Coop i storköp av Netto – redo sälja fastigheterna

Coop har tecknat ett avtal om att förvärva Nettos svenska butiker. I affären ingår 163 butiker som på sikt kommer att stöpas om till Coops nya butiksformat. Säljare är danska Salling Group Danmarks största konsumentföretag, som bland annat driver Netto i Danmark, Tyskland, Polen och Sverige.

Enligt vad Fastighetsvärlden erfar äger Netto omkring två tredjedelar av de fastigheter som de svenska Nettobutikerna ligger i, det vill säga ungefär 110 stycken. De ägda fastigheterna är spridda på omkring 95 orter och innehåller nära 140.000 kvm lokalarea. De är bokförda till omkring 1,4 miljarder i Netto Marknad Sverige AB, något marknadsvärde för dem anges ej.

Fastigheterna kommer troligen att säljas av den nya ägaren.

– Coops huvudverksamhet är dagligvaror, inte att vara en långsiktig fastighetsförvaltare, säger Christian Wijkström, vd Coop Butiker & Stormarknader, till FV.

Wijkström konstaterar även att Coop inte kommer att så bråttom med försäljningsprocessen som man annars haft i samband med flera försäljningar under de senaste åren.

Den geografiska tyngdpunkten på butikerna är södra Sverige och med ett speciellt fokus på Skåne, Småland och Göteborgsområdet. Den genomsnittliga säljytan i de aktuella butikerna är 700–1.000 kvm.

Affären innebär att Coop Butiker & Stormarknader AB köper Netto Marknad Sverige AB som driver samtliga Nettobutiker i Sverige. Avtalet om överföring av verksamheten omfattar även de 2.000 anställda i Netto. Butikerna kommer efter affären under en övergångsperiod att drivas under Nettos varumärke, men successivt stöpas om till Coop. De kommer då få ett bredare sortiment av matvaror, bland annat Coops breda sortiment av hållbarhetsmärkt mat.

Coop har under många år stöpt om sitt fastighetsinnehav. Det har både inbegripit investeringar, avveckling och utveckling i det tidigare mycket stora beståndet. På senare år har det handlat mycket om att driva fram nya detaljplaner och finna investerare intresserade av att ta över projekten efter färdig planläggning. Vid några tillfällen har mycket stora försäljningar gjorts. Läs om några av affärer i länkarna här intill.

Fler Nyheter från förstasidan

Nu gör Sagax första köpen på sin nya marknad i Europa

Börsens mest internationella fastighetsbolag, av de stora bolagen, gör som utlovat nu sina första investeringar på en ny marknad.

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan