Bildextra: Vismas nya på en tredjedels yta i city

När Visma bytte lokaler till Klarabergshuset bredvid Stockholms Centralstation så mer än halverade bolaget ytan. Men förändringen blev större än så.

Annons

När Visma flyttade från sina gamla lokaler på Kungsholmen i september gick de från 10.500 kvm till 3.811 kvm. Fastighetsägaren Afa var densamma men flytten innebar inte bara mindre lokaler utan ett nytt aktivitetsbaserat arbetssätt utan fasta platser.

– Vi vill inte ha några fasta platser. Här är blandat med många både små och stora rum där få är bokningsbara, säger Jan Erensjö, IT-chef som ansvarat för flytten på Visma till Fastighetsvärlden.

Behovet av ytor hos Visma har minskat rejält de senaste åren. Koncernen har dels sålt några bolag de senaste åren men liksom många andra upptäckte Visma under pandemiåren att allt fler både kunde och ville jobba hemma i perioder vilket innebär att det inte behövs lika stora ytor.

– Många bolag har ju blivit mer tillåtande när det kommer till att jobba hemma och då är det vansinnigt att ha en massa fasta platser som står tomma. Det kostar ju skjortan, säger Jan Erensjö.

I de nya lokalerna inryms nu, på hela våning 7 och delar av våning 6 och 8, cirka 10-12 olika bolag som alla delar samma ytor. Att det är många bolag som delar plats är också en av anledningarna till att det inte finns några fasta platser på det nya kontoret.

– Vi är många olika bolag och vi vill öka interaktionen mellan dem vilket både ger affärsnytta och en känsla av gemenskap, säger Malin Carlson, kommunikationschef på Visma.

I flytten har Visma jobbat aktivt med återbruk där cirka 60-70 procent av inredningen är återanvänt där bland annat en av trapporna som har öppnats upp och installerats mellan våningsplanen.

Visma har tidigare genomfört liknande flyttar med tillhörande konceptförändring i Göteborg och Växjö

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan