euro per år.

Fastighetsportföljen som nu byter ägare ingick i Coops köp av Nettos svenska verksamhet 2019 (där Netto ägde ungefär två tredjedel av de fastigheter där Netto hade verksamhet). Försäljningsprocessen inleddes under hösten 2019, läs mer här och här.

Cibus, som tidigare endast äger fastigheter i Finland (140 stycken), men som är noterat vid Nasdaq Stockholm, är alltså nära att göra sitt första köp i Sverige. Cibus är specialiserat på fastigheter med hyresgäster verksamma inom livsmedels- och dagligvaruhandeln.

– Vi är väldigt glada över att vi fått möjligheten att ta steget in i Sverige, förhandlingarna med Coop har varit konstruktiva och att vi kommit överens om ett triple net-upplägg vilket gör den här affären unik i Sverige. Vi är vana vid triple net från vår finska portfölj och det är glädjande att även Coop hade samsyn kring de fördelar ett sådant upplägg innebär för båda parterna, säger Sverker Källgården, vd vid Cibus.

Fastigheterna finns i första hand i södra och mellersta Sverige. Fastighetsportföljen består av 110 fastigheter och tomträtter, tre arrenden (varav två byggnader på ofri grund) samt en bostadsrättslokal. För undvikande av missförstånd innefattar fastighetsportföljen 111 matvarubutiker fördelar på 114 fastigheter.

Cibus uppger att man tecknat avtal med Swedbank för den externa finansieringen. Beloppet uppgår till 1.300 miljoner kronor, motsvarande 68,4 procent. Det är riktigt högt i dagens marknad, men givet en stor portfölj och triple net-avtal med en yield kring 5,5 procent framstår den inte som vågad.

10 mars är det datum som är satt för tillträde och betalning.

Under eftermiddag/kväll onsdagen den 4 mars genomförde Cibus en riktad nyemission i form av ett accelererat bookbuilding-förfarande för att lösa delar av finansieringen av affären.

– Vi har idag genomfört en nyemission om nästan 900 miljoner kronor, eller 20 procent av antalet utestående aktier innan emissionen. Priset var 142,50 kronor per aktie, vilket motsvarar en premie mot NAV om ca 18 procent. Trots rådande osäkerhet på marknaden var emissionen kraftigt övertecknad vilket visar på bolagets attraktivitet som en defensiv placering med hög och stabil utdelning, kommenterar vd Sverker Källgården utfallet av nyemissionen.

Förutom att emissionen tillför kapital för affären med Coop så ger den även likvida medel om 200-300 miljoner kronor som kommer användas till ytterligare förvärv.

Cibus-aktien stängde vid 146:50 kronor på onsdagen på First North.

Swedbank Corporate Finance och EY Corporate Finance har varit rådgivare till säljaren.

Cibus skapades av Pareto våren 2018 när fastighetsfonderna Sirius Fund I Grocery och Sirius Fund II avyttrades till det av Pareto skapade bolaget Cibus Nordic Real Estate AB (Cibus). Pareto placerade sedan bolaget på börsen, läs mer här. Portföljens totala värde uppgick till 767 miljoner euro, då motsvarande cirka 8 miljarder – en av de större fastighetsaffärerna i Norden under de senaste åren. De viktigaste hyresgästerna i det beståndet är Kesko, Tokmanni och S-gruppen.

Efter köpet av Netto/Coop-portföljen har Cibus ett bestånd om 624.000 kvm. Genom Transaktionen uppgår Cibus fastighetsportfölj till 253 fastigheter värderade till cirka 1.055 miljoner euro.

Fler Nyheter från förstasidan

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Tillbaka till förstasidan